Selaa World Watch -listan maita

45. sijalla World Watch -listalla

Bhutan

WWL 2020: Sijalla 45, pisteitä 61/100
WWL 2019: Sija 33
WWL 2018:
Sija 33

 

Alue: Aasia

Vainon pääsyy: uskonnollinen nationalismi

Vainon taso: erittäin vakava

Väkiluku: 826 000

Kristittyjen määrä: 30 000

Pääuskonto: buddhalaisuus

Hallitusmuoto: perustuslaillinen monarkia

Johtaja: kuningas Jigme Khesar Namgyel Wangchuck

Miksi Bhutanissa vainotaan kristittyjä?

Kaikkien bhutanilaisten odotetaan olevan buddhalaisia. Kristityiksi kääntyneisiin suhtaudutaan epäluuloisesti. Tyypillisesti uskonnolliset johtajat, lähiyhteisöt ja perheet pyrkivät yhteisvoimin käännyttämään heidät takaisin. Käännynnäisiä kristittyjä on paljon myös maan nepalilaisvähemmistössä.

Maassa ei ole lainkaan valtion tunnustamia seurakuntia, eli teknisesti kristillisen uskon harjoittaminen on laitonta. Usein paikalliset viranomaiset kieltäytyvätkin antamasta kristityille virallista suositustodistusta, jollainen on välttämätön lainan saamista, kiinteistöjen rekisteröintiä, työnhakua ja henkilökorttien uusimista ajatellen.

Miksi Bhutanin listaussijoitus on muuttunut?

Bhutan putosi 12 listasijaa sen pisteiden laskettua kaikilla osa-alueilla. Erityisen huomattavaa on, ettei väkivaltaisuuksia raportoitu ilmenneen lainkaan. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, ettei kristittyihin kohdistuneita väkivallantekoja olisi tapahtunut maassa lainkaan.

Millaista Bhutanissa on elää kristittynä?

Kristittyjä opiskelijoita on pakotettu Bhutanissa esimerkiksi osallistumaan buddhalaisiin aamu- ja iltaseremonioihin ja tiettävästi kerran jopa puhdistamaan buddhalaista pyhäkköä.

Erään kotikirkon täytyi myös lopettaa toimintansa vuonna 2018 viranomaisten uhkausten vuoksi. Turvallisuussyistä tarkkoja tietoja tämänkaltaisten tapahtumien ajankohdasta tai tapahtumapaikasta ei voida antaa.

Perinteisesti bhutanilaiset maanviljelijät istuttavat ja korjaavat sadon yhdessä. Kristityt viljelijät suljetaan tyypillisesti näissä tilanteissa joukon ulkopuolelle.

Miten Open Doors auttaa Bhutanin kristittyjä?

Paikallisten kumppaneittensa kautta Open Doors tarjoaa bhutanilaisille uskoville välitöntä apua, mikäli he joutuvat uskonsa vuoksi vankeuteen, eristetyiksi perheensä tai lähiyhteisönsä piiristä tai kun vaino riistää heiltä toimeentulon tai työn.

Lisäksi tuemme vainottuja kristittyjä ennen kaikkea:

  • Rukoilemalla
  • Nostamalla heidän asiaansa esiin
  • Koulutuksilla, joiden avulla varaudutaan vainoihin
  • Jakamalla kirjallisuutta
  • Opetuslapseuttamalla
  • Edistämällä luku-ja kirjoitustaidon oppimista

Kuinka sinä voit auttaa bhutanilaisia kristittyjä?

Voit auttaa bhutanilaiskristittyjä lahjoituksin, mahdollisuuksiesi mukaan.

Rukoile

  • Rukoile niiden bhutanilaisten uskovien puolesta, jotka rikkovat lakia kääntymällä pois buddhalaisuudesta. Rukoile, että pyrkimykset vainota kristittyjä vain vahvistavat ja yhdistävät heitä.
  • Buddhalaisuus on ollut jo vuosisatoja osa Bhutanin henkistä perintöä ja sellaisena kirjattu myös perustuslakiin. Hallinto syrjii ja vainoaa kristittyjä siksi edelleen.
  • Rukoile, että Pyhä Henki höllentäisi buddhalaisuuden otetta maasta.
  • Rukoile kristityksi kääntyneiden puolesta, sillä perheet, ystävät ja naapurit painostavat heitä ankarasti luopumaan uskostaan. Rukoile, että he vahvistuisivat kohdatessaan vainoa. Rukoile, että Jumala pehmittäisi heidän lähipiireihinsä kuuluvien sydämet vastaanottavaisiksi evankeliumille.

Bhutanilaisten kristittyjen ajatuksia

James, bhutanilainen nuori:
”Meillä päin ihmisiä ei tapeta tai pahoinpidellä. Sen sijaan paikalliset viranomaiset vainoavat meitä marssimalla sisään painostamaan ja uhkailemaan. Uskomme on silti vahva. Kylämme kirkko hajotettiin, mutta olemme kokoontuneet jumalanpalveluksiin kodeissamme ja seurakunta kasvaa. Jumalan armosta viranomaiset eivät olekaan täysin pysäyttäneet meitä. Perustuslain mukaan saamme harjoittaa uskoamme, joten teemme sen kodeissa.”

Miriam, buddhalaistaustainen kristitty:
”Buddhalainen taustani aiheuttaa minulle hankaluuksia. Kaupungissa on tosin helpompaa – elämä olisi vielä vaikeampaa, jos asuisin edelleen maalla kylässä. Yksi syy siihen, miksi kotikyläni ihmisten on vaikea ottaa Jeesusta vastaan, on siellä vallitseva pakko toimia kuten muutkin. On pakko uhrata. On pakko mennä temppeliin, vaihtoehtoa ei ole. En voi palata kylääni, jossa minun täytyisi ottaa osaa monenlaisiin buddhalaisiin toimituksiin. Esimerkiksi, koko perheen täytyy kokoontua vuotuiseen suureen Puja-juhlaan. Kulttuurimme mukaan minun pitäisi perheen vanhimpana järjestää se. Uskoni vuoksi se on kuitenkin mahdotonta. Kun perheenjäseneni soittavat minulle, keksin aina jonkin tekosyyn jäädä pois ‒ käyn heidän luonaan kyllä muulloin. Perheeni ymmärtää kyllä, miksi en ole mukana, ja että olen erilainen. Muut kylässä taas eivät ymmärrä.”

closer
Lisätietoa

Vainoavat tahot

Säilyttääkseen maan kansallisen identiteetin ja yhtenäisyyden, hallituksen viranomaiset tukahduttavat tai poistavat “ulkopuoliset” tekijät, kristillisyys mukaanlukien. Hallitus katsoo buddhalaiset uskomukset maan perustuslain mukaisesti “kansalliseksi perinnöksi”. Perustuslaki ei tee eroa uskonnon ja valtion välille.

Hallituksen virkailijat ovat hallituksen voimatoimien toimeenpanijoita  ja vainojen toteuttajia. He ovat myös buddhalaisuuden – maan kansallisen perinnön – kannattajia. Buddhalaiset (ja ajoittain myös hindulaiset) johtajat toimivat niin ikään vainoajina.

Etnisten uskomusten sulautuminen buddhalaisuuteen lisää vainoajien mahdollisuuksia toimia. Kristityt, jotka kieltäytyvät noudattamasta sekä buddhalaisia että perinteisiä riittejä, ovat vaarassa joutua vaikeuksiin. Etnisten perinteiden vaalinta on etenkin maan keski- ja eteläosissa elävien kristittyjen vainoamisen taustalla. Suvun ja perheen sisällä tapahtuva uskonnollinen painostus on voimakasta.

Vainojen ilmeneminen

Buddhalaisuus on osa sosiaalista rakennetta. Yhdenkään kristillisen yhteisön ei ole koskaan sallittu perustaa seurakuntia. Kaikki kristilliset yhdyskunnat pysyvät maan alla. Etenkin maaseudulla buddhalaiset munkit vastustavat kristittyjä.

Joillakin alueilla hallitsee perinteinen Bön -usko. Heimojen uskomusten yhteen sulautuminen ja buddhismi ovat aiheuttanut vainoa etenkin maan keski- ja itäosissa. Uskontotunnustuksen vaihtaminen mistä tahansa syystä on hyvin vaikeaa. Seurauksena on kristittyjen johtajiin ja heidän perheisiinsä kohdistuvaa vainoa.

Kaikkien Bhutanin kansalaisten odotetaan noudattavan buddhalaisuutta. Kristityiksi kääntyneitä tarkkaillaan ja yritetään saada heidät palaamaan takaisin vanhaan uskontoonsa. Uskonnolliset johtajat, paikallinen yhteisö ja suku ovat usein toiminnassa mukana. Valtio ei anna virallista asemaa tai tunnustusta kirkoille. Kristityt harjoittavat uskontoaan periaatteessa laittomasti. Paikalliset viranomaiset kieltäytyvät usein myöntämästä lupaa, jota tarvitaan lainahakemuksiin, omaisuuden rekisteröintiin, työnhakuun ja henkilökortin uusimiseen.

Selaa World Watch -listan maita

Liity postituslistalle!

Sähköposteissa rukousaiheita, uutisia ja tiedotteita.

Kiitos, olet liittynyt rukoussähköpostin saajaksi.