Uutiset
18.09.2023

Kiinan kaikkien kristittyjen tarkkailu ja valvonta kiristymässä myös lakisääteisesti

Kiinan kristilliseen kirkkoon vaikuttaa yhä enemmän valtion koordinoidumpi tapa puuttua aktiivisesti kirkon asioihin ja määrätä niistä. Tähän ei vaikuta se, ovatko kirkot valtiovallan hyväksymiä tai rekisteröimättömiä seurakuntia.

Kiina on 16. sijalla Open Doorsin vuoden 2023 World Watch List -vainoraportissa, jossa listataan vaarallisimmat maat elää kristittynä.

Paineita kiinalaistumiseen

Xi Jinpingin tultua Kiinan kommunistisen puolueen pääsihteeriksi marraskuussa 2012 ja maan presidentiksi maaliskuussa 2013 kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla uskonto mukaan lukien on menetetty vapauksia hyvin näkyvästi.

Kiinan hallituksen tavoitteena on ylläpitää maan vakautta. Sitä kuvataan ”rauhanomaisen ja sopusointuisen yhteiskunnan” säilyttämisenä.

Uusi laki vaatii laillisesti rekisteröityneitä kristillisiä ryhmiä anomaan lupaa uskonnollisen sisällön tarjoamiseen verkossa.

Lujittaakseen valtaansa Xi edistää aggressiivisesti kiinalaistamista, jossa viranomaiset painostavat kaikkia vähemmistöjä sulautumaan etnisesti suurimman ryhmän, han-kiinalaisten kulttuuriin, poliittiseen ajatteluun, kieleen ja kulttuuriseen identiteettiin.

Ympäri maata on toteutettu kampanjaa, jolla koetetaan tehdä uskonnosta kiinalaisempaa ja poistaa sen ”vieraat” elementit.

Pimeä kuva henkilöstä katsomassa puhelinta auton takaluukun luona.
Jotkut kristilliset verkkosivut ja palvelut sosiaalisessa mediassa, joilla on paljon käyntejä, on Kiinassa katsottu ”ei-toivotuksi sisällöksi”. Niille pääsy on estetty tai ne on suljettu kokonaan. Kuvituskuva.

Kristityt ahtaalla

Parin viime vuoden aikana Kiinassa on pantu täytäntöön useita lakeja ja asetuksia, joista jotkut rajoittavat suoraan kristittyjen vapautta harjoittaa uskoaan. Nämä säädökset ovat ajaneet kristityt ja seurakunnat ahtaalle.

Eräs säädöksistä, joka tuli voimaan maaliskuussa 2022, on nimeltään Internetin uskonnollisten tietopalvelujen hallinnointia koskevat toimenpiteet. Laki vaatii laillisesti rekisteröityneitä kristillisiä ryhmiä anomaan lupaa uskonnollisen sisällön tarjoamiseen verkossa.

Freedom Housen tuoreimman internetin vapautta tutkivan raportin mukaan Kiina on ollut vuosia maailman pahin internetin vapauden loukkaaja.

Internet on yksi niistä alueista, joita Kiinan viranomaiset valvovat hyvin tarkkaan. Valtio sensuroi sitä edelleen ja estää ja poistaa ei-toivottua sisältöä, joka voisi vaikuttaa yhteiskunnallisiin mielipiteisiin.

Käyttäjiä rangaistaan

Kiinalaiset muodostavat nyt suurimman internetin käyttäjien joukon maailmassa (noin miljardi). He jakavat tietoa säännöllisesti internetin ja sosiaalisen median kautta. Itse asiassa useimmat myyntitapahtumat ovat Kiinassa jopa maaseutualueilla digitaalisia eivätkä käteisostoja.

Freedom Housen tuoreimman internetin vapautta tutkivan raportin mukaan Kiina on maailman pahin internetin vapauden loukkaaja jo kahdeksana peräkkäisenä vuotena.

Pääpaino on Kiinan toimissa selvästi kirkkojen toiminta-alueen rajoittamisessa.

Raportissa sanotaan myös, että tavalliset käyttäjät joutuvat kokemaan vakavia oikeudellisia ja muita seuraamuksia esimerkiksi uutisjuttujen jakamisesta, puhuttuaan uskonnollisesta vakaumuksestaan tai oltuaan yhteydessä ulkomailla asuviin perheenjäseniin ja muihin ihmisiin.

Kiinan kristityt kohtaavat edelleen monenlaisia rajoituksia kuten maaliskuussa 2022 annetun määräyksen, joka vaati seurakuntia sisällyttämään kommunistista ideologiaa opetukseen ja saarnoihin. Pääpaino on kuitenkin selvästi kirkkojen toiminta-alueen rajoittamisessa.