Selaa World Watch -listan maita

1. sijalla World Watch -listalla

Pohjois-Korea

WWL 2019: Sijalla 1, pisteitä 94/100

WWL 2018: Sija 1
WWL 2017: Sija 1
WWL 2016: Sija 1

Ollut 18 vuoden ajan vaarallisin maa kristitylle.

 

Asukasluku: 25,4 milj. (300 000 kristittyä)

Pääuskonto: Ateismi ja perinneuskonnot

Vainoamisen syy: Vainoharhainen itsehallinto

2019: Pohjois-Korea on edelleen World Watch -listan kärjessä, kuten joka vuosi vuodesta 2002 lähtien.

Vaikka suhteet Pohjois-Koreaan ovat lientyneet Donald Trumpin ja Kim Jong Unin kesäkuisen huippukokouksen jälkeen, ei maan arviolta 200 000 – 400 000 kristityn elämässä näy asiantuntijoiden mukaan merkkejä paremmasta. Noin sadan tuhannen työleirille lähetetyn ihmisen joukossa heitä on ilmeisesti noin 50 000 – 70 000.

Vainoavat tahot

Pohjois-Koreassa ensisijainen vainoaja on valtio. Kolmen sukupolven ajan kulttuuri on rakentunut Kimien perheen palvonnan ympärille. Maan johtajan vainoharhaisuus on kasvanut kansainvälisen eristyksen lisääntyessä. Maan suorittamien ydin- ja ohjuskokeiden takia sille on määrätty pakotteita. Kristityt nähdään kansakunnalle vihamielisenä osana, josta on päästävä eroon.

Koska jatkuva indoktrinaatio läpäisee koko yhteiskunnan, naapurit ja jopa perheenjäsenet tarkkailevat valppaasti lähipiiriään ja raportoivat kaikesta epäilyttävästä viranomaisille. Erityisesti lapset saattavat uskoa propagandaan niin vahvasti, että raportoivat omista vanhemmistaan ajatellen tekevänsä hyvän työn. Tämän vuoksi monet vanhemmat eivät uskalla puhua lapsilleen mitään kristillisestä uskostaan.

Vainojen ilmeneminen

Jos viranomaiset löytävät kristittyjä, sekä heidät että heidän läheisensä karkotetaan työleireille tai teloitetaan välittömästi. Näin tapahtuu riippumatta siitä, ovatko heidän uskonsa juuret sotaa edeltävissä kristillisissä yhteisöissä vai muualla. Esimerkiksi 1990-luvun suuren nälänhädän aikana kymmenettuhannet lähtivät Kiinaan hakemaan apua ja löysivät sitä paikallisista kirkoista.

Kristityillä ei ole mitään sijaa yhteiskunnassa, vaan heitä mustamaalataan julkisesti. Kokoontuminen on lähes mahdotonta ja uskaliaimpienkin on noudatettava äärimmäistä varovaisuutta sitä yrittäessään. Pjongjangissa vieraille näytettävät kirkot ovat pelkkiä propagandakulisseja.

 

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia maasta ja sen lähialueilta: