Selaa World Watch -listan maita

43. sijalla World Watch -listalla

Kiina

WWL 2018: Sijalla 43, pisteitä 57/100
WWL 2017: Sija 39

WWL 2017: Sija 33

 

Asukasluku: 1,4 mrd. (97,2 milj. kristittyä)
Pääuskonto: Ateismi
Vainoamisen syy: Kommunistinen ja jälkikommunistinen sorto

 

Vainoavat tahot

Kiinassa ankarimmasta vainosta kärsii pieni joukko muslimi- ja buddhalaistaustaisia kristittyjä. Heitä vainoavat ei-kristityt uskonnolliset johtajat, joilla on vahva asema Xinjiangissa ja Tiibetissä, sekä heidän taustayhteisönsä. Kristittyjä voivat vainota jopa heidän omat vanhempansa. Kääntymiseen ei suhtauduta uskonnon vaihtamisena vaan yhteisön pettämisenä.

Myös kommunistijohtajat lietsovat vainoa omalta osaltaan, sillä he ovat vastuussa oikeuksien rajoittamisesta mainituilla alueilla ja muualla. Pyrkiessään säilyttämään valtansa he ajavat ahtaalle myös kristittyjä. Heitä huolettaa erityisesti se, että maan suurin sosiaalinen voima ei ole heidän hallinnassaan. Ote tiukkeni WWL 2018 -seurantajakson aikana, kun joitain kotiseurakuntia painostettiin rekisteröitymään. Myös uusi uskontoja koskeva laki tuli voimaan helmikuussa 2018.

Vainon ilmeneminen

Jos perhe tai muu yhteisö huomaa jonkun kääntyneen kristinuskoon, häntä yleensä uhkaillaan, pahoinpidellään ja hänet ilmiannetaan viranomaisille – tämä kaikki siis vain, jotta hän luopuisi uskostaan. Aviopuolisoja voidaan pakottaa eroamaan, ja kristityiltä vanhemmilta voidaan ottaa lapsia pois. Julkiset kasteet eivät tule kysymykseenkään. Imaamit ja lamat kieltäytyvät järjestämästä perhejuhlia, kuten häitä ja hautajaisia, jos tietävät jonkun käännynnäisen osallistuvan niihin.

Vainon suhteen kirkkojen jako rekisteröityihin ja rekisteröimättömiin, ns. kotikirkkoihin, on vanhentunut. Hallituksen hyväksymiä kirkkoja vastaan voidaan hyökätä yhtä lailla, jos ne koetaan uhaksi – esimerkiksi liian suuriksi, liian poliittisiksi, tai ne kutsuvat ulkomaisia vieraita tai muuten häiritsevät paikallisia viranomaisia.

Kirkkojen “kiinalaistaminen” on yhä voimakkaampaa, mikä viittaa kommunistisen puolueen yleisempään politiikkaan pönkittää valtaansa kansallisen kulttuuri-identiteetin avulla. Niinpä uudet internetin ja sosiaalisen median rajoitukset sekä kansalaisjärjestö- ja uskontolait rajoittavat ankarasti toiminnan vapautta.

Selaa World Watch -listan maita

Lastenraamattuja jakamassa

Open Doorsin

Hyväntekijän lahjat

Osta joululahja, jonka arvoa ei voi rahassa mitata!

Käy kauppaan!

You have Successfully Subscribed!