Uutiset
01.11.2018

Marawissa tuhannet kristityt yhä pakkosiirrettyinä

Vuosi sitten lokakuussa Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte julisti, että maan eteläosassa olevan Marawin kaupungin hallinnasta on saavutettu voitto taistelussa Isisiä vastaan.

Isisiin kuuluvan Maute-ryhmän taistelijat ottivat Marawin hallintaansa 23 toukokuuta 2013. Seurasi pitkä taistelu, jossa 40 prosenttia kaupungista tuhoutui ja 98 prosenttia sen asukkaista pakkosiirrettiin. Isisin taistelijat  polttivat monia rakennuksia, muun muassa kirkon ja protestanttien ylläpitämän koulun.

Kristillisen hyväntekeväisyysjärjestön Open Doors Internationalin mukaan Isisin kohteena olivat nimenomaan kristityt, joista 12 otettiin panttivangeiksi. Heidän joukossaan oli katolinen pappi.

Kaupungin vapautumisen ensimmäisenä vuosipäivänä paikalliset katoliset ja muslimijohtajat totesivat sodan lähentäneen yhteisöjään. Ne tunsivat käyneensä läpi saman taistelun.

Kaikki Marawin asukkaat eivät ole vielä palanneet koteihinsa, koska kaupungin keskusta on valtaosin raunioina. Laitakaupungilla muutamat asuin- ja liiketilat näyttävät ehjiltä, mutta niissäkin näkyy sodan jäljet. Monissa on myös armeijan karuja graffiteja: ”X” tarkoittaa Isisin läsnäoloa ja ”XX” aseita ja pommeja. Kaupungin jälleenrakentamisen on arvioitu maksavan ainakin miljardi dollaria.

Marawin katolisen kirkon alueellinen organisaatio auttaa sekä kristittyjä että muslimeja tarjoamalla majoitusta ja ruokaa.

”Vaikka ääri-islamistit yrittävät puhdistaa Marawin kristityistä, kaupungissa tulee aina säilymään kristitty väestönosa”, toteaa katolisen kirkon pastori Fr. Torres. Torresin mukaan katolinen kirkko auttaa alueella tällä hetkellä yli 35 000 katolista kristittyä.

Hallitus tähtää siihen, että kaupungin tässä kuussa alkaneet jälleenrakennustyöt saataisiin valmiiksi vuoden 2021 lopulla. Ensimmäisiin toimenpiteisiin kuuluu ympäristön puhdistaminen.

Alla oleva video näyttää Marawin tilanteen toukokuussa 2018.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=y60OCa600pg[/embedyt]

 

Lähde