Selaa World Watch -listan maita

18. sijalla World Watch -listalla

Vietnam

WWL 2018: Sijalla 18, pisteitä 69/100
WWL 2017: Sija 17

 

Asukasluku: 95,4 milj. (8,4 milj. kristittyä)
Pääuskonto: Buddhalaisuus
Vainoamisen syy: Kommunistinen ja etninen sorto

Vainoamisen tahot

Vietnamissa sekä keskus- että paikallishallinto vainoavat kristittyä vähemmistöä säätämällä ja toimeenpanemalla erilaisia lakeja. Pyrkiessään säilyttämään heimonsa kulttuurin eri kansallisryhmien johtajat syrjivät kristityiksi kääntyneitä ja pitävät näitä oman kulttuurinsa ja identiteettinsä pettäjinä. Myös kyläläiset vainoavat kristittyjä. Heitä hakataan, ajetaan ulos kylistä ja heidän kokoontumisiaan häiritään. Kristityt saattavat kärsiä vainoa jopa oman perheen ja suvun keskellä: kristityt voidaan jättää perinnöttä ja joissain tapauksissa heitä painostetaan avioeroon ja heiltä evätään lasten huoltajuus.

Vainon ilmeneminen

Vietnamin suurimmalla kristityllä yhteisöllä, roomalais-katolisella kirkolla, on maassa historiallisesti vahva asema, joten katolisilla kristityillä on myös enemmän liikkumatilaa kuin muilla kristityillä. Katolisia kuitenkin vainotaan myös, jos nämä aktivoituvat poliittisesti ja alkavat julkisesti ilmaista mielipiteitään, vaikkapa bloggaamalla  esimerkiksi ympäristön saastumista vastaan. Tällöin he saattavat joutua pidätetyiksi ja tuomituiksi vankilaan. Viranomaiset myös anastavat maata katolisilta seurakunnilta ja vaientavat tehokkaasti näihin toimiin kohdistuvan vastustuksen.

Voimakkaimmin vainojen kohteeksi joutuvat kuitenkin uusien protestanttisten kirkkojen jäsenet ja ne, jotka kääntyvät kristityiksi kansanuskonnon piiristä. Vaino on pahinta Keski- ja Pohjois-Vietnamissa. Monet kristityt kuuluvat etnisiin vähemmistöihin kuten hmong-kansanryhmään, ja he saavat kärsiä monenlaista vainoa : sosiaalista syrjintää ja ahdistelua, väkivaltaa, kotien tuhoamista ja kylistä pois karkottamista.  Monissa tapauksissa kristityt ovat paenneet maasta ja hakeneet turvapaikkaa muualta.

 

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia maasta ja sen lähialueilta:

Lastenraamattuja jakamassa

Open Doorsin

Hyväntekijän lahjat

Osta joululahja, jonka arvoa ei voi rahassa mitata!

Käy kauppaan!

You have Successfully Subscribed!