Uutiset
25.03.2024

Nigeriassa kuolee yksi kristitty joka toinen tunti

Vuoden aikana Nigeriassa on tapettu yli 4 000 kristittyä. Lisäksi maassa siepataan eniten kristittyjä maailmassa. ”Olemme vain täällä ja kärsimme”, toteaa yksi hyökkäysten kohteeksi joutuneista kristityistä.

Joulupäivänä 2023, kun useimmat meistä viettivät aikaa perheen ja ystävien kanssa ja ylistivät kirkoissa, Keski-Nigerian 36:n kylän asukkaat pakenivat kauhuissaan.

Kylissä, joihin hyökättiin, asui maanviljelijöitä. Heistä useimmat ovat kristittyjä. Hyökkääjät olivat Fulanin militantteja.

Näissä hyökkäyksissä kuoli 200 kristittyä, tuhoutui tuhansia koteja ja kymmenet tuhannet ihmiset joutuivat pakenemaan kodeistaan.

“En tiedä, miksi he hyökkäsivät”, sanoo pastori Mallo*, joka palvelee alueella. “Mutta nämä Fulanin joukot haluavat selvästikin pysäyttää evankeliumin leviämisen. Luulen, että he hyökkäsivät piinatakseen ja pelotellakseen meitä. He haluavat saada meidät kyseenalaistamaan uskomme.”

Yksi vaarallisimmista paikoista kristitylle

Kristityille Nigeriassa (sijalla 9 vuoden 2024 World Watch List -raportissa) tämä ei ole yksittäistapaus. Nigeria on Jeesuksen seuraajille yksi hengenvaarallisimmista paikoista maailmassa.

Open Doorsin vuosittainen WWL-raportti (tehty ajalla 1.10.2022 – 30.9.2023) osoittaa, minkä kauhistuttavan hinnan kristityt joutuvat maksamaan Jeesuksen seuraamisesta Nigerian tietyillä alueilla. Vuoden pituisen seurantajakson aikana 4 118 kristittyä kuoli uskonsa tähden. Pelkästään Nigeriassa kuoli 82 prosenttia kaikista niistä maailman kristityistä, jotka surmattiin uskonsa tähden.

Keskimäärin tämä tarkoittaa, että 11 kristittyä tapettiin joka päivä. Yksi kristitty siis kuoli joka toinen tunti.

Saharan eteläpuolinen Afrikka on yhä maailman väkivaltaisin alue Jeesuksen seuraajille.

“Emme voi tehdä mitään”, sanoo Yohannes*, yksi joulupäivän hyökkäyksen kohteeksi joutuneista kristityistä. “Olemme vain täällä ja kärsimme.”

Nämä sanat voisivat yhtä hyvin kuulua tuhansille nigerialaisille kristityille.

Surullista kyllä, tämä ei edes riitä kuvaamaan sitä kaikkea, mitä Jumalan kansa joutuu kestämään Afrikan väkirikkaimmassa maassa.

Vuoden 2024 WWL-raportti osoittaa myös, että Nigeriassa siepataan eniten kristittyjä maailmassa uskonsa tähden. Raportin seuranta-aikana yli 3 300 nigerialaista kristittyä siepattiin. Tämä kattaa 84 prosenttia koko maailman siepattujen määrästä.

Luvut ovat todennäköisesti vain osa todellisista määristä. Tutkimuksemme perustuu ensikäden raportteihin ja vahvistettuihin tapauksiin. Monet väkivaltaiset hyökkäykset jäävät kokonaan raportoimatta, joten todelliset määrät ovat todennäköisesti paljon suuremmat.

Tummaihoinen mies tummansinisessä puvussa istuu puupenkillä rakennusten välissä.
Kaikista maailman uskonsa tähden tapetuista kristityistä 82 prosenttia kuoli Nigeriassa. Pastori Zachariah menetti vaimonsa ja lapsensa militanttien hyökkäyksessä viime vuoden toukokuussa.

Myös muut tilastot ovat yhtälailla järkyttäviä, ja niiden tulisi motivoida meitä rukoilemaan. Ainakin 1 000 nigerialaista joutui seksuaalisen väkivallan tai häirinnän kohteeksi, yli 10 000 nigerialaista joutui fyysisesti tai psyykkisesti pahoinpidellyksi, yli 10 000 kristityn kotiin tai kiinteistöön hyökättiin ja vähintään 100 000 kristittyä nigerialaista pakotettiin lähtemään kodeistaan ja yhteisöistään.

Yksinkertaisesti sanottuna Nigeria on kriisissä. Väkivalta on tyrmistyttävää koko alueella – Saharan eteläpuolinen Afrikka on yhä maailman väkivaltaisin alue Jeesuksen seuraajille.

Jumala toimii Nigeriassakin

Kaikesta huolimatta Jumala tekee työtään nigerialaisten veljiemme ja sisariemme elämässä. “Uskomme, että Jumalalla on kaikki valta”, pastori Mallo sanoo. “Uskomme ei horju. Jatkamme sen Jumalan palvelemista, joka loi taivaan ja maan.”

Tästä puhuu myös pastori Zachariah, jonka vaimo ja lapset kuolivat toisessa hyökkäyksessä samalla alueella. “Sanon seurakuntani jäsenille ja lapsilleni, että heidän pitää tukeutua vahvasti Jumalaan, koska kuolema ei kohtaa meitä vain kun sairastumme, vaan se voi tulla myös onnettomuuden tai hyökkäyksen muodossa”, hän sanoo.

“Uskomme, että Jumalalla on kaikki valta.”

Pastori Mallo

Osa Open Doorsin työstä Nigeriassa on järjestää traumaterapiaa väkivaltaa kohdanneille kristityille. Monet heistä kantavat haavoja, joiden paraneminen kestää pitkään.

Pastori Zachariah osallistui yhteen tällaisista ohjelmista. Siellä hän sai neuvontaa ja traumaterapiaa. Se on auttanut häntä pysymään lujana ja sinnikkäänä uskossaan.

“Ohjelman opetukset ovat rohkaisseet minua suuresti, sillä juuri nyt pyydän Jumalaa antamaan anteeksi perheeni tappaneille hyökkääjille. Pyydän, että he voisivat päästä Jumalan valtakuntaan eivätkä kuolisi synteihinsä, kuten Raamattu opettaa”, hän sanoo.

Tämä on osoitus Pyhän Hengen voimallisesta työstä Nigeriassa. On totta, että luvut ovat kauhistuttavia, ja todellisuus on jotain, jonka puolesta meidän kaikkien täytyy rukoilla. Mutta Jumalan kansa Nigeriassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on lannistumaton. Seurakunta on valmis pysymään suolana ja valona, vaikka he tietävät sen olevan hengenvaarallista.

Jumalan lahja meille on, että Hänen kauttaan voimme rohkaista heitä ja pysyä heidän vierellään.

Nouse Afrikka

Open Doors on aloittanut usean vuoden mittaisen kampanjan, jonka tarkoituksena on levittää tietoa niistä kauheuksista, joita tapahtuu veljillemme ja sisarillemme Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Nouse Afrikka -kampanjan on tarkoitus vahvistaa Afrikan kristittyjä, jotta he voisivat tuntea sen tuen, jota kristityt ympäri maailman heille antavat. Tuen avulla he voivat jatkaa sitkeästi Jeesuksesta todistamista kaiken tuhon ja epätoivon keskellä.

Jos tunnet kutsumusta auttamiseen ja haluat muistuttaa Afrikan kristittyjä siitä, että he eivät ole yksin, voit tukea heitä taloudellisesti. Se ei ratkaise ongelmaa, mutta se auttaa heitä pysymään vahvoina ja tietämään, että heitä ei ole unohdettu.

  • 25 eurolla voidaan tarjota äärimmäistä vainoa kokevalle kristitylle ruokapakkaus, joka auttaa häntä ja hänen perhettään selviytymään.
  • 34 eurolla kotinsa jättänyt kristitty saa ruokaa, lääkkeitä ja muita välttämättömiä tarvikkeita selviytyäkseen.
  • 52 eurolla kolme vakavaa väkivaltaa kokenutta kristittyä saa toivoa tuovaa traumaterapiaa.

Eniten veljemme ja sisaremme tarvitsevat kuitenkin rukousta. Rukoilisitko heidän kanssaan, juuri nyt?

Rukoile Nigerian kristittyjen puolesta

  • Rukoile väkivallan uhrien ja heidän perheidensä puolesta, että he voisivat parantua ja saada toivoa.
  • Pyydä Jumalaa tuomaan vakautta niihin Nigerian osiin, mihin militantit hyökkäävät julkeasti. Rukoile rauhaa ja järjestystä.
  • Rukoile Pohjois-Nigeriassa kotinsa jättäneiden kristittyjen puolesta. Pyydä, että Jumala täyttää heidän päivittäiset tarpeensa, jotta he voivat rakentaa elämänsä uudelleen ja täyttää Hänen suuren tehtävänsä.
  • Rukoile paimenten ja maanviljelijöiden keskinäisten suhteiden puolesta Keski-Nigeriassa. Tämä alue saattaa toimia väkivallan leimahduspisteenä. Pyydä Jumalaa tuomaan rauha, jonka vain Hän voi antaa. “Meidän uskomme ei horju.”

“Sitten kuningas sanoo: ‘Minun oli nälkä, ja te annoitte minulle ruokaa. Minun oli jano, ja te annoitte minulle juotavaa. Minä olin koditon, ja otitte minut luoksenne. Minä olin alasti, ja te vaatetitte minut. Minä olin sairas, ja te kävitte minua katsomassa. Minä olin vankilassa, ja te tulitte minun luokseni.’ Kaiken, minkä te olette tehneet yhdelle näistä vähäisimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle.’” Matt. 25:34a, 35-36, 40

*nimet muutettu turvallisuussyistä