Veli Andreaksen tarina

Tutustu mieheen, jonka toiminnasta Open Doors sai alkunsa.

Mies Open Doorsin syntytarinan keskiössä on Andrew van der Bijl, suomalaisittain Veli Andreas. Hän syntyi 11. toukokuuta 1928 Hollannissa. Veli Andreas tunnettaan englanninkielisessä maailmassa nimellä ”Brother Andrew”. Hän salakuljetti Raamattuja 1950-luvun Itä-Eurooppaan, käynnisti Open Doorsin vainottua seurakuntaa palvelevan toiminnan ja kirjoitti yhden eniten myydyistä kristillisistä kirjoista nimeltään Sanan salakuljettaja.

Veli Andreasta kuvataan usein Open Doorsin perustajana. Tämä saattaa antaa hänestä harhaanjohtavasti kuvan pukuun sonnustautuneesta johtajasta luennoimassa kokoushuoneessa. Kuva on kuitenkin kaukana totuudesta. Itse asiassa Veli Andreas on seikkailija ja riskinottaja. Hänet tunnetaan parhaiten siitä, että hän asetti elämänsä rohkeasti vaakalaudalle salakuljettaessaan kylmän sodan aikana Raamattuja rautaesiripun taa. 

”Rakas Herra,” Veli Andreas muistaa rukoilleensa, ”Mitä minä teen?” Rukoillessaan Veli Andreas sai uhkarohkean ajatuksen.

Jumalan avaama tie

Yksi Veli Andreaksen rakastetuimpia tarinoita juontuu hänen toimintansa alkuvuosilta. Veli Andreas lähestyi Romanian rajaa autollaan, johon oli pakattu laittomia Raamattuja. Hän saattoi vain toivoa, että rajavartijat eivät kiinnittäisi huomiota häneen ja hän pääsisi ylittämään rajan rauhassa.

Rajavartijat pysäyttivät jonon kärjessä olevan auton. Omistajia käskettiin tyhjentämään autossa olevat tavarat ulos maahan tarkastusta varten. Jokainen auto ennen Veli Andreaksen autoa käskettiin tyhjentää. Neljännen auton tarkastus kesti pisimpään. Kokonaisen tunnin ajan rajavartija tarkisti autoa irroittaen pölykapselit, moottorin ja istuimet.

”Rakas Herra,” Veli Andreas muistaa rukoilleensa, ”Mitä minä teen?” Rukoillessaan Veli Andreas sai uhkarohkean ajatuksen. ”Nokkeluus ei nyt auta. Uskaltaisinko pyytää ihmettä? Otan osan Raamatuista esille ja annan niiden näkyä.” Tällaisen ajatuksen täytyi olla Jumalasta eikä hänen omasta viisaudestaan. Ja Andreas toimi niin.

Rajavartija kehotti Andreasta etenemään. ”Ojensin paperini hänelle ja olin astumassa autosta ulos. Vartijan polvi oli kuitenkin ovea vasten eikä ovi auennut.” Jotain lähes uskomatonta tapahtui. Vartija tarkisti Veli Andreaksen passia ja yhtäkkiä viittasi häntä lähtemään. ”Siihen ei kulunut 30 sekuntia enempää”, hän muistelee. Veli Andreas käynnisti moottorin ja alkoi lähteä liikkeelle miettien pitikö hänen ajaa sivuun, jotta auto voidaan tarkistaa. ”Ajelin hiljaa eteenpäin, valmiina jarruttamaan. Mitään ei tapahtunut. Katsoin taustapeiliin ja näin vartijan pysäyttävän seuraavaa autoa vaatien kuljettajaa astumaan ulos.”

Jumala oli raivannut Veli Andreakselle tien, jotta tämä saattoi salakuljettaa Raamattuja kristityille, joilla ei Sanaa ollut saatavilla.

Veli Andreas

Sanan salakuljettaja ja kaikkien veli

Veli Andreaksen työ jatkui useita vuosikymmeniä eri paikoissa. Tästä Romanian rajalla sattuneesta tilanteesta tuli yksi monien läheltä piti tilanteiden joukossa. Matkan varrella Veli Andreas kehitti jopa rukouksen, josta tuli tavaramerkki salakuljetusreissujen rajan ylityksiä varten:

”Herra, minulla on matkalaukussani Raamattuja, jotka haluan viedä lapsillesi. Ollessasi maan päällä annoit sokeille näön. Nyt rukoilen, että teet näkevistä sokeita. Älä anna vartijoiden nähdä sitä, mitä et halua heidän näkevän.”

Jumala oli raivannut Veli Andreakselle tien, jotta tämä saattoi salakuljettaa Raamattuja kristityille, joilla ei Sanaa ollut saatavilla.

Veli Andreas sai vaarallisten seikkailujensa perusteella lempinimen Sanan salakuljettaja, josta tuli myös hänen työstään kertovan bestseller-kirjan nimi. Kirjaa on myyty yli 10 miljoonaa kappaletta ja se on käännetty 35 eri kielelle.

Rohkeat rajanylitykset tai kuuluisat kirjat eivät kuitenkaan ole ainoita asioita, jotka Veli Andreaksessa innoittavat ihmisiä. Monet tulevat vaikuttuneeksi aivan päinvastaisesta. Veli Andreas on kiinnostava, koska häneen on helppo samaistua. Matkoillaan ympäri maailman hänestä tuli ”kaikkien veli” sillä hän kohtasi Kristuksen seuraajat aina veljinään. 

Jumalan kutsuma tavallinen ihminen

Näemme Veli Andreaksen elämässä – rohkeudessa, näyssä, riskeissä ja murheissa – myös omia tarinoitamme. Lukiessamme hänestä voimme ilahtua siitä, että Jumala käytti tavallista miestä. Hänen tarinansa muistuttaa meitä siitä, että Jumala voi käyttää myös meitä tavallisia ihmisiä epätavallisella tavalla.

Jos Veli Andreas saisi puhua meille, hän todennäköisesti rohkaisisi meitä kuten monia aiemmin: ”Raamattu on täynnä tavallisia ihmisiä, jotka menivät mahdottomiin paikkoihin ja tekivät ihmeellisiä asioita yksinkertaisesti siksi, että päättivät seurata Jeesusta.”

”Todellinen kutsumus ei ole tietty paikka tai ura vaan jokapäiväinen kuuliaisuus. Tämä kutsu koskee kaikkia kristittyjä – ei vain harvoja valittuja”, Veli Andreas on sanonut. Veli Andreaksen innoittamana monet tavalliset ihmiset ovat alkaneet tukea vainottuja kristittyjä. Osin heidän panostuksestaan Open Doors on kasvanut moninkertaiseksi.

Nykyään Open Doorsilla on toimipaikkoja ja henkilökuntaa ympäri maailman ja he työskentelevät auttaakseen vainottuja uskovia yli 60 maassa. He salakuljettavat Open Doorsin tukijoiden kanssa edelleen Raamattuja alueille, jotka ovat uskolle vihamielisiä. Sen lisäksi he siirtävät eteenpäin Veli Andreaksen perintöä, hänen uskoaan, tuleville vuosikymmenille.

Open Doors on Veli Andreaksen innoittama liike. Ja me, jotka olemme osa sitä kuten Andreas, toivotamme tervetulleeksi kenen tahansa Kristuksen seuraajan tulemaan mukaan työhömme. Toivomme, että tulet mukaan olemaan tämän sukupolven Veli Andreas!

”Todellinen kutsumus ei ole tietty paikka tai ura vaan jokapäiväinen kuuliaisuus. Tämä kutsu koskee kaikkia kristittyjä – ei vain harvoja valittuja”

Veli Andreas
YouTube video

Lähde: https://www.opendoorsusa.org/about-us/history/brother-andrews-story/