Uutiset
23.03.2021

”Tyttäremme raiskattiin – kiitos kun pysyitte rinnallamme”

Kylän ainoa kristitty perhe joutui kokemaan odottamatonta häpeää, kun heidän vanhin tyttärensä raiskattiin. Alueen kristityt ja Open Doorsin yhteistyökumppanit riensivät heidän avukseen.

Kolmekymppinen Leah, hänen aviomiehensä ja heidän kuusi lastaan elävät syrjäisellä maaseudulla Kenian pohjoisosassa. He ovat olleet kristittyjä vajaat kaksi vuotta, ja he ovatkin lähiseudun ainoa kristitty perhe. ”Kohtaamme paljon vainoa”, Leah kertoo. ”Naapurimme käyttävät meistä nimitystä ”kafir”, joka tarkoittaa vääräuskoista. He kieltäytyvät syömästä mitään, mihin olemme koskeneet. Kun kuolemme, kukaan ei halua haudata meitä.”

Viime vuonna muslimeille tärkeän Eid al Adha -juhlan aikaan Leah joutui kohtaamaan hirvittävän, sydäntä kouraisevan kivun, jonka vain vanhemmat voivat tuntea lapsensa kärsiessä. Heidän vanhin, juuri teiniksi varttunut tyttärensä Hubba raiskattiin. Musliminaapurit olivat kutsuneet Leahin perheineen juhla-aterialle – eivät silkasta ystävyydestä vaan ansaitakseen Allahin suosion. Vanhemmat olivat sopineet jo muuta menoa, mutta he antoivat Hubban osallistua aterialle. Heidän kauhukseen perheen poika käytti tilaisuutta hyväkseen ja raiskasi Hubban. Onneksi naapurit kuulivat Hubban huudot ja tulivat apuun. Tekijä yritti karata autollaan, mutta hänet saatiin kiinni.

Tapahtuneen jälkeen kyläyhteisön vanhimmat yrittivät hoitaa asian ”perinteisesti” – saattamalla uhrin ja tekijän avioon. ”Vanhimmat kokoontuivat ja hyväksyivät näiden avioliiton, tyttöhän oli jo menettänyt ”aarteensa”, Leah taustoittaa perinnettä.

Leah tiesi, että lisää ongelmia olisi tulossa, koska perinteen mukaan vaimon täytyy kääntyä miehensä uskontoon. Leah pysyi lujana päätöksessään: ”Tätä ei tapahdu tyttärelleni. Me olemme kristittyjä, kaikki tapahtui sen vuoksi, emmekä voi sallia tyttäremme menevän naimisiin muslimin kanssa.”

Kristittyjen lähimmäisenrakkaus toteutuu teoissa.

Kristityt ja Open Doorsin yhteistyökumppanit auttavat

Järkyttävä kokemus aiheutti Hubballe vakavan masennuksen ja Leahille suuren surun. OD:n yhteistyökumppanit suosittelivat Hubballe joksikin aikaa ympäristön vaihtamista. Muutettuaan erään papin perheeseen Hubba pääsi eroon arvostelevista naapureista ja tuomitsijoista ja sai tukea parantuakseen fyysisesti, henkisesti ja hengellisesti.

Aluksi Hubba ei halunnut osallistua kristittyjen kotihartauksiin muuten kuin kuuntelemalla niitä huoneessaan. Pastorin vaimon rakastavan huolenpidon ansiosta hän alkoi ymmärtää, ettei tapahtunut ollut hänen syytään. Pastorin vaimo antoi Hubballe uusia vaatteita ja auttoi tätä huolehtimaan itsestään. Hubba alkoi syödä ja vähitellen myös osallistua kodin askareisiin. Hän sai nopeasti elämänilonsa takaisin.

”Kun tyttäreni lähti pastorin luo, tiesin, etteivät täkäläiset voisi satuttaa häntä, mutta olin itse tosi yksinäinen”, Leah kertoo. Perheen asuinseudulla elämä on rankkaa. Vanhimpana tyttärenä Hubbaa olisi tarvittu niin kotona kuin pellollakin. Nyt hän on onneksi taas kotona ja mukana perheen arjessa. Pastorin perhettä hän tapaa niin usein kuin mahdollista, ja myös kristityt ystävät pyrkivät vierailemaan säännöllisesti Hubban perheessä. Tämä on ollut suuri todistus ulkopuolisille. ”Ihmiset puhuvat siitä, kuinka kristityt rakastavat toinen toistaan. Naapuritkin ovat nähneet, kuinka kristityt rakastavat ja tukevat meitä”, Leah sanoo.

Open Doorsin yhteistyökumppaneiden tuki on tärkeää.

Äidin sinnikkyys palkitaan

”Te kristityt uskonystäväni, jotka pysyitte rinnallani tänä aikana, olen teille todella kiitollinen. Voin antaa teille vain kiitokseni. Olemme olleet täällä yksin, mutta haluaisin näiden muslimien tuntevan Jumalan, jotta täällä olisi paljon kristittyjä, joiden kanssa ylistäisimme Herraa.”

Leah on pysynyt todella vahvana uskossaan näiden sydäntä raastavien kipujen keskellä. ”Tiedämme, että Jumala on kanssamme, emmekä pelkää. Hän antaa meille elämän ja Hän ottaa sen. Vaikka meitä erilaisina kohdellaan kaltoin, tiedämme Jumalan olevan kanssamme. Me kestämme ja luotamme Jumalaan. Meillä ei ole ketään Hänen kaltaistaan, joka voisi meitä auttaa.”

”Kiitän teitä, että olitte rinnallani, kun tämä tapahtui, ja olette rinnallani edelleen oikeudenkäynnissä. Jumala olkoon teidän kaikkien kanssa ja siunatkoon teitä. Tukenne sai minut unohtamaan kivun sydämessäni. Ette jättäneet meitä yksin, vaan annoitte tukenne ja autoitte meitä selviämään tästä kaikesta”, Leah toteaa kiitollisena.

Hubba uskaltaa haaveilla

Tällä hetkellä Hubba uskaltaa haaveilla opettajan ammatista. Hänen tilanteessaan se ei ole helppoa, sillä perheen koti on kaukana maaseudulla. Open Doors -järjestö etsii tilanteeseen toimivaa ratkaisua, joka olisi järkevä myös pitkällä aikavälillä.

Rukousaiheita:
1. Rukoillaan, että Herra jatkaa parantavaa työtään Hubban elämässä ja että hän saa tuntea Jumalan, joka on lähellä särkyneitä sydämiä.
2. Rukoillaan, että Hubban kouluttamiseen löytyy sopiva ratkaisu.
3. Kiitetään Herraa Leah-äidin vahvasta uskosta ja hänen päättäväisyydestään viedä asia oikeuteen. Rukoillaan, että Herra vahvistaa häntä ja antaa hänelle viisautta hänen tukiessaan tyttärensä aikuistumista.
4. Kiitetään Herraa siitä, että tämä perhe on saanut kokea todistuksen kristillisestä rakkaudesta. Rukoillaan, että Kristuksen rakkaus vetäisi puoleensa monia ei-kristittyjä naapureita.
5. Rukoillaan, että oikeus toteutuu Hubban asiassa.

 

Yhteinen rukous kolmiyhteisen Jumalan puoleen toimii vahvimmin.