Uutiset
17.09.2023

Herra on minun paimeneni: 11 toivon raamatunjaetta vainotuilta kristityiltä

Kun luet vainottujen kristittyjen rakkaita raamatunjakeita ja heidän elämäntarinoitaan, toivomme sinunkin löytävän niistä jotain uutta, kenties aiemmin sivuuttamaasi. Tai kenties tuttu jae voi avautua uudessa valossa.

Raamattu on antanut intoa, toivoa ja merkityksen kristityille kaikkialla maailmassa, niin nyt kuin kaikkina aikoina.

Rukoilemme, että omien vastoinkäymistesi ja koetustesi keskellä voisit muistaa Jumalan meille kaikille tarkoittamat rohkaisevat lupaukset.

”Ole rohkea ja luja”

Joh. 3:16: ”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän.

”Vaino alkoi heti pyydettyäni Jeesusta elämääni. Perheeni yritti painostaa minut takaisin islaminuskoon. Jeesuksen tähden olen joutunut pakenemaan henkeni edestä ja olemaan vankilassa. Olen menettänyt kaiken omaisuuteni, myös kotini.

Mutta Herra antoi oman Poikansa minun tähteni, ja Hän on kaiken sen arvoinen. En lopeta evankeliumin toivon julistamista.” –Aman*, Sudan

Minulla ei ole aavistustakaan, mistä sain voimaa tehdä sen, mitä teen.

Merry, Syyria

”Nämä Jeesuksen sanat saivat minut luopumaan islamista ja kääntymään kristinuskoon. Kaksi vuotta myöhemmin kävin kasteella ja minusta tuli Jeesuksen salainen opetuslapsi.” Melanie, Kongon demokraattinen tasavalta

Joos. 1:9: ”Ole rohkea ja luja, älä pelkää äläkä lannistu. Herra, sinun Jumalasi, on sinun kanssasi kaikilla teilläsi.”

”Nämä sanat rohkaisivat minua maanjäristyksen jälkeisinä päivinä. Jumala oli varjellut minut ja perheeni. Minulla ei ole aavistustakaan, mistä sain voimaa tehdä sen, mitä teen, mutta olen vakuuttunut, että Jumala oli ja on yhä kanssani.” –Merry, maanjäristyksen selviytyjä, Syyria

Nuori nainen hymyilee vaaleanpunaisessa paidassa ikkunan edessä
Syyriassa viime helmikuun maanjäristys oli osa inhimillisen hädän jatkumoa sisällissodan ja talousvaikeuksien keskellä. Merry on yksi selviytyjistä, ja hän oli myös ensimmäisiä auttajia.

”Herra on elämäni turva”

Ps. 23:4-5: ”Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani. Sinä suojelet minua kädelläsi, johdatat paimensauvallasi. Sinä katat minulle pöydän vihollisteni silmien eteen. Sinä voitelet pääni tuoksuvalla öljyllä, ja minun maljani on ylitsevuotavainen.”

”Kolmekymmentä vuotta sitten perustin maanalaisen raamattukoulun. Sitä seurasi vaino. Minua on hakattu, vangittu, ja jouduin pakenemaan viranomaisia metsään. Kun paikallinen poliisi kerran pysäytti minut, sydän oli hypätä kurkkuun.”

”Kuitenkin kaiken aikaa Jumala on ollut kanssani. Hän on tehnyt ihmeitä, ja varjellut ja lohduttanut minua. Psalmi 23 on ollut totta elämässäni.” –OD-kumppani, pastori Barnabas*, Vietnam

(Vietnamissa on nykyään tuhansia Barnabbaan raamattukoulusta valmistuneita opetuslapsia.)

Ps. 27:1: ”Herra on minun valoni ja apuni, ketä minä pelkäisin? Herra on minun elämäni turva, ketä siis säikkyisin?

”Koska elinympäristössäni oli niin paljon pimeyttä, puutetta ja väkivaltaa, tarrauduin Jeesukseen valona ja pelastajana epätoivon keskellä. Jeesuksen kanssa minun ei tarvinnut pelätä mitään, vaikka vihollinen olisi väijynyt. Tämä jae on saanut minut vakuuttumaan siitä, että voin luottaa ja turvata Jeesukseen.” –Laura, Kolumbia

Tummatukkainen teinityttö keltaisessa paidassa hymyilee ja katsoo kameraan ulkona trooppista metsätaustaa vasten.
Kolumbiassa erityisesti pastoreiden lapset kuten Valentina joutuvat usein turvallisuussyistä muuttamaan pois kotoa. Open Doorsin Lasten keskuksissa he saavat kasvaa ja käydä koulua rauhassa.

Seuraa minua

Ps. 23 ”Herra on minun paimeneni.

”Enoni löi ja syytti minua isäni itsemurhasta. Tätini yritti lahjoa minut kieltämään uskoni. Hän vakuutti tarjoavan minulle hyvän elämän ja että saisin tavata sisaruksiani. En kuitenkaan suostunut. Elämäni on nyt täynnä uhkia ja vaaroja, mutta tiedän Jumalan olevan kanssani, kun puhun tätä jaetta itselleni.” Rinna*, Etelä-Filippiinit

Joh. 10:29: ”Isäni, joka on heidät minulle antanut, on suurempi kuin kukaan muu, eikä kukaan voi riistää heitä Isäni kädestä.”

”Kun menetin pienen tyttövauvani elämäni pimeimpänä yönä – keskellä metsää ja ollessani heikoimmillani – minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin luottaa Jumalan hyvään tahtoon. Silloin tarrauduin näihin Jeesuksen sanoihin.” –Hajaratu*, Nigeria

Rukoilen, että saan voimaa aina seurata Häntä.

A Lam*, Vietnam

Matt. 16:24: ”Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ’Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua.’

”Tämä jae valaa minuun uskoa. Se rohkaisee minua pysymään lujana ja seuraamaan Jeesusta riskeistä huolimatta. Olen perheemme ensimmäinen, joka vastaanotti Jeesukseen Herrana ja Pelastajana, ja olen joutunut kärsimään tämän päätöksen tähden.

Jeesus kuitenkin sanoo, että ristiään on kannettava päivittäin. Siksi rukoilen, että saan voimaa aina seurata Häntä.” –A Lam*, Vietnamin keskiylänkö

Äiti ja neljä teini-ikäistä lasta kodin edessä
Hajaratu rakentaa uudelleen elämäänsä kylässään neljän fulani-militanttien iskusta selvinneen lapsensa kanssa. Hän menetti hyökkäystä paetessaan pienen tyttärensä.

Älä pelkää!

Ps. 23:1: ”Herra on minun paimeneni…”

”Kun minut vangittiin, tartuin erityisesti psalmin ensimmäiseen jakeeseen: ’Herra on minun paimeneni.’ Tämä on lempipsalmini. Opin sen aikoinaan Kiinassa ja mietiskelin sitä joka päivä ollessani Pohjois-Korean vankileirillä. Tiesin sen olevan rohkaisuksi tuossa kauheassa paikassa.

Opin tuon psalmin kautta monia asioita; vaikka olin vankina pimeässä laaksossa, sillä ei ollut väliä. Jeesus on paimeneni, ja minulla oli rauha olosuhteista huolimatta. Tunsin kirjaimellisesti olevani kuoleman varjon laaksossa enkä silti pelännyt mitään. Jumala oli lohdutukseni joka päivä.” –Hea Woo*, pakolainen Pohjois-Koreasta

Tiedän, miltä tuntuu olla kivun ja kärsimyksen keskellä, kun kipeästi kaipaa rohkaisua lähimmäisiltä.

Maixay*, Laos

2. Tim. 3:12: ”Mutta vainon kohteeksi joutuvat kaikki ne, jotka haluavat elää hurskaasti Kristuksen Jeesuksen omina.

”Löysin jakeen sattumalta. Se kosketti minua ja vahvisti uskoani. Hyväksyin vähitellen ajatuksen, että ehkä Herra salli poikani kuolla, koska Hän halusi koetella minua ja minun turvautuvan enemmän Häneen.”

”Jae nosti mieleeni myös ajatuksen: miten kristinuskoon vasta kääntyneet jaksavat seistä vahvoina, jos heitä vainotaan ja hakataan, heidän talonsa poltetaan ja heitä uhkaillaan, jos he eivät suostu kieltämään uskoaan? Jos me emme pyri käymään heidän luonaan ja rohkaisemaan heitä, kuinka vahvana heidän uskonsa säilyy?

Tiedän, miltä tuntuu olla kivun ja kärsimyksen keskellä, kun kipeästi kaipaa rohkaisua lähimmäisiltä. Haluan olla avuksi tällaisissa tilanteissa oleville uskoville.” –Maixay*, Laos

Jes. 41:10: ”Älä pelkää, minä olen sinun kanssasi! Älä arkana pälyile ympärillesi – minä olen sinun Jumalasi. Minä vahvistan sinua, minä autan sinua, minä tuen sinua vakaalla, lujalla kädelläni.”

”Kaikissa elämäntilanteissani olen aina muistanut nämä sanat ja tiennyt, että Jumala on kanssani, tapahtuipa mitä tahansa.” –Víctor, Jalisco, Meksiko

* Nimi muutettu turvallisuussyistä