Laos

22

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Laosissa kommunistiviranomaiset valvovat kaikkia uskonnollisia tapahtumia, jopa rekisteröityjen kirkkojen järjestämiä. Kaikki kokoontumiset on ilmoitettava hallinnolle. Tämä pakottaa kotiseurakunnat toimimaan salassa, koska niitä pidetään “laittomina kokoontumisina”. Noin 75 prosentilla hallituksen hyväksymän Laosin evankelisen kirkon (LEC) seurakunnista ei ole pysyviä rakennuksia. Ne pitävät jumalanpalveluksia kodeissa.

Kristinuskoon kääntyneisiin kohdistuu vakavia ihmisoikeusrikkomuksia. Heitä pidetään buddhalais-animistisessa yhteisössä ulkopuolisina ja he kokevat perheidensä ja yhteisönsä painostusta ja väkivaltaa. Maaseudulla perheet koostuvat usein kolmesta sukupolvesta saman katon alla, mikä lisää painostusta. Paikallisviranomaiset ja uskonnolliset johtajat saattavat yllyttää yhteisöä kristinuskoon kääntyneitä vastaan. Tämä johtaa heidän karkottamiseensa kotikylistä.

Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?

Vaikka Laos laski yhden sijan vuoden 2025 World Watch List -vainoraportissa, häiritsevä väkivalta kristittyjä kohtaan maassa jatkui. Valtion viranomaisten kristittyihin kohdistama painostus ei ole helpottanut, ei myöskään perheen, ystävien, naapurien ja paikallisviranomaisten kiihtyvä painostus kristinuskoon kääntyneitä kohtaan. Kirkon kasvualueilla, erityisesti maaseudulla, painostus ja väkivalta on melko yleistä. Sitä harjoittavat pääasiassa perheet, yhteisö ja paikallisviranomaiset.

Millaista maassa on elää kristittynä?

Kaikkialla Laosissa kristinuskoon kääntyneet kärsivät eniten, koska heitä pidetään perheensä ja yhteisönsä pettureina. Näin on erityisesti siellä, missä on hyvin vähän kristittyjä. Joissain Laosin osissa kirkon johtajia vainotaan ankarasti. Näyttää siltä, että pahin painostus ja väkivaltainen vastarinta kohdistuu kasvaviin ja evankelioiviin kirkkoihin.

Tietyt maakunnat ovat erityisen pahoja paikkoja kristityille. Näin on varsinkin pohjoisessa, minne Hmong-vähemmistö keskittyy. Myös maan keskiosan ja etelän maakunnissa on varteenotettavia riskejä. Näillä alueilla paikallisviranomaiset ja yhteisöt ovat päättäneet vaimentaa kristityt.

Millaista maassa on elää miehenä?

Kirkon johtajista suurin osa on miehiä, ja he ovat Laosin vainotuin kristittyjen ryhmä. Pastoreita ja heidän seurakuntiaan vastaan voidaan hyökätä ja heitä voidaan sulkea vankilaan. Eräs pastori kuoli Khammouanessa vuonna 2022. Sen jälkeen kirkon johtajat ovat alkaneet matkustaa pareittain turvallisuutensa takia.

Pastoreita voidaan sulkea vankilaan. Vankeuden aikana perhe joutuu usein maksamaan valtavia sakkoja. Sakot ja kirkon johtajien poissaolo heikentävät seurakuntia ja levittävät pelkoa. Myös perheet kärsivät, koska kristityt miehet ovat usein perheen elättäjiä. Kun pastori tai perheen elättäjä pidätetään, koko perhe joutuu vaikeuksiin. Lapsia pilkataan koulussa. Kristityt pojat ovat alttiimpia fyysiselle hakkaamiselle ja kiusanteolle kuin tytöt.

Kristittyjä miehiä vainotaan ja syrjitään myös työpaikoilla. Heidät voidaan sulkea pois valtion ja armeijan työpaikoista, ja toisinaan he voivat menettää työnsä. Armeijassa miehiä opetetaan vannomaan kuuliaisuutta kommunistiselle puolueelle ja pitämään kristinuskoa länsimaisena uhkana.

Millaista maassa on elää naisena?

Laosissa sekä kristinuskoon kääntyneet miehet että naiset kohtaavat eristämistä. Naisilla on kuitenkin erityisiä haasteita. Heitä voidaan pilkata julkisesti, eristää työpaikoilla ja kohdella halveksivasti. Kotona kristittyjä naisia pahoinpidellään, heiltä viedään omaisuus tai heitä painostetaan kieltämään uskonsa. Tytöt voivat kokea koulussa syrjintää ja häirintää, mutta heitä pahoinpidellään fyysisesti vähemmän kuin poikia.

Nuoret tytöt ovat vaarassa joutua lapsiavioliittoon, sillä heitä naitetaan usein vanhemmille miehille. Jos he kääntyvät kristinuskoon, he kokevat vainoa puolisoltaan ja sukulaisiltaan. Kristityistä naisista voidaan myös ottaa ero uskon vuoksi, ja he voivat menettää lastensa huoltajuuden.

Kun kristittyjä miehiä pidätetään uskonsa vuoksi, heidän vaimonsa kärsivät taloudellisesti ja emotionaalisesti. Perhe voi joutua maksamaan huomattavia rahasummia miehen vapauttamiseksi, mikä on taloudellinen rasite. Nainen voi joutua huolehtimaan perheestään yksinhuoltajana, jos yhteisö hylkää hänet puolison ollessa pidätettynä. Naispuolisia kristittyjä johtajia on myös pidätetty.

Lisäksi naiset ovat vaarassa joutua ihmiskaupan uhreiksi. Etnisten vähemmistöjen tyttöjä, mukaan lukien Hmong-ryhmään kuuluvia kristittyjä, on viety Kiinaan köyhyyden vuoksi. Siellä heitä on pakotettu seksityöhön tai avioliittoon.

Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?

Open Doors ja paikalliset yhteistyökumppanit vahvistavat vainottuja kristittyjä. He toimittavat heille Raamattuja ja kristillistä materiaalia ja tarjoavat johtajuus- ja opetuslapseuskoulutusta sekä toimeentulohankkeita, oikeusapua ja hätäapua.

Rukoile:

Heimojen alueilla kristittyjä voidaan karkottaa kylistään uskonsa takia. Rukoile, että Jumala auttaa näitä kristittyjä löytämään turvapaikan asumista ja jumalanpalveluselämään osallistumista varten.
Rukoile surmattujen pastorien ja muiden kirkon johtajien perheiden puolesta. Pyydä Jumalaa parantamaan heidän haavansa.
Rukoile Jumalan suojelua tarkkailtaville ja kommunistiviranomaisten valvonnan alla kokoontuville kristityille.

Taivaallinen Isä, me nostamme eteesi veljemme ja sisaremme heimoalueilla. He ovat menettäneet kotinsa ja heidät on karkotettu kylistään uskonsa vuoksi. Pyydämme, että johdatat heidät turvapaikkoihin, joissa he saavat asua ja pitää jumalanpalveluksia vapaasti. Me rukoilemme myös surmattujen pastorien ja seurakunnanjohtajien perheiden puolesta; koskettakoon Sinun parantava kätesi heidän särkyneitä sydämiään. Herra suojele kaikkia kristittyjä, joita viranomaiset valvovat. Suo heille rohkeutta ja rauhaa heidän kokoontuessaan Sinun nimessäsi. Aamen.