Uutiset
22.03.2024

Miksi kristityt naiset ovat haavoittuvia WWL-vainoraportin maissa?

Muslimiyhteiskunnassa naiset ovat alttiita syrjinnälle, hyväksikäytölle ja jopa väkivallalle. Usko Jeesukseen tekee heistä kaksinkertaisesti miehiä haavoittuvampia Keski-Aasian maissa. Open Doors reagoi tilanteeseen järjestämällä naisille suunnattua traumaterapiakoulutusta.

Viimeisessä rivissä istuu laiha ja hiljainen nainen, jolla on väsyneet silmät. Hän esittelee itsensä niin ujosti, että on vaikea saada selvää hänen nimestään. Hänen uupumisensa on lähes käsin kosketeltavaa.

Tämä uupunut vaimo, äiti ja palvelutyön johtaja on kokoontunut kolmeksi päiväksi muiden naisten kanssa traumaterapiakoulutukseen. Paikkana on määrittelemätön Keski-Aasian maa.

”Eräänä päivänä rukoilin, että Jeesus ottaisi pois kipuni. Kahden tunnin päästä eräs pastori soitti ja kertoi tästä naisille suunnatusta koulutuksesta.”

Amida

Kokoontumisen viimeisenä päivänä hän kertoo todistuksensa. Hänen nimensä on Amida*. Hän kertoo rohkeasti, mitä Jumala on tehnyt hänelle viimeisten päivien aikana.

”Eräänä päivänä rukoilin, että Jeesus ottaisi pois kipuni. Kahden tunnin päästä eräs pastori soitti ja kertoi tästä naisille suunnatusta koulutuksesta”, Amida kertoo. ”En odottanut tältä etukäteen paljoa, mutta nyt näen, että Jumala on valmistanut tämän seminaarin minua varten.”

”Koin loputonta kipua”

Open Doorsin paikallisen kumppanin järjestämä koulutus tuli juuri oikeaan aikaan surevalle Amidalle. Edellisten kolmen kuukauden aikana hän oli joutunut hyvästelemään liian monta ihmistä. Hän ei ollut valmistautunut yllättäviin kuolemiin. Ne saivat hänet murtuneeksi ja emotionaalisesti tyhjäksi.

Amidan pikkuveli kuoli odottamatta vain 26-vuotiaana. Viimeisen kerran, kun Amida oli puhunut veljensä kanssa, tämä oli ollut terve, iloinen ja suunnitellut tulevaisuuttaan. Seuraavana päivänä veli ei herännyt unestaan. Veljen kuolema oli ensimmäinen askel pimeässä tunnelissa.

Vain muutaman viikon kuluttua myös Amidan isä kuoli. Amida sanoo, että isä ei kestänyt poikansa menetystä. Muutamia kuukausia myöhemmin vanhempi veli sairastui vakavasti.

”Yli kuukauden ajan Yunus taisteli elämästään”, Amida sanoo. ”Kristityt veljemme ja siskomme rukoilivat jatkuvasti hänen puolestaan.”

Huiviin kietoutunut nainen istuu lattialla, kädet ristissä polviensa päällä. Toinen nainen hänen takanaan pitää käsillään kiinni hänen olkapäistään.
Kristityt naiset joutuvat kohtaamaan muslimiyhteiskunnassa kovaa painetta. He ovat miehiä haavoittuvampia syrjinnälle, hyväksikäytölle ja jopa väkivallalle. Kuvituskuva.

Jokaisen koettelemuksen yhteydessä Amidan musliminaapurit lisäsivät hänen tuskaansa. He väittivät perheen tragedioiden johtuvan siitä, että perhe oli luopunut islamista ja lähtenyt seuraamaan Jeesusta.

”Tämä on rangaistus Allahilta uskonne takia”, he toistivat uudelleen ja uudelleen, Amida muistelee. ”Toiset sanoivat jopa, että ’Te olette kaikki jättäneet isiemme uskon. Te jätitte Allahin, ja nyt hän on jättänyt teidät.’”

Lopulta suru ja huoli vaikuttivat Amidaan sekä psyykkisesti että emotionaalisesti. Hän masentui ja hänen koko terveytensä heikkeni.

”Tunsin jatkuvaa kipua. Olin loputtoman uupunut”, Amida sanoo. ”Rukoilin Jumalalta, että Hän parantaisi minut, antaisi minulle voiman elää ja voittaa vaikeudet ja surun. Minun piti jatkaa palvelutyötäni ja pitää huolta miehestäni, lapsistani sekä äidistäni.”

Naiset ovat avoimempia evankeliumille

Open Doorsin paikallinen kumppani tutki ja arvioi Keski-Aasian naisten kaikista akuuteimpia tarpeita. Valinnassa päädyttiin traumaterapiaan. Kaikki koulutukseen osallistujat olivat naisia, jotka johtavat erilaisia palvelutöitä, seurakuntia tai kotiryhmiä. Monet heistä ovat myös pastorien ja seurakuntien johtajien vaimoja, joilla ei ole aikaa huolehtia itsestään.

Traumaterapian tarve naisten parissa Keski-Aasiassa on valtava. Valtaosa virallisten ja maanalaisten seurakuntien jäsenistä on naisia. Muslimiyhteiskunnassa naisia kohdellaan alempiarvoisina. He ovat haavoittuvampia syrjinnälle, hyväksikäytölle ja jopa väkivallalle. Tämän takia naiset ovat avoimempia evankeliumin sanomalle, jonka mukaan miehet ja naiset ovat yhtä arvokkaita.

Suurin osa miehistä lähtee etsimään töitä naapurimaihin. Se on toinen syy siihen, miksi alueen väestöstä ja seurakuntien jäsenistä valtaosa on naisia.

Open Doorsin vuoden 2024 World Watch List -vainoraportin kaikissa maissa naisen päätös valita kristinusko ja jättää islam tekee naisesta kaksinkertaisesti haavoittuvamman. Sekä sukupuolen että hänen uskonsa takia.

Naisilta voidaan kieltää esimerkiksi sosiaaliset yhteydet, pakottaa avioliittoon tai eroamaan ja viedä lasten huoltajuus.

Open Doorsin World Watch -tutkimusanalyytikko Rolf Zeeger selittää: “World Watch List -vainoraporttia varten kerätyn tiedon mukaan Keski-Aasiassa kristinuskoon kääntyneet naiset kärsivät sieppauksista, vangitsemisesta tai kotiarestista.”

Zeegerin mukaan naisilta voidaan kieltää esimerkiksi sosiaaliset yhteydet, pakottaa avioliittoon tai eroamaan ja viedä lasten huoltajuus. He voivat kärsiä fyysisestä ja sanallisesta väkivallasta.

Open Doorsin vuoden 2024 Sukupuolittunut vaino -raportti tarkastelee näitä ongelmakohtia syvemmin.

Herra lohduttaa kaikissa ongelmissa

Amida ja muut koulutukseen osallistuneet naiset oppivat negatiivisista tunteista ja masennuksesta. Päivän kestäneen koulutussession jälkeen osallistujat nauttivat joka ilta myös erityisistä terapiaistunnoista, kuten hieronnasta, saunasta ja uima-altaasta. Ne ovat heille harvoin jos koskaan koettuja mukavuuksia. Yhtenä päivänä oli jopa tanssitunti.

”Pääsin hierontaan ensimmäistä kertaa elämässäni”, Amida kertoo. ”En tiennyt, että se tuntuisi niin hyvältä. Tanssitunnilla olin aluksi ujo, mutta sitten askel kerrallaan aloin tanssia. Ensimmäistä kertaa moneen kuukauteen olin onnellinen.”

Naisen kädet pitelevät toisen naisen kättä.
Open Doorsin koulutuksessa naiset saivat työkaluja, joiden avulla he selviytyvät kristityn naisen elämän haasteista Keski-Aasiassa. Kuvituskuva.

Koulutuksessa Amida ja muut osallistujat saivat työkaluja ja taitoja. Niiden avulla he selviytyvät paremmin kristityn naisen elämän haasteista ja vaatimuksista Keski-Aasiassa. Open Doorsin tukijoiden avun ja rukousten avulla järjestön paikalliset kumppanit Keski-Aasiassa voivat tarjota sureville ja uupuneille naisille tällaista sielun ravintoa. Naiset kuten Amida voivat puolestaan vahvistaa muita.

Siinä toteutuvat Paavalin sanat: ”Ylistetty olkoon meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala ja Isä, laupeuden Isä ja kaiken lohdutuksen Jumala. Hän lohduttaa meitä kaikissa ahdistuksissamme, että me sillä lohdutuksella, jolla Jumala meitä itseämme lohduttaa, voisimme lohduttaa niitä, jotka ovat kaikenlaisissa ahdistuksissa.” (2. Kor. 1:3–5.)

”Minä opin surusta ja sen negatiivisista vaikutuksista”, Amida sanoo. ”Opin, miten voin päästä sen lävitse terveellisellä tavalla ja välttää emotionaalisen murtumisen. Tieto auttoi minua ymmärtämään omia tunteitani ja sydämeni tilaa. Tämä oli hyödyllistä omalle palvelutyölleni. Nyt voin auttaa muita naisia.”

Rukoile Keski-Aasian sisartesi kanssa:

  • Rukoile Amidan kaltaisten kristittyjen naisten puolesta, joita vainotaan heidän uskonsa takia. Pyydä Jumalaa tuomaan heille uskovia rinnalla kulkijoita tukemaan ja auttamaan heitä.
  • Rukoile Open Doorsin traumaterapiakoulutuksen ja tuen puolesta, että kaikki osallistujat saisivat eheytyä ja parantua.
  • Kiitä Jumalaa siitä, miten naiset tavoittavat toisia naisia rakentamaan Jumalan valtakuntaa Keski-Aasiassa.
  • Kiitä Jumalaa näistä koulutuksista ja Open Doorsin paikallisista kumppaneista, jotka varustavat naisia kasvamaan uskossa.

Open Doors tekee työtä paikallisten kumppanien kanssa Keski-Aasiassa. Se tarjoaa naisille traumaterapiaa, ammatillista koulutusta sekä muita käytännöllisiä taitoja. Apu on monille naisille elinehto.

*nimi on vaihdettu turvallisuussyistä