Selaa World Watch -listan maita

8. sijalla World Watch -listalla

Irak

WWL 2018: Sijalla 8, pisteitä 86/100
WWL 2017: Sija 7
WWL 2016: Sija 2

 

Asukasluku: 38,7 milj. (258 000 kristittyä)
Pääuskonto: Islam
Vainoamisen syy: Ääri-islam

Vainoavat tahot

Irakissa fanaattiset liikkeet, kuten Isis ja muut aseelliset radikaaliryhmät, kohdistavat iskuja kristittyihin ja muihin uskonnollisiin vähemmistöihin siepaten ja tappaen heitä. Vaikka Isis on menettänyt Irakissa lähes kaikki maa-alueensa, sen ideologia elää ja vaikuttaa paikallisväestöön. Ajatus kristityistä vääräuskoisina ja epäpuhtaina on levinnyt laajalle. Lisäksi Mosulissa noin 3000 Isis-taistelijan on raportoitu ”hävinneen” väestön keskuuteen. Vaikka jotkut kristityt perheet ovatkin palanneet, kristittyjen maastamuutto jatkuu pelon ja toivottomuuden vuoksi.

Maan pohjoisosissa kurdien itsenäisyyskansanäänestys on myös saanut kristittyjä harkitsemaan lähtöä. Vainoa ruokkii lisäksi muslimijohtajien vihapuhe moskeijoissa. Viranomaisten sanotaan kaikilla tasoilla uhkailevan kristittyjä ja ”rohkaisevan” heitä muuttamaan maasta. Heimojohtajat, suku ja tavalliset kansalaiset painostavat muslimitaustaisia kristittyjä palaamaan islamiin ja yrittävät joskus myös tappaa käännynnäisen.

Poliittiset puolueet eivät pysty edistämään moniarvoista yhteiskuntaa ja vaikuttavat näin osaltaan kristittyjen vainoihin. Kristittyjen sieppaukset ovat usein järjestäytynyttä rikollisuutta, jolla on sekä taloudelliset että uskonnolliset motiivit. Lisäksi historiallisten kirkkojen johtajat ovat pyrkineet estämään uusien kristillisten seurakuntien tunnustamista.

Vainon ilmeneminen

Muslimitaustaiset kristityt salaavat usein uskonsa, koska perheenjäsenet, suvun johtajat ja ympäröivä yhteiskunta alkavat muuten painostaa ja uhkailla heitä. Käännynnäiset voivat menettää perintöoikeutensa ja oikeuden tai varat avioliittoon.

Avoin islamista kääntyminen johtaa kaikkialla maassa vaikeuksiin. Erityisen vaarallista se oli Isisin hallitsemalla alueella. Ongemia voi tulla myös vähemmän radikaalilla Kurdistanin aluehallinnon (KRG) alueella. Maan keski- ja eteläosissa käännynnäisiä painostaa myös Bagdadin hallinto, sillä Irakin lainsäädäntö perustuu sharia-lakiin, joka määrää islamista kääntyneille kuolemanrangaistuksen. Idän assyrialainen kirkko, Syyrian ortodoksikirkko, Syyrian katolinen kirkko, Kaldean katolinen kirkko ja Armenian ortodoksikirkko ovat vakavan vainon kohteina.

Syynä ovat erityisesti fanaattiset islamistiset liikkeet ja ei-kristityt johtajat, mutta syrjintään osallistuvat myös maalliset viranomaiset. Keski- ja Etelä-Irakissa kristityt eivät pidä julkisesti esillä kristillisiä symboleja kuten ristiä, koska se voi aiheuttaa ahdistelua tai syrjintää tarkastuspisteissä, yliopistoissa, työpaikoilla ja virastoissa. Myös KRG:n hallintoalueella kristittyjen on kerrottu poistaneen ristejä autoistaan välttääkseen ei-toivottua huomiota.

Joitakin vuosia sitten katolinen seminaari joutui lopettamaan toimintansa Bagdadissa islamistien sieppaus- ja terrori-iskujen pelossa ja siirtymään pohjoiseen KRG:n hallintoalueelle. Bagdadin ja Basran evankeliset, baptisti- ja helluntaikirkot kärsivät myös fanaattisten islamistien ja ei-kristittyjen johtajien vakavasta vainosta sekä viranomaisten syrjinnästä. Avoimesti kristinuskoa tunnustavat ovat joutuneet säännöllisesti hyökkäysten kohteeksi Keski- ja Etelä-Irakissa. Heitä vastaan voidaan soveltaa myös jumalanpilkkalakeja, jos toiminnan epäillään ulottuvan muslimien keskuuteen.

Myös kirkkokunnan vaihtaminen (esim. ortodoksisesta evankeliseen kirkkoon) voi johtaa rangaistukseen, kuten oikeuksien tai työpaikan menettämiseen. Ortodoksisen ja katolisen kirkon johtajien tiedetään kieltävän avioliitot evankelisten kirkkojen jäsenten kanssa.

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia maasta ja sen lähialueilta:

Lastenraamattuja jakamassa

Open Doorsin

Hyväntekijän lahjat

Osta joululahja, jonka arvoa ei voi rahassa mitata!

Käy kauppaan!

You have Successfully Subscribed!