Lehdet
28.02.2017

Kasvua ja kohtaamisia

Vuosi 2016 oli ensimmäinen, kokonainen toimintavuosi Open Doorsille Suomessa.

Reilut viisi vuotta sitten muutaman ihmisen rukouksista syntynyt näky paikallisen Open Doors –toimiston käynnistymisestä on realisoitunut satojen jäsenten järjestöksi. Yhdistyksen toiminnanjohtaja kertoo lisää.

Mitä vuosi 2016 on pitänyt sisällään?

Monia innostavia asioita: Yli 50 tilaisuutta, kaksi matkaa työmme kohdemaihin, 11 puhujalähettilään kouluttamista ja satoja rohkaisevia kohtaamisia eri ihmisten kanssa. Tämä ei olisi mahdollista ilman uskollisia rukoilijoita ja työn tukijoita. Olen kiitollinen kaikista palvelualttiista ja lahjakkaista ihmisistä työssämme.

Mikä on ollut työssä haastavinta?

Tekisi mieli sanoa vatsataudit… onnistuin sairastumaan molemmilla matkoilla kenttämaihin. Vakavasti sanoen: Minua huolestuttaa yhä kasvava välinpitämättömyys suomalaisten kristittyjen keskuudessa. Jos kieltäydytään näkemästä se tosi, asia, että kristityt ovat maailmassa suuri vainottu ihmisryhmä, ja tilanteeseen on reagoitava. Uskonnonvapaus ei ole itsestäänselvyys!

Mitä yllätyksiä vuoteen on mahtunut?

Elämme maailmassa historiallisia hetkiä: Esimerkiksi koskaan toisen maailmansodan jälkeen ei Eurooppa ole kokenut vastaavaa turvapaikkahakijoiden vyöryä kuin minkä keskellä olimme viime vuonna. Turvapaikkahakijoiden joukossa on ollut myös vainoa pakenevia kristittyjä, mutta uudenlaista vainoa on kohdattu nyt myös Euroopassa. Suomessa olemme antaneet tietoa Suomen viranomaisille kristittyjen asemasta eri maissa, jotta vaarassa olevat kristityt saisivat turvaa. Lisäksi olen saanut olla auttamassa muutamia Suomeen tulleita tappotuomion omassa maassaan saaneita veljiä ja siskoja. Apua tarvitaan edelleen.
Suurin osa työstämme suuntautuu kuitenkin edelleen niihin maihin, joissa kristityt elävät jatkuvasti vainon kohteena. Emme saa unohtaa, että Suomeen vainoa paenneet kristityt ovat vain pieni jäävuorenhuippu. Valtaosa vainotuista kristityistä elää omassa maassaan jatkuvasti vainon keskellä. Open Doorsin työ on alusta asti ollut ja on edelleen ”vahvistaa sitä mikä on kuolemaisillaan…”, eli tukea kristillisiä seurakuntia siellä, missä olosuhteet ovat kaikista haastavimmat.

Mitä uutta vuosi 2016 toi Open Doorsin työhön Suomessa?

Teimme ensimmäisen järjestömme ryhmämatkan työkentälle Egyptiin, jossa tutustuimme kristittyjen tilanteeseen siellä. Kuinka moni meistä suomalaisista tietää, että evankeliointi on siellä laissa kiellettyä tai että kristityt lapset joutuvat Egyptissä usein jo alakoulussa opettajien vainoamiksi uskonvakaumuksensa takia tai että monien seurakuntien kokoontumista turvaavat konekivääreillä varustetut mellakkapoliisit? Kohtaamiset paikallisten kristittyjen kanssa avartamat näkemään millaista elämä on kristittynä vähemmistönä.

Mitä vuosi 2017 tuo tullessaan?

Nyt tammikuussa julkaisemme vuoden 2017 World Watch –raportin. On jännittävä nähdä, miten maailman muutokset ovat vaikuttaneet kristittyjen tilanteeseen ja listan 50 maan järjestykseen.

Mitä muuta odotat vuodelta 2017?

Toivon, että voimme vakiinnuttaa asemamme kaikkien Suomessa toimivien kristittyjen ja kirkkokuntien yhteistyöjärjestönä, joka tarjoaa ajankohtaista tietoa kristittyjen ihmisoikeustilanteesta eri puolilla maailmaa ja luo innostavia tapoja tukea heitä.
Toivon, että yhä useampi rukoillee vainottujen kristittyjen puolesta! Sen lisäksi olisi hienoa, että mahdollisimman moni voisi lähteä kauttamme matkoille tutustumaan vainottuihin kristittyihin ja olla näin konkreettisesti rinnalla kulkijana.

Tervetuloa Open Doors –tilaisuuksiin kuulemaan lisää!