Veli Andreaksen tarina

Tutustu mieheen, jonka toiminnasta Open Doors sai alkunsa.

Sanan salakuljettajana” tunnettu Veli Andreas (Anne Van der Bijl) kuoli 94-vuotiaana 27.9.2022 kodissaan Alankomaissa.

Liity rukoushaasteeseen

”Jos toivomme muutosta maailmassa, muutoksen on alettava meistä itsestämme”, Veli Andreas totesi kerta toisensa jälkeen. Jo ennen Raamattujen salakuljettamista Veli Andreas oli intohimoinen evankelista. Hän oli omistautunut Jeesukselle Kristukselle ja julisti hyvää sanomaa. Hän ei koskaan puhunut ainoastaan vainotusta kirkosta vaan erityisesti Raamatusta, rukouksesta, uskossa elämisestä ja evankeliumin levittämisestä.

Inspiroidu ja rohkaistu ottamaan uskon matkasi seuraava askel. Tehtäväsi ei ole vain välittää viestiä, vaan olla itse viesti. Tämä on ensimmäisen opetuksen aihe, jonka saat sähköpostiisi 27.9.2023.

Osallistun(Pakollinen)
Lähetämme tähän sähköpostiin rukousaiheita ja muuta tietoa vainotuista kristityistä.
Puhelinnumero muodossa 0207191140. Lähetämme tähän numeroon tekstiviestillä kutsun liittyä rukousryhmään Whatsappissa. Maksimimerkkimäärä on siis 10 merkkiä eli puhelinnumero ilman välejä tai maakoodia.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Veli Andreas perusti Open Doors -järjestön, joka on maailman vanhin vainottuja kristittyä tukeva organisaatio. Sen raamatullisena perustana toimivat Ilmestyskirjan jakeet 3:2 ja 3:8: ”Herää ja vahvista sitä, mikä vielä on jäljellä, sitä, mikä jo oli kuolemaisillaan” sekä ”Edessäsi on nyt avoin ovi, minä olen sen avannut, eikä kukaan voi sitä sulkea”.

“Veli Andreas, Herran palvelija, isä, isoisä, veljemme Kristuksessa sekä Open Doorsin rakastettu perustaja, on tänään lähtenyt iankaikkiseen kotiinsa taivaassa. Hän on nyt rakkaan vaimonsa Corryn luona”, Open Doors Internationalin pääjohtaja Dan Ole Shani sanoo.

“Hän eli Kristukselle ja kuoli Kristuksessa. Muistamme hänen perhettään tänä aikana ja esitämme syvimmät osanottomme heille kaikille. Rukoilemme, että Jumala lohduttaisi ja vahvistaisi heitä rakkaudellaan.”

Alku elämäntyölle rautaesiripun takaa

Vuonna 1955 veli Andreas matkusti hollantilaisen lähetystön mukana Puolaan kommunistinuorten festivaaleille. Siellä hänelle selvisi, että rautaesiripun takaiset kristilliset seurakunnat olivat kipeästi Raamattujen tarpeessa, ja hän jakoi matkalaukullisen kristillistä kirjallisuutta. Tämä oli Open Doorsin vaatimaton alku.

Veli Andreaksen perustaman Open Doors -järjestön työ alkoi rautaesiripun takana sinisellä kuplavolkkarilla. Kuvassa hän lukee Sanan Salakuljettaja -kirjaa maineikkaan autonsa kuljettajan penkillä.
Veli Andreaksen perustaman Open Doors -järjestön työ alkoi rautaesiripun takana sinisellä kuplavolkkarilla. Kuvassa hän lukee Sanan Salakuljettaja -kirjaa maineikkaan autonsa kuljettajan penkillä.

Nykyään järjestö toimii yli 70 maassa yli 1 400 työntekijän voimin, ja sen tarkoituksena on edelleen tukea ja vahvistaa vainottuja kristittyjä ja seurakuntia.

”Missiomme on nimeltään Open Doors (Avoimet ovet), sillä uskomme kaikkien ovien olevan auki, aina ja kaikkialla”, veli Andreas selitti usein. ”Uskon kaikkien ovien todella olevan auki Kristuksesta julistamiselle, kunhan olet valmis menemään, etkä ole huolissasi paluusta,” myös säkenöivästä huumoristaan tunnettu Veli Andreas totesi.

Veli Andreaksen omaelämänkerta Sanan salakuljettaja on kansainvälinen myyntimenestys. Se julkaistiin vuonna 1967, ja sitä on myyty yli 10 miljoonaa kappaletta yli 35 kielellä. Kirja nostaa esiin yksityiskohtia veli Andreaksen matkasta ja radikaalista omistautuneisuudesta Jeesukselle: vaarallisia rajanylityksiä Kuplavolkkarilla, KGB:n takaa-ajotilanteita sekä liikuttavia kohtaamisia epätoivoisesti Raamattuja kaipaavien vainottujen kristittyjen kanssa.

Islamilainen maailma sydäntä lähellä

Veli Andreaksen on arvioitu käyneen 125 maassa ja matkustaneen kaikkiaan 1,6 miljoonaa kilometriä saarnatessaan evankeliumia ja ystävystyessään apua kaipaavien kanssa.

Viimeisten vuosikymmenten aikana veli Andreas keskitti huomionsa islamilaiseen maailmaan. Hän teki suurimman osan matkoistaan Lähi-itään ja Kaakkois-Aasiaan. Hän koki vahvasti, että islamin nopea leviäminen saattaa olla suurempi maailmanlaajuinen uhka kristityille kuin mitä kommunismi koskaan oli. Samanaikaisesti hän kuitenkin tunnusti kaikkia kohtaan rakkautta ja käytti sanaa ”islam” lyhenteenä lauseelle: I Sincerely Love All Muslims (Minä rakastan kaikkia muslimeja vilpittömästi).

Veli Andreas vierailulla afgaanipakolaisten leirillä Peshawarissa, Pakistanissa vuonna 1988. Kuvassa hän istuu pakolaismiehen rinnalla. Miehet hymyilevät.
Veli Andreas vierailulla afgaanipakolaisten leirillä Peshawarissa, Pakistanissa vuonna 1988.

”Kun pidämme jotain poliittista tai uskonnollista ryhmää tai valtiota vihollisena, Jumalan rakkaus ei yllä muuttamaan asennettamme”, veli Andreas sanoi.

Hänen ystävyytensä ja rakkautensa Jumalaa kohtaan vei hänet yksityistapaamisiin useiden ääriryhmien johtajien kanssa. Hän lukeutui yhdeksi ainoista länsimaalaisista julkisuuden henkilöistä, joka säännöllisesti edusti Kristusta jopa terroristijohtajille. Hänen kirjansa Veljiä vahvistamassa (suom. laitos 2006) Open Doorsin Al Janssenin kanssa kertoo Veli Andreaksen käynnistämästä rajoja ylittävästä työstä Lähi-idässä. Vuonna 2019 suomeksi julkaistiin Veli Andreaksen ja Al Janssenin kirja Salaiset seuraajat, joka kuvaa edelleen ajankohtaisesti salaisten kristittyjen todellisuutta muslimimaailmassa. Veli Andreaksen kirjoittamat 16 kirjaa rohkaisevat ja inspiroivat miljoonia ihmisiä edelleen tänäpäivänä.

Vainottujen “veriveli”

Veli Andreas sai työstään useita kunnianosoituksia. Vuonna 1993 Alankomaiden kuningatar Beatrix löi hänet ritariksi. Vuonna 1997 hän sai Maailman evankelisen liiton (World Evangelical Alliance) uskonnonvapauspalkinnon tunnustukseksi elämäntyöstään vainottujen kristittyjen palvelemiseksi sekä intohimostaan levittää evankeliumia. Vuonna 2003 hän sai Heritage of Faithfullness Award -palkinnon Christian Association of Senior Adults -järjestöltä.

Veli Andreas kuitenkin sanoi olevansa ylpein tultuaan nimetyksi apassiheimon ”veriveljeksi” 1980-luvulla. Osana seremoniaa hänelle annettiin apassinimi, joka tarkoittaa ”hän, joka tunkeutuu rajojen läpi”.

Veli Andreas toimistossaan Harderwijkissa Hollannissa vuonna 2010. Hän käytti vuosia päivän ensimmäiset tunnit Raamatun lukemiseen ja rukoukseen vainottujen kristittyjen puolesta.
Veli Andreas toimistossaan Harderwijkissa Hollannissa vuonna 2010. Hän käytti vuosia päivän ensimmäiset tunnit Raamatun lukemiseen ja rukoukseen vainottujen kristittyjen puolesta.

Veli Andreas johti Open Doors -järjestön paikkoihin, mihin suurin osa kristityistä ei menisi. Hänen maanalainen verkostonsa alkuperäiskansojen kristittyjen keskuudessa on auttanut jakamaan vuodessa yli miljoona Raamattua ympäri maailman sekä kouluttamaan satojatuhansia seurakuntien johtajia. Työn kautta annetaan myös taloudellista apua, lukutaito-opetusta sekä ammatillista koulutusta maissa, joissa kristittyjen on maailman vaarallisinta elää.

Veli Andreas on vieraillut myös Suomessa ja hänen kohtaamisensa ja kirjansa ovat tehneet lähtemättömän vaikutuksen lukuisiin suomalaisiin. ”Yhden ihmisen rohkeus teki vaikutuksen, loppuelämäksi. Luultavasti se vaikutti siihenkin, missä opiskelin ja millaiseksi työni muodostui. Kun ihminen saa itseään suuremman näyn ja elää sen todeksi, kuten Veli Andreas teki, se tarttuu,” toteaa esimerkiksi poliitikko Eija-Riitta Korhola.

Suomeen vuonna 2015 perustettu Open Doors Finland ry tiedottaa vainottujen kristittyjen tilanteesta ja kerää tukea eri puolilla maailmaa vainottujen kristittyjen parissa tehtävälle työlle. ”Veli Andreaksen vilpitön rakkaus ja kyky kohdata erilaisia ihmisiä sekä hänen rohkeutensa toimia kristittynä maailmassa ovat esikuvana minulle ja meille kaikille,” toteaa Open Doors Finland ry:n perustaja ja ulkosuhteista vastaava johtaja Miika Auvinen

Veli Andreas oli 59 vuoden ajan naimisissa vaimonsa Corryn kanssa, joka kuoli 23. tammikuuta 2018. Heidän jälkeensä jäi viisi lasta ja yksitoista lastenlasta.

YouTube video

Mies Open Doorsin syntytarinan keskiössä on Andrew van der Bijl, suomalaisittain Veli Andreas. Hän syntyi 11. toukokuuta 1928 Hollannissa. Veli Andreas tunnettaan englanninkielisessä maailmassa nimellä ”Brother Andrew”. Hän salakuljetti Raamattuja 1950-luvun Itä-Eurooppaan, käynnisti Open Doorsin vainottua seurakuntaa palvelevan toiminnan ja kirjoitti yhden eniten myydyistä kristillisistä kirjoista nimeltään Sanan salakuljettaja.

Veli Andreasta kuvataan usein Open Doorsin perustajana. Tämä saattaa antaa hänestä harhaanjohtavasti kuvan pukuun sonnustautuneesta johtajasta luennoimassa kokoushuoneessa. Kuva on kuitenkin kaukana totuudesta. Itse asiassa Veli Andreas on seikkailija ja riskinottaja. Hänet tunnetaan parhaiten siitä, että hän asetti elämänsä rohkeasti vaakalaudalle salakuljettaessaan kylmän sodan aikana Raamattuja rautaesiripun taa. 

”Rakas Herra,” Veli Andreas muistaa rukoilleensa, ”Mitä minä teen?” Rukoillessaan Veli Andreas sai uhkarohkean ajatuksen.

Jumalan avaama tie

Yksi Veli Andreaksen rakastetuimpia tarinoita juontuu hänen toimintansa alkuvuosilta. Veli Andreas lähestyi Romanian rajaa autollaan, johon oli pakattu laittomia Raamattuja. Hän saattoi vain toivoa, että rajavartijat eivät kiinnittäisi huomiota häneen ja hän pääsisi ylittämään rajan rauhassa.

Rajavartijat pysäyttivät jonon kärjessä olevan auton. Omistajia käskettiin tyhjentämään autossa olevat tavarat ulos maahan tarkastusta varten. Jokainen auto ennen Veli Andreaksen autoa käskettiin tyhjentää. Neljännen auton tarkastus kesti pisimpään. Kokonaisen tunnin ajan rajavartija tarkisti autoa irroittaen pölykapselit, moottorin ja istuimet.

”Rakas Herra,” Veli Andreas muistaa rukoilleensa, ”Mitä minä teen?” Rukoillessaan Veli Andreas sai uhkarohkean ajatuksen. ”Nokkeluus ei nyt auta. Uskaltaisinko pyytää ihmettä? Otan osan Raamatuista esille ja annan niiden näkyä.” Tällaisen ajatuksen täytyi olla Jumalasta eikä hänen omasta viisaudestaan. Ja Andreas toimi niin.

Rajavartija kehotti Andreasta etenemään. ”Ojensin paperini hänelle ja olin astumassa autosta ulos. Vartijan polvi oli kuitenkin ovea vasten eikä ovi auennut.” Jotain lähes uskomatonta tapahtui. Vartija tarkisti Veli Andreaksen passia ja yhtäkkiä viittasi häntä lähtemään. ”Siihen ei kulunut 30 sekuntia enempää”, hän muistelee. Veli Andreas käynnisti moottorin ja alkoi lähteä liikkeelle miettien pitikö hänen ajaa sivuun, jotta auto voidaan tarkistaa. ”Ajelin hiljaa eteenpäin, valmiina jarruttamaan. Mitään ei tapahtunut. Katsoin taustapeiliin ja näin vartijan pysäyttävän seuraavaa autoa vaatien kuljettajaa astumaan ulos.”

Jumala oli raivannut Veli Andreakselle tien, jotta tämä saattoi salakuljettaa Raamattuja kristityille, joilla ei Sanaa ollut saatavilla.

YouTube video

Veli Andreas

Sanan salakuljettaja ja kaikkien veli

Veli Andreaksen työ jatkui useita vuosikymmeniä eri paikoissa. Tästä Romanian rajalla sattuneesta tilanteesta tuli yksi monien läheltä piti tilanteiden joukossa. Matkan varrella Veli Andreas kehitti jopa rukouksen, josta tuli tavaramerkki salakuljetusreissujen rajan ylityksiä varten:

”Herra, minulla on matkalaukussani Raamattuja, jotka haluan viedä lapsillesi. Ollessasi maan päällä annoit sokeille näön. Nyt rukoilen, että teet näkevistä sokeita. Älä anna vartijoiden nähdä sitä, mitä et halua heidän näkevän.”

Jumala oli raivannut Veli Andreakselle tien, jotta tämä saattoi salakuljettaa Raamattuja kristityille, joilla ei Sanaa ollut saatavilla.

Veli Andreas sai vaarallisten seikkailujensa perusteella lempinimen Sanan salakuljettaja, josta tuli myös hänen työstään kertovan bestseller-kirjan nimi. Kirjaa on myyty yli 10 miljoonaa kappaletta ja se on käännetty 35 eri kielelle.

Rohkeat rajanylitykset tai kuuluisat kirjat eivät kuitenkaan ole ainoita asioita, jotka Veli Andreaksessa innoittavat ihmisiä. Monet tulevat vaikuttuneeksi aivan päinvastaisesta. Veli Andreas on kiinnostava, koska häneen on helppo samaistua. Matkoillaan ympäri maailman hänestä tuli ”kaikkien veli” sillä hän kohtasi Kristuksen seuraajat aina veljinään. 

Jumalan kutsuma tavallinen ihminen

Näemme Veli Andreaksen elämässä – rohkeudessa, näyssä, riskeissä ja murheissa – myös omia tarinoitamme. Lukiessamme hänestä voimme ilahtua siitä, että Jumala käytti tavallista miestä. Hänen tarinansa muistuttaa meitä siitä, että Jumala voi käyttää myös meitä tavallisia ihmisiä epätavallisella tavalla.

Jos Veli Andreas saisi puhua meille, hän todennäköisesti rohkaisisi meitä kuten monia aiemmin: ”Raamattu on täynnä tavallisia ihmisiä, jotka menivät mahdottomiin paikkoihin ja tekivät ihmeellisiä asioita yksinkertaisesti siksi, että päättivät seurata Jeesusta.”

”Todellinen kutsumus ei ole tietty paikka tai ura vaan jokapäiväinen kuuliaisuus. Tämä kutsu koskee kaikkia kristittyjä – ei vain harvoja valittuja”, Veli Andreas on sanonut. Veli Andreaksen innoittamana monet tavalliset ihmiset ovat alkaneet tukea vainottuja kristittyjä. Osin heidän panostuksestaan Open Doors on kasvanut moninkertaiseksi.

Nykyään Open Doorsilla on toimipaikkoja ja henkilökuntaa ympäri maailman ja he työskentelevät auttaakseen vainottuja uskovia yli 60 maassa. He salakuljettavat Open Doorsin tukijoiden kanssa edelleen Raamattuja alueille, jotka ovat uskolle vihamielisiä. Sen lisäksi he siirtävät eteenpäin Veli Andreaksen perintöä, hänen uskoaan, tuleville vuosikymmenille.

Open Doors on Veli Andreaksen innoittama liike. Ja me, jotka olemme osa sitä kuten Andreas, toivotamme tervetulleeksi kenen tahansa Kristuksen seuraajan tulemaan mukaan työhömme. Toivomme, että tulet mukaan olemaan tämän sukupolven Veli Andreas!

”Todellinen kutsumus ei ole tietty paikka tai ura vaan jokapäiväinen kuuliaisuus. Tämä kutsu koskee kaikkia kristittyjä – ei vain harvoja valittuja”

Veli Andreas
YouTube video

Lähde: https://www.opendoorsusa.org/about-us/history/brother-andrews-story/