Uutiset
15.09.2023

Oikeustaistelun taakka: Viisi tapaa rukoilla Raymond Kohin perheen puolesta

Malesialainen pastori Raymond Koh siepattiin helmikuun 13. päivänä vuonna 2017. Kuvamateriaalin perusteella sieppausoperaatio oli suoritettu sotilaallisen tarkasti. Raymondin vaimo Susanna ja heidän kolme lastansa eivät ole nähneet tai kuulleet hänestä tapahtuman jälkeen.

Tekijöitä ei ole vielä saatu teosta vastuuseen. Toivoa kuitenkin antaa Malesian ihmisoikeustoimikunnan tekemä tutkimus, joka paljasti kansallisen poliisin olevan sieppauksen takana.

Susanna uskoo, että oikeus tapahtuu ja Raymondin elämäntarina voidaan julkaista, joten hän nosti kanteen poliisia ja välillisesti Malesian valtiota vastaan. Kuulemiset alkoivat kesäkuussa 2023.

Totuus ilmi

Kolme päivää kuulemisten alkamisen jälkeen Susanna kertoi Open Doorsille olevansa rohkaistunut. Kesäkuussa oikeussalissa kuultiin kanteen ensimmäistä ja ratkaisevaa todistajaa, Roeshania. Hän oli silminnäkijänä pastori Raymondin sieppauksessa, ja teki rikoksesta raportin poliisille.

Ennen Roeshanin kuulemista Susannan asianajajat esittivät useita perusteltuja väitteitä, jotka osoittivat Susannalle, miten vastapuoli aikoo käsitellä tapausta.

Susanna Koh nosti kanteen poliisia ja välillisesti Malesian valtiota vastaan.

”Ennen kuin ehdimme aloittaakaan, vastapuoli kyseenalaisti ja vastusti monia asioita ”, Susanna kertoi. ”Se vastusti Roeshanin todistusta väittäen hänen valehtelevan sekä kyseenalaisti videon todisteiden todenmukaisuuden. Käytännössä poliisin osallisuus tapahtumaan kiistettiin eikä mitään myönnetty.”

Tuomari Su Tiang Joo kuuli Roeshanin todistajanlausunnon ja kuulee myöhemmin myös poliisiviranomaisen todistuksen videon aitoudesta.

”Täytyy sanoa, että rohkaistuin”, Susanna kertoi. ”Silminnäkijä toimi vakuuttavasti. Tuomari vaikutti olevan oikeudenmukainen.”

Nuori nainen valkoisessa kauluspaidassa ja vanhempi nainen punaisessa siistissä jakussa.
Kohin perhe on elänyt ilman Raymondia jo seitsemän vuoden ajan. Esther ja Susanna Koh oikeussalin edessä kesäkuussa 2023.

”Jumala on kanssamme”

Susanna toivoo erityisesti, mikäli tuomari Su Tiang Joo puoltaa häntä: ”Jos Raymond on elossa, hänet vapautetaan. Jos hän ei ole, haluamme tietää, missä hänen ruumiinsa on. Haluamme, että tekijät pidätetään ja asetetaan syytteeseen. Näkemämme perusteella valtio ei myönnä osallisuuttaan asiaan lainkaan.”

”Emme saa täydellistä oikeutta, mutta jonkinlaista kuitenkin sekä rauhaa tietääksemme, että tämä kanne voi estää poliisia toimimasta samalla tavalla [uudelleen].”

Jumala vastasi hänen rukouksiinsa niiden kolmen asianajajan muodossa, jotka taistelevat Kohien puolesta.

Susanna näkee useita tapoja, joilla Jumala on jo huolehtinut heistä. Erityisesti huippuasianajajat, jotka ovat auttaneet häntä ilmaiseksi. Hän sanoo, että Jumala vastasi hänen rukouksiinsa niiden kolmen asianajajan muodossa, jotka taistelevat Kohien puolesta.

Hän myöntää kokevansa melkoista stressiä ja painetta, mutta samalla hänellä on rauha. Hän tietää Jumalan olevan hänen kanssaan.

Merkki Jumalalta

Susanna muistaa päivän, jolloin hän päätti nostaa kanteen. Viikkoja hän oli puhunut ja rukoillut tästä suuresta päätöksestä ja pyytänyt Jumalalta erityistä merkkiä – kotkaa.

”Luin Tuomarien kirjasta Gideonista, ja vakuutuin siitä, että vaikka olemme pieniä ja merkityksettömiä, Jumala on kanssamme”, hän sanoo.

”On kuin taistelisi midianilaisia vastaan. Kuten Gideon pyysi villoja, minäkin pyysin merkkiä: kotkaa.”

”Joskus näen kotkan parvekkeeltani. Se muistuttaa minua Jumalan läsnäolosta, ikään kuin Hän vahvistaisi minua tehtävää varten. Ajattelen Jesajan kirjaa 40:13.”

Sinä päivänä – vain hetki ennen kuin Susannan oli tehtävä päätös ja antaa kirje asianajajille – hän näki kotkan ja tiesi, että Jumala olisi hänen kanssaan, kun hän kertoisi Raymondin tarinan oikeudessa ja etsisi vastauksia ja oikeudenmukaisuutta.

Tässä ei ole kyse pelkästään minusta tai perheestäni vaan myös kotimaastamme ja sen oikeusjärjestelmästä.

Susanna Koh

”En ollut nähnyt ainuttakaan kotkaa kuukausiin. Mutta tässä se lensi yläpuolellani”, Susanna kertoi.

Hän näkee Jumalan uudistavan hänen voimiaan monin tavoin hänen jatkaessaan oikeustaistelua.

”Vaikka tämä kaikki on hyvin uuvuttavaa, tunnen Hänen voimansa. Tieto siitä, että Jumala on kanssamme, pitää minut liikkeellä. Tässä ei ole kyse pelkästään minusta tai perheestäni vaan myös kotimaastamme ja sen oikeusjärjestelmästä.”

Aasialainen perhe, jossa vanhemmat, kaksi tytärtä ja poika, rannalla palmupuun alla.
Kohin perheen yhteinen kuva ennen vuoden 2017 sieppausta.

Kuinka voimme rukoilla?

1.Rukoile kaikkien tulevien oikeudenkäyntipäivien puolesta. Kuulemiset jatkuvat vuoden 2024 puolelle: 6.–7. marraskuuta 2023, 27.–30. toukokuuta 2024 sekä 4.–6. kesäkuuta 2024, jolloin Susanna todennäköisesti antaa oman lausuntonsa. Rukoile Susannan asianajajien puolesta, ja etteivät oikeudenkäyntipäivät siirtyisi.

2. Rukoile päättäväisyyttä ja kestävyyttä. ”Ihmiset sanovat: ’Älkää sekoittako asioita. Tämä tietää ongelmia meille kaikille'”, Susanna sanoi. ”Joten rukoile puolestamme. Me kohtaamme vastustusta. Mielestämme me toimimme oikein.”

3. Rukoile Kohin perheen ja asianajajien turvallisuuden puolesta. ”Asianajajat ovat kehottaneet meitä lisäämään turvatoimiamme. Joten olen hyvin varovainen. Käännyn usein katsomaan, seurataanko meitä”, Susanna kertoo.

4. Rukoile Kohin perheen tulevaisuuden puolesta. ”Riippuen tuomiosta, eivät viranomaiset eikä hallitus tule olemaan kovin tyytyväisiä. Poliisin toiminta voi näyttää hyvin pahalta. Mutta huolimatta kaikista riskeistä tiedämme, että Jumala on kanssamme. Kristittyinä emme saa koskaan pelätä taistella oikeuden puolesta”, Susanna sanoo.

5. Rukoile, että maailmanlaajuinen seurakunta pysyisi valppaana. Susanna pyytää meitä rukoilemaan heidän puolestaan, jotta he saisivat sekä vastauksia että oikeutta. Rukoile ennen kaikkea Raymondin vapautumisen ja turvallisen paluun puolesta.

Open Doors tukee Susannaa, Jonathania, Esteriä ja Elisabetia oikeudenkäynnin aikana vierailemalla perheen luona, tarjoamalla rukousta ja rohkaisemalla.

Katso video