Open Doors julkaisi vuonna 2022 ensimmäisen tutkimusraportin vainon takia kotinsa jättäneistä pakolaisista. Millainen kristittyjen pakolaisten tilanne maailmassa on ja millaista avustustyötä Open Doors tekee heidän keskuudessaan?
Kuinka paljon maailmassa on pakolaisia?
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi, että vuoden 2022 puolivälissä 103 miljoonaa ihmistä eli pakkosiirtolaisuudessa. Kesäkuussa 2022 julkaistussa raportissa The Church on the Run Open Doors arvioi luvuksi 100 miljoonaa ja lukumäärä voi vielä nousta tulevina kuukausina ja vuosina.
Lue lisää Open Doorsin pakolaisraportista
Miten Open Doors liittyy maansisäisiin ja maasta poistuneisiin pakolaisiin?
Open Doors kantaa huolta kaikista pakolaisista mutta keskittyy mandaattinsa mukaisesti toiminnassaan kristittyjen tilanteeseen.
Kristittyjen on monissa kristityille vihamielisissä maissa paettava yhteisöistään turvallisemmalle alueelle maan sisällä tai naapurimaahan, missä he joutuvat uskonsa tähden uusien tai muotoaan muuttaneiden vainojen kohteeksi.
Ennen Isistä Irakissa oli yli miljoona kristittyä. Nyt heitä on jäljellä 164 000.
Turvalliset alueet ovat yleensä virallisia tai epävirallisia leirejä, turvataloja, muualla asuvien sukulaisten koteja tai uusia asutuskeskuksia maan sisällä. Toisinaan, kuten Laosissa, kristityt joutuvat pakenemaan viidakkoon ja elämään siellä kuukausien ajan.
Miten siirtolaisuus koskee kristittyjä?
Maailmanlaajuisesti pakkosiirtolaisuus jatkaa kasvuaan ja maansisäisten ja maasta poistuneiden pakolaisten määrä nousee. Heistä valtava enemmistö ei löydä omaan tilanteeseensa sopivia ratkaisuja ja joutuu elämään väliaikaiseksi tarkoitetuissa olosuhteissa pitkiä aikoja.
Tosiasiassa pakolaisuus voi muuttaa mielikuvan maasta toisenlaiseksi tuleville sukupolville. Vainoa paenneet kristityt ovat alttiimpia henkiselle väkivallalle ja fyysiselle turvattomuudelle. Siirtyminen paikasta toiseen ja pakolaisleirissä tai sen kaltaisissa olosuhteissa viipyminen pahentaa heidän tilannettaan (The Church on the Run -raportti).
Kuinka paljon on kristittyjä pakolaisia?
Open Doorsin raportti vuodelta 2022 osoittaa, että WWL:n 76 kärkimaasta 58:ssa kristityt joutuivat pakenemaan kodeistaan joko uskonsa tai pohjimmiltaan uskonnosta juontavien yhteenottojen tähden. Heistä enemmistön muodostivat maansisäiset pakolaiset, loput pakenivat muihin maihin jonkinlaista turvaa saadakseen.
Vuoden 2022 WWL-vainoraportin maista 27:ssä joutui uskonnollisista syistä pakenemaan vähintään sata ihmistä ja ainakin kahdeksassa maassa (Kongon demokraattinen tasavalta, Eritrea, Iran, Mosambik, Myanmar, Niger, Nigeria ja Pakistan) määrä nousee tuhansiin. Raportin kattama raportointikausi oli lokakuusta 2020 syyskuuhun 2021.
Yhteensä vuoden aikana arviolta 200 000–300 000 kristittyä joutui jättämään kotiseutunsa.
Arvioon eivät sisälly muista syistä paenneet, eivätkä ennen lokakuuta 2020 paenneet, edelleen pakolaiskeskuksissa asuvat kristityt.
Miten koronan jälkeinen talouskriisi ja ilmastonmuutos vaikuttavat pakolaisuuteen?
Uskonnon aiheuttamaan pakolaisuuteen on syynä kääntyneiden kohtaama painostus oman perheen/yhteisön ja valtion taholta sekä uskonnollisten ryhmien vihamielisyys.
The Church on the Run -raportin mukaan ensisijaisena syynä ei voida pitää globaalia talouskriisiä eikä ilmastonmuutosta, vaikkakin molempien katsotaan lisäävän pakolaisuutta laajemmin tarkasteltuna.
Ilmastonmuutos, talouskriisi, hallitusten toimet ja väkivaltaiset ryhmät lisäävät kristittyjen pakolaisten kohtaamaa vainoa.
Pakolaisuuteen johtava uskonnosta riippumaton tekijä ei välttämättä liity mitenkään uskonnolliseen vainoon tai se voi olla siihen yhdistyneenä, yhtenä tekijänä monista. Niin tai näin, kristityille voi jäädä ainoaksi vaihtoehdoksi pakeneminen.
Yhdistyneinä nämä tekijät, ilmastonmuutos, talouskriisi, hallitusten toimet ja väkivaltaiset ryhmät, ovat lisäämässä kristittyjen pakolaisten kohtaamaa vainoa.
Miten pakolaisuus vaikuttaa erityisesti kristittyihin naisiin?
Yksinäisten kristittyjen naisten asema vain vaikeutuu pakolaisuudessa. Eräästä Aasian maasta raportoinut maatutkija kertoi luonnonkatastrofin aiheuttaman pakolaisuuden seurauksista: Ilman miespuolisen henkilön suojaa eläneet naiset joutuivat seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi käydessään wc:ssä.
Mikä maa voisi olla esimerkkinä pakolaistilanteen vaikutuksesta kirkkoon?
Otetaan esille Irak ja sieltä löytyvä pirstaloitunut kirkko. Ennen Saddam Husseinin valtaannousua maassa oli yli miljoona kristittyä. Kun islamilaiseksi valtioksi julistautunut Isis astui esiin, tuhannet kristityt pakenivat naapurimaihin tai omassa maassa oleville pakolaisleireille.
Nyt Irakissa on jäljellä arviolta 164 000 kristittyä. Kirkko on syvästi sirpaloitunut ja kärsii yhteisestä traumasta. Vain pieni vähemmistö pakolaisista on palannut koteihinsa.
Suuri enemmistö etsii uutta kotia ja identiteettiä muualta.