Uutiset
03.11.2018

Irakilainen kristitty poika Noeh pääsi takaisin kotiin

Noin 40 000 kristittyä, jotka joutuivat jättämään kotinsa ja pakenemaan Isisin hyökkäyksissä Irakissa Niniven tasangolla vuonna 2014, on päässyt palaamaan takaisin kotiin. Heidän tilanteensa on kuitenkin ”hyvin vaikea”, kertoo Alberto Ortega, apostolinen nuntius Irakissa.

“Vielä on paljon jälleenrakennettavaa. Talot vaurioituivat, paloivat tai tuhoutuivat. Joillain alueilla kuitenkin jo lähes puolet paenneista kristityistä on voinut palata takaisin.”

Palanneet kristityt haluavat sovintoa ja anteeksiantoa, mikä onkin tarpeellista Irakin vakauttamiseksi. Ortega kertoo perheestä, joka palatessaan löysi talostaan suuren muslimiperheen asettuneena asumaan. He antoivat perheen asua kodissaan ennen kuin palasivat sinne pysyvästi.

Noeh

Yksi Karamlesin kylän vaurioituneista taloista kuului nuoren Noeh-pohjan perheelle. Yhteensä 445 taloa vaurioitui pahasti tuhopolttojen takia – mutta jotkut pitivät näitä perheitä onnekkaina verrattuna niihin 97 perheeseen, joiden talot tuhottiin kokonaan maan tasalle.

Noeh ja hänen perheensä pakenivat kotikylästään 2014, jonka jälkeen he asuivat kolmen vuoden ajan pakolaisina Erbilissä. Isisin taistelijat vetäytyivät heidän kylästään lokakuun 2016 loppupuolella. Noehin perhe palasi maaliskuussa 2017, mutta joutui etsimään tilapäisen majapaikan, ennen kuin talo saatiin korjattua asuttavaan kuntoon. Kansainväliset avustusjärjestöt antoivat tukea Noehin talon korjaamiseksi, ja perhe asettui sinne elokuussa 2018. Videolla Noeh kulkee korjatun talon läpi ja kertoo ajatuksistaan maanpaon, paluun ja kotikaupunkinsa tulevaisuuden suhteen.

Joulukuussa 2017 Noeh matkusti isänsä kanssa Yhdysvaltoihin esittääkseen vetoomuksen YK:n yleiskokoukselle. He pyysivät suojelua Irakin ja Syyrian kristityille ja muille vähemmistöille sekä tunnustusta uskonnollisille johtajille, joiden rooli yhteiskunnan jälleenrakentamisessa Isisin vetäytymisen jälkeen voi olla merkittävä. Kristillisten Open Doors- ja Middle East Concern -hyväntekeväisyysjärjestöjen vetoomuksen ”Toivoa Lähi-Idälle’ oli allekirjoittanut yli 800 000 ihmistä eri puolilta maailmaa.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=SN2yBxHHCwc[/embedyt]

 

Lähde