Uutiset
19.12.2023

Lasten kaltaisten on valtakunta: 25 rukousta vainottujen lasten puolesta

Kristittyjen perheiden lapset ympäri maailman maksavat korkean hinnan uskostaan – erityisesti silloin, jos he tai heidän vanhempansa irtautuvat yhteisöstään tai heimouskonnostaan kristillisen uskonsa vuoksi.

Ajatellessamme niitä yli 360 miljoonaa kristittyä, jotka Jeesuksen seuraamisen vuoksi kohtaavat vainoa tai syrjintää, muistamme usein vain aikuisia. Mutta vaino ei katso ikää.

Lasten tarinoita vainosta

Seitsemänvuotias Roshan* muistaa päivän, jolloin heidän perheensä sai käskyn jättää kotinsa. Sen jälkeen kun Roshan, hänen veljensä Aarush* ja äitinsä Devi* päättivät seurata Jeesusta, laaja hinduperhe ja kotikylä hylkäsivät heidät.

Jeesuksen seuraamisen vuoksi Devi menetti taloudellisen turvan ja toimeentulon, Roshan ja Aarush jäivät ilman ruokaa, kodin suojaa ja koulunkäyntimahdollisuutta.

”Kuulen ilkeitä puheita, en pelkästään itsestäni vaan myös perheestäni”, sanoo 12-vuotias Jenny*, eteläfilippiiniläinen kristitty, joka elää muslimiyhteisössä. Häntä syrjitään usein koulussa.

Olen innoissani, että menen kouluun. En koskaan jätä Kristusta ja rakastan häntä aina.

Ronny*, Intia

14-vuotiaan Davidin* kristitty perhe asuu Kolumbiassa, alueella, jossa heitä jatkuvasti vainotaan uskonsa vuoksi. Vanhemmat lähettivät Davidin asumaan Open Doorsin Lasten keskukseen. Tänä jouluna hän pyytää: ”Rukoilkaa Jumalalta rauhaa, jotta voimme elää perheenä ilman sotia.”

Ronny* ylisti Herraa paikallisseurakunnan joulujuhlassa. Hän tanssi lempikappalettaan, ja hetkeksi 11-vuotias onnistui unohtamaan vihan, joka häntä odotti kotona. Kotiin palatessa hindulainen eno ja täti löivät häntä ankarasti kepeillä rangaistuksena kirkossa käymisestä, Jeesuksen seuraamisesta ja perheen uskonnon jättämisestä.

Kouluikäinen tyttö hymyilee tonttulakki päässä
Elnuran* elämä Keski-Aasiassa kuurona tyttönä ei ole ollut helppoa. Kristittyjen yhteisössä hän on saanut kokea rakkautta ja välittämistä sekä oppia viittomankielen.

Rukoile vainottujen lasten puolesta

Rukoilisitko kanssamme tänä jouluna kaikkein nuorimpien vainottujen puolesta? Alta löydät 25 rukousta lasten puolesta. Näiden lasten tärkein lahjatoive on turvallisuus ja rauha kodissa ja kotikylässä.

1. Kiitetään Jumalaa siitä, että eräs kristittyjen yhteisö on nyt sulkenut suojiinsa Roshanin ja hänen perheensä. Rukoillaan, että talousasiat järjestyvät ja perhe jaksaa uskoa, että Jeesuksen seuraaminen on kaiken tämän arvoista. Rukoillaan myös, että joulu toisi rauhan ja ilon heidän sydämiinsä ja yhteisöönsä.

2. Rukoillaan Jennyn hengellisen kasvun puolesta ja hänen toiveensa puolesta tulla kotiseurakuntansa nuoriso-ohjaajaksi. Rukoillaan, että Jumala auttaa Jennyä kasvamaan hengellisesti ja viisaudessaan opastaa häntä tiellä toisten palvelijaksi ja uskon vahvistajaksi.

3. Pyydetään Jumalaa lohduttamaan Davidia, kun hän joutuu olemaan erossa perheestään Lasten keskuksessa. Auta, Herra, luottamaan, että hän jonain päivänä taas näkee heidät. Rukoillaan pojan kanssa myös rauhan puolesta ja että Jumala suojelisi nuoria lapsia pakkovärväykseltä aseistettujen joukkojen riveihin.

Rukoillaan niiden lasten puolesta, jotka on kasvatettu vihaamaan kristittyjä.

4. Rukoillaan, että Lasten keskus Kolumbiassa voisi laajentua ja ottaa vastaan lisää lapsia. Pyydetään Jumalaa avaamaan kristittyjen silmät näkemään ja tukemaan tätä elintärkeää palvelutyötä.

5. Kun kumppanimme kuulivat Ronnysta ja alkoivat vierailla hänen luonaan, hindulainen eno lopulta luovutti Ronnyn ”taakkana” heille. Ensimmäistä kertaa elämässään Ronny pääsee nyt kouluun. Rukoillaan, että Jumala antaisi Ronnyn menestyä opinnoissaan. Rukoillaan johdatusta, kun Open Doorsin kumppanit etsivät hänelle turvallisempaa paikkaa ja ympäristöä asua.

6. Jotkut muslimivanhemmat opettavat lapsensa vihaamaan kristittyjä pienestä pitäen. Rukoillaan näiden lasten puolesta, jotka on kasvatettu vihaamaan kristittyjä. Herra, suo heidän kokea Jeesuksen rakkaus juuri näiden vihaamiensa ihmisten välityksellä.

Filippiiniläinen Jenny hymyilee kameralle vihreän liitutaulun edessä. Hän pitelee askarreltua tähteä käsissään. Liitutaululla lukee hänen nimensä
Eteläfilippiiniläisen Jennyn*, 12, haaveena on tulla hänen kotiseurakuntansa nuorisotyöohjaajaksi.

7. Suljetaan rukoukseen Adi*, 6-vuotias intialainen kristitty poika, jota hänen asuintalonsa muut lapset kiusaavat. Herra, vala häneen rohkeutta ja päättäväistä uskoa. Rukoillaan, ettei hän häpeä olevansa kristitty vaan että hänen rakkautensa Jeesukseen saa kasvaa.

8. Vainon keskellä on haastavaa kasvattaa lapsista kristillisesti. Riskeistä huolimatta Ermias on kasvattanut kaksosensa, Fasilin* ja Ezanan*, kristityiksi. Ylistetään Jumalaa siitä, että vanhempiensa ja seurakuntajohtajien rohkeuden ansiosta nämä veljekset tuntevat Jeesuksen. Rukoillaan, että he saavat kasvaa uskossa ja Kristuksen tuntemisessa. Herra, anna heidän loistaa yhteisönsä valona Etiopiassa.

Elnura ja muut kuurot tytöt tuntevat usein itsensä ulkopuolisiksi siellä, missä asuvat.

9. Open Doorsin paikalliskumppanit tekevät paljon työtä vainotun kirkon lasten parissa. He järjestävät muun muassa traumaneuvontaa ja terapialeirejä koulujen loma-aikoina. Rukoillaan, että Pyhän Hengen parantava voima vaikuttaisi näissä tapahtumissa.

10. Rukoillaan Treasure Ayuban puolesta. Hän on viimeinen vapautettu niistä 121 oppilaasta, jotka siepattiin heinäkuussa 2021 Nigerian Kadunan osavaltion Bethel Baptist -koulusta. Hän palasi kotiin vakavasti traumatisoituneena. Rukoile, että Treasure ja hänen perheensä saisivat kokea, miten leveä, pitkä, korkea ja syvä Kristuksen rakkaus ja armo on, ja että hän saisi tarvitsemaansa traumahoitoa.

11. Rukoillaan Elnuran* puolesta, joka on osa kuurojen yhteisöä Keski-Aasiassa. Hän ja muut tytöt tuntevat usein itsensä ulkopuolisiksi siellä, missä asuvat. Rukoillaan, että he näkisivät itsensä mittaamattoman arvokkaina Jumalan lapsina.

12. Rukoillaan pastori Zachariahin* neljän jäljellä olevan lapsen puolesta. He menettivät äitinsä ja veljensä fulani-militanttien hyökkäyksessä Mangu-kylään Nigeriassa. Zachariahin rukous neljän lapsensa puolesta: ”Rukoilen Jumalalta heille rohkeutta pitämään Hänestä kiinni, etteivät he koskaan käänny hänestä pois.”

Toivon tänä jouluna rauhaa, turvallisuutta ja iloa.

Sako*, Syyria

13. Rukoillaan viiden nigerialaisen lapsen puolesta, joiden äitiä Rhoda Jatuaa uhkaa vankeusrangaistus jumalanpilkasta. Herra, sydämemme on on murtunut tämän vääryyden takia ja huudamme sisaremme Rhodan ja hänen lastensa puolesta. Tee ihmeitä ja siunaa perhettä sinun rauhallasi ja voimallasi.

14. Jahangir*, 4-vuotias poika Bangladeshista, on joutunut vainotuksi, koska hänen perheensä jätti islamin ja alkoi seurata Jeesusta. Opettaja esti hänen pääsynsä kouluun. ”Muslimipojat eivät halua istua luokassa samalla penkillä kristityn pojan kanssa”, hän sanoi Jahangirin vanhemmille. Rukoillaan, että hän pääsisi kouluun, joka ei syrji vaan hyväksyy kristityt. Rukoile, että Jahangir ja hänen perheensä pitäisivät kiinni uskostaan ja tästä kalliiksi tulleesta päätöksestään.

Kaksi nigerialaista kristittya
Nigerialainen Sele ikävöi isäänsä jouluisin. OD:n tuella hän voi opiskella ahkerasti koulussa ja olla toiveikas tulevaisuudesta äitinsä Cecelian kanssa.

15. Rukoillaan Dieu*-nimisen äidin nuorten lasten puolesta. Hän on uskoontulonsa jälkeen saanut jatkuvasti uhkauksia vietnamilaisen kylänsä asukkailta. Perheellä ei ole pääsyä kylän kaivolle, ja äiti on edelleen hengenvaarassa. Lapset joutuvat hakemaan vettä lähteestä öisin. Rukoillaan perheelle suojelusta ja että Jumala avaisi heille turvallisen tavan saada vettä.

16. Turvallisuus ei todennäköisesti ole useimpien lasten joululahjalistalla. 12-vuotias Sako* asuu Latakian alueella Syyriassa, jossa sisällissota on tuhonnut rakennuksia ja ihmishenkiä. Hän käy pyhäkoulussa yhdessä Toivon keskuksessa, jossa paikalliskumppanimme palvelevat OD:n tuella lapsia, nuoria ja aikuisia. Rukoillaan Sakon ja monien muiden lasten puolesta, joiden toiveena tänä jouluna on turvallisuus ja rauha.

Saharan eteläpuolella monet kristityt pojat kasvavat ääriliikkeiden hyökkäysten vuoksi ilman isää.

17. Pakistanissa kristittyjä tyttöjä uhkaavat seksuaalinen hyväksikäyttö, pakkoavioliitot ja erottaminen koulusta. Suojaa, Herra, heitä ja laske kätesi heidän päälleen. Suo heidän tiedostaa, että heillä on Isä, joka välittää jokaisesta asiasta heidän elämässään.

18. Saharan eteläpuolella monet kristityt pojat kasvavat ääriliikkeiden hyökkäysten vuoksi ilman isää ja ottavat jo nuorina vastuuta perheestä ja taloudesta. Rukoillaan, että he saavat tuekseen muita kristittyjä miehiä. Anna, Herra, heidän tuntea Isä, joka on aina heidän kanssaan.

19. Rukoillaan kristittyjen nuorten puolesta Iranissa. Maassa on säädetty 30 minuutin islamilainen rukousaika kaikkien koulujen päivittäiseen aikatauluun opiskelijoiden uskonnosta riippumatta. Rukoillaan, että kristityt opiskelijat pysyvät vahvoina uskossaan islamilaisen yhteiskunnan haasteiden keskellä. Rukoillaan varjelusta kiusaamiselta ja hyökkäyksiltä.

20. Rukoillaan pohjoiskorealaisten kristittyjen lasten puolesta. Heidät aivopestään pelkäämään kristittyjä lähes syntymästään asti ja näkemään maansa hallitsijat ”pelastajinaan”. Rukoillaan, että Jumala suojelee lasten mielet ja sydämet.

Rukoillaan niiden lasten puolesta, joiden vanhemmat ovat vankilassa uskonsa vuoksi.

21. Malesian Hostel-ohjelmassa kristityt opiskelijat saavat raamatunopetusta, joka ohjaa heitä selviämään arkielämän haasteista ja tukee heidän kristillistä identiteettiään seminaarien, keskustelujen ja mentoroinnin avulla. Rukoillaan, että ohjelma tavoittaa yhä uusia malesialaisnuoria.

22. Bruneissa urheilu kokoaa yhteen kristittyjä nuoria, jotka tällä tavoin tutustuvat toisiinsa ja luovat ystävyyssuhteita. Kiitos, Herra, tästä toiminnasta, joka on tuonut heille yhtenäisyyttä ja Jeesuksen rakkautta.

23. Rukoillaan, että Ermiaksen kaksoset, Fasil* ja Ezana*, kasvavat viisaudessa ja tiedossa Jeesuksen lailla. ”Lapset haluavat saada kotiseudullaan paljon aikaan, joten rukoile heidän puolestaan, että he saavuttavat tavoitteensa”, sanoo Ermias.

Syyrlialainen Apo istuu sohvalla luottavainen ilme kasvoillaan
Syyrian Aleppossa asuva Apo, 11, menetti kristityn isänsä ääriliikkeen sieppauksessa kymmenen vuotta sitten. OD:n Toivon keskus on tukenut häntä ja hänen äitiään jo useiden vuosien ajan.

24. Rukoillaan niiden lasten puolesta, joiden vanhemmat ovat vankilassa uskonsa vuoksi. Joulu on heille erityisen vaikeaa aikaa. Rukoile, että he tuntevat Jumalan pitävän heistä kiinni ja että he eivät ole yksin. Pyydetään Jumalalta heille ihmisiä ja kokemuksia, muistuttamaan Hänen rakkaudestaan heitä kohtaan.

25. Rukoillaan Abdullahin* seitsemän lapsen puolesta Eritreassa. Hän kohtasi Jeesuksen, jakoi sen jälkeen väsymättä evankeliumia ja joutui vankilaan. Vietettyään kaksi vuotta vankilassa Abdullah kuoli traagisesti sairauteen, jonka hän sai vankilassa ollessaan. Jumala, vahvista hänen perhettään, kun he surevat isäänsä. Anna heille tulevaisuus, jollaista he eivät ole voineet edes kuvitella.

Open Doorsilla on kansainvälisesti ainutlaatuiset seurakuntaverkostot, joiden avulla se voi tunnistaa lapsiin kohdistuvaa vainoa ja kanavoida heille tukea. Rukoilethan maailman vainottujen lasten puolesta. Voit halutessasi myös tukea Open Doorsin lasten parissa tekemää työtä.

*Nimet muutettu turvallisuussyistä