Kadotettu Paratiisi

Itä-Afrikan Swahilin rannikko on joillekin eksoottinen lomakohde. Toisille se on kuitenkin vihamielinen ja vaarallinen asuinpaikka.

Itä-Afrikan Swahilin rannikko on yksi maailman eksoottisimmista lomakohteista, mutta paikallisille kristityille, jotka muodostavat vähemmistön tässä ”paratiisissa”, ympäristö on melko vihamielinen. Open Doorsin työntekijä Eglan* vieraili äskettäin kohteessa.

Palmujen läpi puhaltava lämmin tuuli toivotti minut tervetulleeksi Kenian rannikolle. Tuntui kuin olisin paratiisin porteilla. Lentokentän ulkopuolella odotti jono taksiveneitä, jotka kuljettivat ihmisiä kapean kanavan kautta Lemun saarelle. Veneen kuljettaessa meitä upotin käteni syvän siniseen valtamereen.

Ajoittain vihainen virta pyöräytti veneen ympäri. Saaren vihertävä vesi valkoisine rantoineen ja nurmikattoisine swahilitaloineen tuijotti meitä lähestyessämme.

Kun astuin veneestä rannalle, lukuisat kapeat käytävät kutsuivat minua seikkailemaan. Käytävä, jolle lähdin, oli niin kapea, että jouduin seisomaan suuaukon edessä antaakseni tietä ohi kulkevalle miehelle ja hänen kahdelle aasilleen. Seisoessani siinä katseeni vangitsi korallista ja simpukankuorista rakennettu seinä, joka oli vain yksi monista silmän iloista tällä ihmeellisellä saarella.

Eksoottisen swahiliruoan raskas tuoksu keskeytti haaveiluni. Kaksi kissaa katsoi minua käytävän suuaukolta ikään kuin kehottaen minua seuraamaan lumoavaa Taraab-musiikkia asuinpaikkaani.

Syömiseni jälkeen yö oli lähestymässä, ja suuntasin takaisin veden ääreen. Aurinko muuttui suureksi oranssiksi palloksi juuri ennen kuin se katosi horisontin taakse.

Yhtäkkiä useat muezziinit rikkoivat hiljaisuuden vaatimalla läsnäoloa iltarukoukseensa. Jatkuva laulaminen sai minut ymmärtämään, että tämä salaperäinen paikka on paratiisi vain joillekin.

Tämä saari kuuluu rannikkoalueeseen, jonka muslimit haluaisivat muuttaa sulttaanikunnaksi, jollainen se kerran oli. Vuosisatoja sitten muslimikauppiaat lähtivät näille merille tuoden mukanaan orjia, mausteita, arabian kielen ja islamin uskonnon. Nyt joku on saanut vision: perustaa Somaliasta alkava etelään, jopa Mosambikin Sofalan provinssiin ulottuva Sharia-valtio. Tämä valtio olisi tyhjä kaikesta ”uskottomasta”, toisin sanoen kristillisestä vaikutuksesta. Vaikka sulttaanikunnan virallista lippua ei ole vielä nostettu salkoon, monet rannikon muslimit elävät ikään kuin uudistus olisi jo tapahtunut.

Elämä on vaikeaa kristityille, jotka asuvat täällä tai muilla alueilla Kenian ja Tansanian Swahilin rannikolla. Somalian ja Kenian raja ei ole yhtenäinen. Näin ollen ääriliikkeiden edustajien on helppo ylittää raja ja hyökätä kristittyjä vastaan. Vuonna 2014 useiden hyökkäysten sarja aiheutti 88 ^ kristityn kuoleman alueella.

Äärimmäisen väkivaltaiset ja kuolettavat hyökkäykset ovat jatkuva uhka koko alueella. Kristityt ovat ei-toivottu vähemmistö. He kokevat päivittäistä painetta ja vainoa. Muun muassa tällaisia haasteita kristityt ovat kohdanneet:

 

 • Eräs kirkko menetti maansa sen jälkeen, kun joukko musliminuoria istutti puita tontin ympärille päivää ennen kuin heidän oli määrä laskea perustukset kirkon rakentamiseksi. Kun pastori kysyi nuorilta, mitä he olivat tekemässä, hänen kimppuunsa hyökättiin. Asiaa käsitellään tuomioistuimessa.
 • Kiviä heittävät nuoret häiritsevät jumalanpalveluksia (vanhempien aloitteesta).
 • Kirkot kamppailevat saadakseen hyväksynnän ulkoilmakokouksiin.
 • Erään kristityn pariskunnan lapsi kuoli kahden kuukauden ikäisenä. Lapsen ruumis kaivettiin ylös haudasta. Kahta vuotta myöhemmin heidän vetoomuksensa apua varten on unohdettu. Kirkon johtajat ovat pyytäneet ratkaisua vailla menestystä.
 • Kristityt työntekijät, toisin kuin muslimikollegansa, eivät saa lomaa kirkkoon liittyvistä syistä. ”Saamme lomaa vain pääsiäisenä”, Juma* valitti. Eräs pastori kertoo: ”Olemme menettäneet vaikutusvaltaiset kuoromme jäsenet sekä muut osastopäälliköt työhön liittyvien sitoumusten takia.”
 • Gospel-musiikin soittaminen muslimilta vuokratussa kodissa voi johtaa häätöön.
 • Suurimpiä vaikeuksia kohtaavat muslimitaustaiset uskovat. Jotkut erotetaan työpaikoista uuteen uskoon kääntymisen takia.
 • Koulussa kristityt opiskelijat jäävät säännöllisesti vaille hallituksen apurahoja. Kristitty opettaja Manzu* kertoi, kuinka elämä tuli vaikeaksi kristityille, kun kristitty rehtori korvattiin muslimilla. Kristityt pakotettiin ulos viileästä huoneesta äärimmäiseen kuumuuteen yhteisönsä takia. Seitsemän kristittyä opettajaa siirrettiin muihin kouluihin. ”Tämä on strategia, jota muslimit käyttävät hallitessaan instituutioita. He huolehtivat siitä, että kristillinen kulttuuri katoaa”, Manzu päätteli.
 • Mercy*, 24, on muslimitaustainen uskova. Kun hänen pomonsa sai kuulla kääntymyksestä, häntä syytettiin väärin perustein varastamisesta. Sen jälkeen hänen palkkansa laskettiin kuudennekseen siitä, mitä se oli ennen.
 • Alan*, 30, työskentelee kuljettajana. Hän kieltäytyi antamasta kyytiä musliminaapurille työnantajansa autolla (hän ei saanut antaa kyytejä). Tästä syystä hänen kimppuunsa hyökättiin viidakkoveitsellä, jonka jälkeen hänet jätettiin henkihieveriin. Asiaa käsitellään edelleen oikeudessa. Kun työnantaja kuuli, että Alan* ei hyväksynyt lahjuksia asian hylkäämiseksi, hänet erotettiin.

Viettäessäni aikaa saarella minua hämmästyttivät vastakohdat: Swahilin rannikon elinvoimainen kulttuuri tarjoaa matkustajille poikkeuksellisen rikkaan ja monipuolisen kokemuksen.

Uskovia kuitenkin painostetaan jatkuvasti kääntymään islamiin. Jos he kääntyvät, heidät palkitaan hyväksynnällä ja taloudellisella osallisuudella. Alueen uskovat eivät todennäköisesti kuvaile itseään elävänä osana Kristuksen ruumiista, mutta he ovat sitä. He loistavat hiljaa Kristuksen valoa ihmisille, jotka pitävät heitä vihollisinaan.

Itä-Afrikan rannikon kristityt, veljemme ja sisaremme Kristuksessa, pyytävät ystävyyttämme ja tukeamme.

 

 • Rukoile heidän puolestaan, että he kykenevät kestämään painetta, kun heitä kohdellaan kuin toisen luokan kansalaisia.
 • Rukoile heille viisautta ja rohkeutta elää elämäänsä todistuksina Kristuksesta – erityisesti ollessaan vuorovaikutuksessa musliminaapureiden ja viranomaisten kanssa.
 • Rukoile uusien uskovien puolesta, jotka ovat tulleet perheidensä hylkäämiksi uskonsa tähden. Rukoile, että he tuntisivat kuuluvansa kristilliseen yhteisöön ja Jumalan perheeseen.
 • Rukoile Open Doorsin työn puolesta – että työ saisi kirkastaa Jumalaa ja vahvistaa Itä-Afrikan kirkkoa.

Alaviitteet:
* Salanimien ja edustuskuvien avulla voidaan suojata henkilöllisyyttä.
^ 16. kesäkuuta: 48 tapettiin Mpeketonissa. 5. heinäkuuta: 29 tapettiin Hindi & Gambissa. 18. heinäkuuta: 7 kuoli Witussa. 20. heinäkuuta: 4 kuoli Mombasassa.