Uutiset
02.05.2023

NOUSE AFRIKKA – Maailman nuorin kirkko on piiritettynä ja tarvitsee radikaalia väliintuloa

Väkivaltaa lietsovat jihadistiryhmät ovat aktivoituneet yhä useammassa Afrikan maassa. Niiden kohteena ovat ensisijaisesti kristityt, jotka hyökkäysten vuoksi joutuvat usein jättämään kotinsa ja elinkeinonsa. Open Doors vastaa tilanteeseen nelivuotisella Nouse Afrikka -kampanjalla.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa väkivalta on ennätyskorkealla. Tilannetta kärjistää jihadistiryhmien läsnäolo yhä useammassa maassa. Kansainvälisen terrorismi-indeksin (Global Terrorism Index, GTI) mukaan vuonna 2021 viisi kymmenestä eniten väkivallasta ja terrorismista kärsineestä maasta ovat Somalia, Burkina Faso, Nigeria, Mali ja Niger.

Alle 25-vuotiaiden kristittyjen osuus kirkosta on Afrikassa suurin koko maailmassa.

GTI-raportin mukaan vuonna 2021 useimmista tapoista eri puolilla maailmaa oli vastuussa neljä terroristiryhmää: Isis, al-Shabaab, Taleban ja JNIM (Jama’at Nasr al-Islam wal Muslimin). Talebania lukuun ottamatta kaikki muut ovat aktiivisia Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Kristityt väkivaltaisen vainon kohteena

Jihadistiryhmien ensisijainen kohde ovat kristityt, mutta kansainvälinen yhteisö ei kiinnitä asiaan riittävästi huomiota eikä kanna siitä vastuuta.

Yleisesti ottaen väkivallan seuraukset ovat olleet tuhoisat. Vuoden 2021 loppuun mennessä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa 11,6 miljoonaa ihmistä oli joutunut väkivallan vuoksi jättämään kotinsa, ja heidän on ollut yhä vaikeampaa hankkia edes perustoimeentuloa.

Vuoden 2023 WWL-vainoraportin 20 kärkimaasta kolmetoista sijaitsee Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Väkivallan vaikutukset kirkkoon ovat myös tuhoisat mutta jäävät usein huomiotta. Veljemme ja sisaremme kokevat itsensä hylätyiksi ahdinkonsa keskellä. Pelkästään Sahelin alueella on kuusi World Watch List 2023 -vainoraportin maata. Vuoden 2023 WWL-vainoraportin 20 kärkimaasta kolmetoista sijaitsee Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. 

Vuoden 2023 WWL-vainoraportin raportointikaudella (1.10.2021–30.9.2022) Saharan eteläpuolisessa Afrikassa

  • 5362 kristittyä surmattiin (heistä Nigeriassa 5014, mikä on 95 % kaikista maailmanlaajuisesti raportoiduista kuolemista)
  • 2058 kristittyä raiskattiin tai joutui pakkoavioliittoon
  • 5060 kristittyä siepattiin (Nigeriassa 4726)
  • 4452 kristityn omaisuus tuhottiin.

Open Doorsin tilastoimat luvut ovat vahvistettuja lukuja, joissa väkivaltaa on todistettavasti kohdistettu kristittyihin juuri heidän uskonsa takia. Tapausten todellinen määrä on luultavasti merkittävästi suurempi.

Kartta, jossa näkyy maittain Afrikassa kristittyihin kohdistuneiden väkivaltatapausten määrä
Karttakuva kristittyihin kohdeistuneesta uskonnollisesti motivoituneesta väkivallasta Saharan eteläpuolisessa Afrikassa vuoden 2022 vahvistettujen tapausten mukaan.

Maailman suurin ja nuorin kirkko

Afrikka on kaikesta huolimatta täynnä kertomuksia kristityistä, jotka oman henkensä uhalla edelleen seuraavat Jeesusta esimerkiksi Nigeriassa, Burkina Fasossa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa. Nämä kristityt ovat rohkeita ja vahvasti sitoutuneita levittämään evankeliumia Jeesuksesta omassa maailmankolkassaan.

Afrikan kirkko on maailman suurin ja myös nuorin. Alle 25-vuotiaiden kristittyjen osuus kirkosta on Afrikassa suurin koko maailmassa.

Afrikan kristityt ovat hyvin haavoittuvassa asemassa – toisinaan jopa vaarassa romahtaa henkisesti.

Kristityt ovat kuitenkin hyvin haavoittuvassa asemassa – toisinaan jopa vaarassa romahtaa henkisesti. He tarvitsevat kipeästi tukea maailmanlaajuiselta kirkolta, joka rukoilee ja toimii heidän puolestaan. Tästä syystä Open Doors on aloittanut nelivuotisen Nouse Afrikka -kampanjan.

Yhteisellä toiminnallamme voimme vaikuttaa siihen, ettei Saharan eteläpuolisen Afrikan kirkon tulevaisuus ole vaarassa.

Osallistu Nouse Afrikka -rukousviikkoon ja kirjoituskampanjaan Nigerian vainottujen kristittyjen rohkaisemiseksi

Keltaiseen huiviin ja turkoosiin mekkoon pukeutunut nuori nainen vehreällä vuorella.
Nigeriassa joutui vuoden 2023 WWL-vainoraportin mukaan väkivallan vaikutuksen piiriin yhteensä 15 251 kristittyä. Kuvituskuva.

Open Doorsin näky Afrikan kirkosta

Open Doorsilla on näky Afrikan vainotusta kirkosta uskollisena, kestävänä ja vaikutusvaltaisena kirkkona, joka koostuu yhtenäisestä ja sitoutuneesta uskovien joukosta, joka tuntee seurakuntaperheen tuen ympäri maailman. Nämä Jeesuksen seuraajat vaikuttavat omiin yhteisöihinsä todistamalla Kristuksen rakkaudesta ja evankeliumin ilosanomasta.

Nouse, ole kirkas, sillä sinun valkeutesi tulee, ja Herran kunnia koittaa sinun ylitsesi. Sillä katso, pimeys peittää maan ja synkeys kansat, mutta sinun ylitsesi koittaa Herra, ja sinun ylläsi näkyy hänen kunniansa. Kansat vaeltavat sinun valkeuttasi kohti, kuninkaat sinun koitteesi kirkkautta kohti. (Jes. 60:1–3)

Ensisijaiset tavoitteemme ovat seuraavat:

  • Maanalainen seurakunta on juurtunut Kristukseen.
  • Vakavaa vainoa kokevat seurakunnat pysyvät uskollisina Herralle.
  • Ahtaalle ajetut seurakunnat säilyttävät kestävyytensä ja vaikuttavat ympäröivään yhteisöön Kristuksen rakkaudella.
  • Uhattu seurakunta olisi valmis kohtaamaan haasteita ja vainoa.
  • Vähemmän vainotut seurakunnat tukevat lähialueensa toisia kirkkoja.

Millä tavoin Open Doors tukee kristittyjä?

Open Doors on Afrikan vainotun kirkon luotettu partneri, joka on ollut läsnä ja kulkenut jopa vainon keskellä vainottujen kristittyjen rinnalla. Läsnäolomme vainotun kirkon keskuudessa heidän olosuhteissaan antaa ainutlaatuisen ja myötätuntoisen näkymän Saharan eteläpuolisen Afrikan nopeasti huononevaan vainotilanteeseen.

Toteutamme Saharan eteläpuolisessa Afrikassa monipuolisia tukiohjelmia, jotka kattavat seuraavat osa-alueet: hengellinen tuki (Raamattu- ja opetuslapseuskoulutus), hätäapu (kriisiapu, trauma- ja kuntoutustyö) ja käytännöllinen apu (ammatillinen koulutus, toimeentulohankkeet ja yhteisöhankkeet).

Vuonna 2022 apumme tavoitti suoraan 400 000 kristittyä. Monet miljoonat alueen kristityt tarvitsevat edelleen tukea.

Kuuntele podcast