Uutiset
25.12.2019

Kenia: Kristityt erittäin varovaisia Al Shabaabin linja-autohyökkäyksen jälkeen

Kenian koillisosan kristillinen yhteisö on shokissa sen jälkeen, kun islamistinen Al Shabaab -ryhmä tappoi 11 ihmistä linja-autohyökkäyksessä 7.12.

Al Shabaab otti vastuun Wajirin ja Manderan välillä lähellä Somalian rajaa kulkenutta paikallislinja-autoa vastaan tehdystä hyökkäyksestä [Lähde: New York Times].

Taistelijat käskivät linja-auton pysähtymään ja kaikki matkustajat poistumaan jakaen heidät ”paikallisten” ja ”muiden kuin paikallisten” ryhmiin. Sitten he tappoivat 10 ”ei-paikallista”, mukaan lukien useita lomalta palaavia turvallisuushenkilöitä.

Pohjois-Kenian islamilaisessa enemmistössä ”muilla kuin paikallisilla” tarkoitetaan usein ”ei-muslimeja”, ja Somaliassa toimivien Al Shabaab -taistelijoiden on tiedetty kohdistavan hyökkäyksiään erityisesti tätä ryhmää vastaan. Garissan yliopiston hyökkäyksessä huhtikuussa 2015 asemiehet erottivat opiskelijat toisistaan ennen kuin he tappoivat 148 uhria, joista suurin osa oli kristittyjä.

Viime vuoden lokakuussa taistelijat hyökkäsivät Manderan läänin kouluun ja tappoivat kaksi ei-paikallista opettajaa.

”Kristityt ovat osanneet valitettavasti odottaa loma-aikoihin, kuten jouluun ja pääsiäiseen, kohdistuvia hyökkäyksiä”, kertoi OD: n kenttätyöntekijä, jonka nimi on salattu turvallisuussyistä.

”Vaikka media voi olla hidas sanomaan sitä suoraan, olisi oikein tulkita tämä hyökkäys uudeksi yritykseksi vähentää kristittyjen läsnäoloa tällä Kenian muslimien hallitsemalla alueella. Kristityt tuntevat olonsa syrjäytyneiksi ja näiden kaltaiset hyökkäykset aiheuttavat heidän keskuudessaan erityistä valppautta. Ne pakottavat salaisia uskovia myös entistä enemmän maan alle. Arvostamme syvästi rukoustasi tämän alueen uskovien puolesta ”.

Al Shabaab tehosti hyökkäyksiä Keniassa sen jälkeen, kun maa lähetti sotilaalliset joukot Somaliaan avustamaan taistelussa terroristeja vastaan. Garissan yliopiston hyökkäyksen jälkeen Kenian presidentin Uhuru Kenyattan mukaan taustalla oli kuitenkin toinen motiivi, nimittäin se, että islamistiryhmä pyrkii perustamaan alueelle kalifaatin.