Uutiset
28.12.2019

Sudan antaa kristityille vapauden käydä kirkossa sunnuntaina

Sudanin kristityt voivat nyt ottaa vapaata töistä sunnuntaina käydäkseen kirkossa. Hallitus kertoi viime kuussa päätöksestään.

Määräys velvoittaa julkiset laitokset ja työnantajat sallimaan uskonnollisten vähemmistöjen harjoittaa uskoaan ja osallistua uskonnollisiin kokouksiin. Esimerkiksi koulujen kokeita ei enää pidetä 25. joulukuuta tai 7. tammikuuta, jolloin koptikristityt viettävät joulua [Sudan Tribune].

Sudanin kristityt suhtautuivat ilmoitukseen varovaisen optimistisesti. ”Uskonnollisten asioiden ministeri on luvannut tehdä töitä, jotta kristittyjen asemaa voitasiin parantaa. Kiitämme Herraa ministerin yhteistyöhalusta.” Näin kertoi paikallinen pastori, jonka nimeä ei voida paljastaa turvallisuussyistä.

Kirkon johtajat ovat kiitollisia, mutta sanovat, että tarvitaan vielä paljon enemmän.

”Olemme pyytäneet hallitusta luokittelemaan meidät tulevaisuudessa ’kristityiksi’ ’ei-muslimien sijaan’ ”, pastori kertoi. Hän lisäsi: ”Pyysimme myös kristityille täydellisiä vapaapäiviä joulupäivänä, ylösnousemuksen päivänä sekä sunnuntaisin.”

Sudanissa, kuten muissakin islamilaisissa maissa, viikonloput koostuvat perjantaista ja lauantaista. Tästä syystä vähemmistössä olevat kristityt ovat saaneet lomaa läinnä arkipäivisin.

Entisen islamistisen hallinnon aikana työnantajan oli päätettävä, voivatko kristityt työntekijät käydä kirkossa sunnuntaisin, kun taas muslimeilla oli laillinen oikeus lomaan rukousta varten. Kristityillä ei ollut laillista keinoa haastaa tätä kohtelua.

Vuoden 2016 laki, joka kieltää kristittyjen koulujen avaamisen lauantaina, on edelleen voimassa ja pakottaa koulut avaamaan joko sunnuntaisin tai toimimaan vain 4 päivää viikossa.

Aiemmin tänä vuonna syrjäytetyn Omar al-Bashirin hallinnon aikana kristillisiltä yhteisöiltä takavarikoitiin kiinteistöt. Sen lisäksi kirkkorakennuksia tuhottiin ja uskonjohtajia pidätettiin ja saatettiin oikeuden eteen. Sudanin uusi uskonnollisten asioiden ministeri on sanonut, että kristityiltä varastetut omaisuudet täytyy palauttaa. Hän on myös todennut, että kristittyjen on voitava harjoittaa uskoaan.

Open Doors kehottaa Sudanin hallitusta antamaan muun muassa kirkoille vapauden rakentaa tarpeellisia rakennuksia. Lisäksi hallitusta pyydetään myöntämään lupia rekisteröidyille uskonnollisille yhteisöille.