Uutiset
01.10.2023

Elämän jakeita – Mitkä ovat vainotuille rakkaimpia raamatunkohtia?

Mistä Raamatun jakeista vainotut kristityt saavat voimaa, rohkaisua, rohkeutta ja lohdutusta? Näitä Raamatun jakeita kristityt ovat puhuneet, laulaneet, kuiskanneet, kirjoittaneet ja mietiskelleet kautta aikojen.

Raamattu on antanut intoa, toivoa ja merkityksen kristityille kaikkialla maailmassa, niin nyt kuin kaikkina aikoina.

Kun luet vainottujen kristittyjen mainitsemia raamatunjakeita ja heidän elämäntarinoitaan, toivomme sinunkin löytävän niistä jotain uutta, kenties aiemmin sivuuttamaasi. Tai kenties tuttu jae voi avautua uudessa valossa.

Meillä on paljon opittavaa sisariltamme ja veljiltämme.

Rukoilemme myös, että omien vastoinkäymistesi ja koetustesi keskellä voisit muistaa Jumalan meille kaikille tarkoittamat rohkaisevat lupaukset.

Meillä on paljon opittavaa sisariltamme ja veljiltämme. He asuvat Laosissa, Nigeriassa, Syyriassa, Irakissa, Kiinassa ja kaikkialla, missä kristittyjä vainotaan.

Ihmisiä istumassa ja rukoilemassa ringissä keskellä sademetsää
Ryhmä nuoria laosilaisia kristittyjä kokoontuu rukoilemaan Pohjois-Laosin metsässä, koska heidät voitaisiin muuten heittää ulos kotikylistään.

Rauhan eikä tuhon ajatuksia

Ps. 91:4: ”Hän levittää siipensä yllesi, ja sinä olet turvassa niiden alla. Hänen uskollisuutensa on sinulle muuri ja kilpi.

”Tähän jakeeseen tartuin, kun mieheni vangittiin uskonsa tähden. Uskoin lujasti Herran varjelevan häntä, koska hän on Herran oma. Uskon Jumalan lupauksiin.” –Bouapha, Laos

Matt. 7:7: ”Pyytäkää, niin teille annetaan. Etsikää, niin te löydätte. Kolkuttakaa, niin teille avataan.”

”Tämä jae on meille tärkeä. Se muistuttaa meitä, että kun rukoilemme, Jumala täyttää tarpeemme. Jouduimme uskomme vuoksi jättämään kotimme repuissamme pelkät vaatteet. Rukoilimme sen jälkeen aina vedoten tähän jakeeseen. Vähitellen Jumala varusti meitä omiensa avulla. Nyt meillä on tulonlähde.” – Chendo* ja Kamala*, pariskunta, Nepal

Onnistuin kutsumaan ihmisiä koolle ja saimme rukoilla yhdessä.

Shekhar*, Pohjois-Intia

Room. 8:38-39: ”Olen varma siitä, ettei kuolema eikä elämä, eivät enkelit, eivät henkivallat, ei mikään nykyinen eikä mikään tuleva eivätkä mitkään voimat, ei korkeus eikä syvyys, ei mikään luotu voi erottaa meitä Jumalan rakkaudesta, joka on tullut ilmi Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme.

”Minun oli pakko muuttaa kolmesta kylästä kyläläisten ja kristittyjä vainoavien ryhmien vastustuksen takia. Minut vangittiin ja jouduin kuulusteltavaksi valheellisten syytösten perusteella. Missään paikassa en kuitenkaan lakannut palvelemasta Herraa. Onnistuin kutsumaan ihmisiä koolle ja saimme rukoilla yhdessä.”

Nämä jakeet muistuttavat minua aina, ettei mikään voi erottaa minua Jumalan rakkaudesta. Saan niistä voimaa kestää koetuksia ja vastustusta. Aion perheeni kanssa palvella Herraa kaikki päivät elämäni loppuun asti.” –Shekhar*, Pohjois-Intia

Intia Vijay lukee Raamattua
Intialainen kristitty Vijay* palvelee vainon keskellä erityisesti temppeliprostituoitujen perheitä. Vuoden 2023 WWL-vainoraportissa Intia on sijalla 11.

Jer. 29:11: ”Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.”

”Kuulin tämän jakeen silloin kun tulin uskoon. Se rohkaisi minua: vainosta ja kärsimyksestä huolimatta Jumalalla on elämälleni tulevaisuus, toivo ja suunnitelma. Minä voin muuttua, samoin elämäntilanteeni. Sanoohan Jumala Sanassaan, etteivät Hänen ajatuksensa ole tuhon vaan rauhan ajatuksia. Hän on luvannut antaa myös ilon.” –Waswa*, Uganda

Ap. t. 14:22: ”…rohkaisivat opetuslapsia ja kehottivat heitä pysymään uskossa.”

”Meidän täytyy mennä Jumalan valtakuntaan monen ahdingon kautta. Näin suoraan Paavali puhui seuraajilleen. Hän kertoi, että pääsisimme Taivaan valtakuntaan monien vastoinkäymisten, koetusten ja vaikeuksien kautta. Juuri tämä jae rohkaisi minua oman kärsimykseni keskellä.” –David, Oaxaca, Meksiko

Olin yliopistossa luokkani ainoa kristitty ja pyrin osoittamaan Jeesuksen rakkautta luokkatovereilleni.

Hanen, Irak

5. Moos. 11:18-21: ”Painakaa tarkoin mieleenne nämä käskyt, jotka minä annan. Sitokaa ne merkiksi käteenne ja pitäkää niitä tunnuksena otsallanne. Opettakaa ne lapsillenne ja puhukaa niistä, olittepa kotona tai matkalla, makuulla tai jalkeilla. Kirjoittakaa ne kotienne ovenpieliin ja kaupunkienne portteihin, jotta te ja teidän lapsenne eläisitte vanhoiksi siinä maassa, jonka Herra teidän esi-isillenne vannomallaan valalla lupasi heille niin pitkäksi aikaa, kuin taivas kaareutuu maan yllä.”

”Näissä jakeissa Jumala neuvoo meitä noudattamaan käskyjään. Meidän tulee seurata Häntä uskollisesti ja kuuliaisesti ja kasvattaa lapsemmekin niin.” –Sisar Jing*, Kiina

Viisi naista kokoontunut syömään matalan pöydän ympärille hämärähkössä tilassa
OD:n paikalliskumppani Rebecca* palvelee pohjoiskorealaisia naisia, jotka ovat tulleet Kiinaan ihmiskaupan uhreina. Monet kiinnostuvat Jeesuksesta. Kuvituskuva, kuvan henkilöt näytteljöitä.

”Te olette maan suola”

Ps. 23:4: ”Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani. Sinä suojelet minua kädelläsi, johdatat paimensauvallasi.”

”Mieheni pidätettiin ensimmäisen kerran kihloissa ollessamme. Hänet haettiin yllättäen kotoa. Eritreassa kristityt eivät ole turvassa. Vaikka pelkäämme, elämme samalla kuitenkin rohkeasti. Tämä jae vakuuttaa minulle: olenpa vankilassa tai kadulla tai vainottuna, Jumala on kanssani kaikkialla. Hän tietää, miltä minusta tuntuu. Jeesus ymmärtää, koska Hän oli kaikessa kiusattu niin kuin mekin.” –Mirjam*, Eritrea

Matt. 5:13-14: ”Te olette maan suola. Mutta jos suola menettää makunsa, millä se saadaan suolaiseksi? Ei se kelpaa enää mihinkään: se heitetään menemään, ja ihmiset tallaavat sen jalkoihinsa. Te olette maailman valo. Ei kaupunki voi pysyä kätkössä, jos se on ylhäällä vuorella.

”Olin yliopistossa luokkani ainoa kristitty ja pyrin osoittamaan Jeesuksen rakkautta luokkatovereilleni. Kun vuoden lopussa kaikki saivat antaa toisilleen jonkin kuvaavan lisänimen, minut nimettiin ’luokan suolaksi’. Muistin, mitä Jeesus Raamatussa sanoi suolasta ja iloitsin saamastani nimestä.” –Hanen, Irak

1. Piet. 5:3 (UT2020): ”Älkää hallitko herroina niitä, jotka ovat teidän vastuullanne, vaan olkaa laumanne esikuvia.

”Minua vainottiin kotikylässäni. Kyläläisten valheellisten syytösten takia jouduin vankilaan kolmeksi kuukaudeksi. Tämä jae on kuitenkin antanut minulle voimaa jäädä kylään. Herra on asettanut minut tänne olemaan esimerkkinä. Tapahtuipa mitä hyvänsä, minua rohkaisee tieto, että olen täällä Herran tahdosta voittamassa sieluja Hänen valtakuntaansa.” –Dorji Rai*, Bhutan

*Nimet muutettu turvallisuussyistä