Selaa World Watch -listan maita

1. sijalla World Watch -listalla

Pohjois-Korea

WWL 2019: Sijalla 1, pisteitä 94/100

WWL 2018: Sija 1
WWL 2017: Sija 1
WWL 2016: Sija 1

Ollut 18 vuoden ajan vaarallisin maa kristitylle.

 

Asukasluku: 25,4 milj. (300 000 kristittyä)

Pääuskonto: Ateismi ja perinneuskonnot

Vainoamisen syy: Vainoharhainen itsehallinto

2019: Pohjois-Korea on edelleen World Watch -listan kärjessä, kuten joka vuosi vuodesta 2002 lähtien.

Vaikka suhteet Pohjois-Koreaan ovat lientyneet Donald Trumpin ja Kim Jong Unin kesäkuisen huippukokouksen jälkeen, ei maan arviolta 200 000 – 400 000 kristityn elämässä näy asiantuntijoiden mukaan merkkejä paremmasta. Noin sadan tuhannen työleirille lähetetyn ihmisen joukossa heitä on ilmeisesti noin 50 000 – 70 000.

Vainoavat tahot

Pohjois-Koreassa ensisijainen vainoaja on valtio. Kolmen sukupolven ajan kulttuuri on rakentunut Kimien perheen palvonnan ympärille. Maan johtajan vainoharhaisuus on kasvanut kansainvälisen eristyksen lisääntyessä. Maan suorittamien ydin- ja ohjuskokeiden takia sille on määrätty pakotteita. Kristityt nähdään kansakunnalle vihamielisenä osana, josta on päästävä eroon.

Koska jatkuva indoktrinaatio läpäisee koko yhteiskunnan, naapurit ja jopa perheenjäsenet tarkkailevat valppaasti lähipiiriään ja raportoivat kaikesta epäilyttävästä viranomaisille. Erityisesti lapset saattavat uskoa propagandaan niin vahvasti, että raportoivat omista vanhemmistaan ajatellen tekevänsä hyvän työn. Tämän vuoksi monet vanhemmat eivät uskalla puhua lapsilleen mitään kristillisestä uskostaan.

Vainojen ilmeneminen

Jos viranomaiset löytävät kristittyjä, sekä heidät että heidän läheisensä karkotetaan työleireille tai teloitetaan välittömästi. Näin tapahtuu riippumatta siitä, ovatko heidän uskonsa juuret sotaa edeltävissä kristillisissä yhteisöissä vai muualla. Esimerkiksi 1990-luvun suuren nälänhädän aikana kymmenettuhannet lähtivät Kiinaan hakemaan apua ja löysivät sitä paikallisista kirkoista.

Kristityillä ei ole mitään sijaa yhteiskunnassa, vaan heitä mustamaalataan julkisesti. Kokoontuminen on lähes mahdotonta ja uskaliaimpienkin on noudatettava äärimmäistä varovaisuutta sitä yrittäessään. Pjongjangissa vieraille näytettävät kirkot ovat pelkkiä propagandakulisseja.

 

closer
Pohjois-Korean syvempi oppimäärä

Maan lähihistoria

Pohjois-Korean ymmärtäminen edellyttää sen johdon ja henkilökultin ymmärtämistä. Maan historian varhaisista vuosista asti, tarkemmin sanottuna vuonna 1945 tapahtuneesta itsenäistymisestä lähtien, maassa vallitsi kommunismi. Maa oli sodassa YK:n joukkoja vastaan vuosina 1950-1953. Pian sen jälkeen oli selvää, ettei Pohjois-Koreaa johdettaisi kollektiivisesti, vaan sen johtoon asettuisi yksi henkilö, Kim Il Sung. Hänen kuoltuaan vuonna 1994 valtaan nousi hänen poikansa Kim Jong Il, jonka kuoltua vuonna 2011 johtoon nousi tämän poika, Kim Jong Un.

Maassa vallitsee kaksi perusideologiaa. Yhtä kutsutaan nimellä Juche, mikä pohjimmiltaan tarkoittaa sitä, että ihminen on itseriittoinen. Viime vuosina tämä ideologia on ollut vähemmän näkyvää. Toista kutsutaan Kimilsunismiksi, mikä tarkoittaa johtajakulttia, jossa kaikkivoivat johtajat johtavat maata ja auttavat sitä kukoistamaan ilman, että kukaan ulkopuolinen haastaa heitä. Maa haluaa, että se otetaan vakavasti ja että kansainvälinen yhteisö myös kuulee sen näkemyksiä. Osin tästä syystä maa on kehittänyt raketti- ja ydinteknologiaansa. Näin se on saanut maailmanlaajuista huomiota osakseen. Tämä politiikka onkin onnistunut hyvin, ja  se poiki Kim Jong Unille historiallisen tapaamisen Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kanssa kesäkuussa 2018.

Uskontojen tilanne Pohjois-Koreassa

Uskonto tarkoittaa Pohjois-Koreassa johtajaan ja hänen perheeseensä kohdistuvaa henkilökulttia. Kaikkien täytyy osallistua viikoittaisiin tiedotustilaisuuksiin ja itsekritiikki-istuntoihin. Jokaisen on opeteltava ulkoa yli sata sivua ideologisia opinkappaleita, joihin kuuluu dokumentteja, runoja ja lauluja. Ne kaikki ylistävät Kimien moraalia ja suuruutta. Jopa alle kouluikäiset lapset aivopestään. Maassa on noin 100 000 Juche-”tutkimuskeskusta”, joista suurin osa on vain yhden huoneen kokoisia.

Maassa on silti yhä buddhalaisia ja kungnfutselaisia, vaikkei johtajakultti juurikaan jätä tilaa muille uskonnoille. Nämä uskonnot ovat kuitenkin olennainen osa kulttuurista ajattelutapaa, eikä niiden harjoittaminen salassa ole kovin vaikeaa.

Kristinusko taas näyttäytyy vaarallisena, vieraana uskontona, jota vastaan täytyy taistella lujasti. Näin ollen kristityillä ei ole sijaa Pohjois-Koreassa, ja heidän täytyy harjoittaa uskoaan täysin salassa. Kun raportoidaan, että Etelä-Korean kirkkojen johtajat tapasivat pohjoiskorealaiset kollegansa, uutista ei voi ymmärtää kirjaimellisesti. Virallista Pohjois-Korean kirkkoa, jos sellaista nyt ylipäätään on olemassa, voidaan tuskin pitää kaikkien maassa olevien kristittyjen edustajana. Jotkut tarkkailijat itse asiassa pitävät tällaisia delegaatioita pelkkänä silmänlumeena. Suurten kristillisten ryhmien kokoontuminen on täysin mahdotonta Pohjois-Koreassa. Jo kristityksi tunnustautuminen on maassa hengenvaarallista.

Poliittinen tilanne

Kim Jong Unin johtamistyyli poikkeaa hänen isänsä johtamistyylistä. Pikemminkin hän tavoittelee isoisänsä tyyliä esiintymällä helpommin lähestyttävänä ja hyväntahtoisena julkisuudessa. Tämä ei kuitenkaan merkitse, että ideologia tai johtajuus olisi muuttunut mitenkään. Kim Jong Unia kutsutaan Suureksi Seuraajaksi, ja hänelle on annettu kunnianimet Ylin Johtaja ja Sotajoukkojen Ylipäällikkö. Ennen kaikkea Korean työväenpuolueen pääsihteerinä hän pitää käsissään kaikkia kolmea valtatekijää: puoluetta, valtiota ja armeijaa.

Toiveet siitä, että Kim Jong Un uudistaisi maansa linjaa, hiipuivat vuosina 2012-2013, sen jälkeen kun talousuudistuksiin ei ryhdytty, ja ydin- ja ohjuskokeet jatkuivat. Tästä huolimatta epävirallinen yksityinen talous kukoistaa ja auttaa maata sekä sen kansalaisia selviytymään arjestaan. Yllä mainittujen ydinkokeiden lisäksi Kim Jong Un tuntuu pyrkivän eristämään maansa sen harvoista jäljellä olevista ”ystävällisismielisistä” maista. Hän ei säästellyt sanojaan tuomitessaan Kiinan nykyisen kehityksen avatessaan seitsemännen puoluekokouksen toukokuussa 2016.

Hän näet sanoi: ”Huolimatta siitä, että porvarillisen vapauden ja uudistusten saastainen tuuli puhaltaa lähialueellamme, me pidämme sotilaskiväärien henkeä yllä ja jatkamme valitsemallamme sosialismin polulla.” Hän kuitenkin palasi todellisuuteen valmistellessaan huippukokousta USA:n presidentin Donald Trumpin kanssa. Tällöin hän tapasi Kiinan presidentin Xi Jinpingin ja antoi näin tunnustuksen todennäköisesti ainoalle, joskin varsin epämieluisalle liittolaiselleen.

Kim Jong Unin velipuolen Kim Jong Namin julkinen murha Kuala Lumpurin lentokentällä Malesiassa helmikuussa 2017 oli osoitus hallitsijan häikäilemättömyydestä tilanteessa, jossa hän kokee asemansa uhatuksi. Amerikkalaisen opiskelijan Otto Warmbierin kuolema sen jälkeen, kun tämä oli yllättäen vapautettu 14 kuukauden työleirituomion jälkeen, kuvasi puolestaan maan työleiritilanteen vakavuutta.

Sosio-ekonominen tilanne

Pohjois-Korea on kungfutselaisuuden vaikutuksesta kehittänyt sosiaaliluokkajärjestelmän, johon kuuluu jokainen maan kansalainen. Kaikki heitä koskeva tieto kootaan asukasrekisteriin. Tämä Songbuniksi kutsuttu järjestelmä jakaa yhteiskunnan kolmeen luokkaan: ydinryhmä (28%), epävarmat (45%) sekä vihamieliset (27%). Nämä luokat on edelleen jaettu 51 ala-luokkaan. Kristityt ja heidän jälkeläisensä kuuluvat vihamielisten luokkaan.

Pohjois-Korea on hyvin altis luonnonmullistuksille johtuen vuotuisista rankkasateista, taifuuneista, tulvista ja hyökyaalloista. Maan eroosio ja kerrostuminen sekä maanvyörymät, kuivuudet, sekä pöly-ja hiekkamyrskyt ovat vakava uhka elämälle ja elinkeinoille maan alueella.

YK:n raporteista käy ilmi, että miljoonat pohjoiskorealaiset kärsivät jatkuvasta ja eriasteisesta ruoantuotannon epävarmuudesta, aliravitsemuksesta ja syvään juurtuneista talousongelmista. Pienten lasten, raskaana olevien ja imettävien naisten sekä vanhusten asema on erityisen vaikea.

Vuonna 2018 mikään ei muuttunut parempaan suuntaan. Näin totesi eräs korkeassa asemassa oleva YK:n virkailija tehdessään ensimmäisen tarkastuskäynnin Pohjois-Koreaan sitten vuoden 2011. Maa tarvitsee kansainvälistä apua, mikä aiheuttaa uusia ongelmia, sillä hallitus rajoittaa monin tavoin avustusärjestöjen pääsyä kansalaistensa luo. Tästä syystä kansainvälinen yhteisö onkin asettanut pakotteita humanitääristä apua lukuun ottamatta.

Toisaalta kasvava epävirallinen yksityinen sektori ja yksityiset markkinat ovat todellisuutta, varsinkin suuremmissa kaupungeissa. Ihmiset ovat yhä tottuneempia tämän tyyppiseen kaupankäyntiin. Tämä on ainakin teoriassa ristiriidassa valtion virallisen opin kanssa, mutta sen tarpeellisuus tunnustetaan siitä huolimatta. Käytäntö on maanlaajuinen ja toimii lahjusten varassa.

Toinen tärkeä keino ansaita niin sanottua kovaa valuuttaa on lähettää siirtotyöläisiä toisiin maihin, jopa Eurooppaan. Tämä tosin on haasteellista hallituksen kannalta. Hyvä esimerkki tästä on 13 pohjoiskorealaisen tarjoilijan joukkoloikkaus. He olivat töissä ulkomailla pohjoiskorealaisissa ravintoloissa ja loikkasivat huhtikuussa 2016. Kansainväliset pakotteet ovat vaikeuttaneet tätä valuutanansaitsemiskeinoa. Toisaalta loikkareiden sijaan yhä useampi tavaralähetys ylittää Kiinan ja Pohjois-Korean välisen tarkoin vartioidun rajan.

Loppukommentit

Pohjois-Korea ei ole kiinnostunut kansainvälisestä maineestaan eikä pelkää diplomaattisia tai taloudellisiakaan selkkauksia. Esimerkiksi välit Malesian kanssa huononivat merkittävästi Kim Jong Unin velipuolen Kuala Lumpurissa tapahtuneen murhan vuoksi.  Sitä ennen Malesia oli kuulunut niihin harvoihin maihin, joilla oli edes jonkinlaiset suhteet Pohjois-Korean kanssa. Myös Otto Warmbierin järkyttävä tapaus näytti maailmalle paitsi sen, miten kurjissa olosuhteissa maan työleireillä eletään, myös sen, että aiemmasta poiketen Pohjois-Korea ei enää kavahda tällaista negatiivista julkisuutta.

Näistä viimeaikaisista tapauksista huolimatta maan eristäytynyt politiikka sekä kansainvälisen yhteisön vastatoimet tulevat jatkumaan. Yhä julkeampi Pohjois-Korea tavoittelee paikkaa maailmankartalla käyttäen riidankylvämistaktiikkaa eri maita vastaan. Kristityt yrittävät pysyä hengissä pysyttelemällä piilossa, aivan kuten he ovat tehneet jo menneinäkin vuosikymmeninä.

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia maasta ja sen lähialueilta:

Liity postituslistalle!

Sähköposteissa rukousaiheita, uutisia ja tiedotteita.

Kiitos, olet liittynyt rukoussähköpostin saajaksi.