Uutiset
02.11.2018

Kristittyjä opettajia surmattu Keniassa

Kristityt opettajat Philip Okumu, 26, ja Daniel Wekesa, 39, ammuttiin 10.10 Keniassa Manderassa, lähellä Kenian ja Somalian rajaa, kun Arabia Boys Secondary –koulun opettajien asuntolaan hyökättiin. Tekijöiksi epäillään  Al-Shabaab-terroristijärjestöä. Alueella oli poliisivoimien vartio, mutta yli 20 hyökkääjän voima oli heille ylivoimainen.

Muualta tulleiden opettajien asuntola sytytettiin tuleen ja Philip Okumu ja Daniel Wekesa ammuttiin heidän paetessaan tulipaloa. Kaksi muuta asuntolassa ollutta opettajaa selvisi hengissä hyökkäyksestä, tosin palovammoja saaneena. Paikalliset viranomaiset epäilevät iskun sunnittelijaksi ja toteuttajaksi Al-Shabaab järjestöä, joka näyttäisi suunnittelevan uusia iskuja Kenian ja Somalian raja-alueella.

Kaikki ei-paikalliset opettajan siirretään

Katolisen papin Nicholas Mutuan mukaan molemmat surmatut olivat kristittyjä, jotka olivat työskennelleet koulussa vasta lyhen ajan.

Kenian hallitus määräsi helmikuussa kaikki muualta tulleet opettajat siirretäväksi pois raja-alueilta sen jälkeen, kun kaksi ei-muslimia opettajaa ja toisen kihlattu tapettiin Wajirin piirikunnassa. Uusi isku lisää pelkoa Al-Shabaabin iskuista koulujärjestelmää ja sen edustajia vastaan. Huhtikuussa 2015 Al-Shabaab iski Garissan yliopistoon, jossa asemiehet tappoivat 149 opiskelijaa.

Tavanomaista vainoa

Isä Mutua kertoo, että Pohjois- ja Koillis-Keniassa työskentelevät opettajat ovat jatkuvia vainon kohteita. On epäilty, että iskujen taustalla vaikuttaisivat myös paikallisten klaanien väliset poliittiset jännitteet. Mutuan mukaan iskut on hyvin suunniteltu, koska paikalliset muslimiopettajat säästyvät vammoilta.

”Olemme huomanneet, että opettajien surmaaminen tapahtuu yleensä ennen valtiollisia loppukokeita sekä oppilaiden tulosten julkaisemisen aikaan”.

On esitetty epäilys siitä, että paikalliset pelkäävät muualta tulleiden paljastavan kokeissa tapahtuvia huijauksia.

Wajirin katolinen pappi Alfred Murithi on painottanut, että kristityt opettajat kohtaavat paikallisten taholta nimenomaan uskontoon liittyvää syrjintää. Wajir on Manderan tapaan muslimienemmistöinen alue, mutta opettajista n. 60% on kristittyjä.

Lähde