Lapset odottavat kovasti joulua eri puolilla maailmaa. Mutta millaista on juhlia Jeesuksen syntymää, jos perhettä tai kirkkoa vainotaan?

Seuraavassa vainotun kirkon lapset kertovat tähän erityiseen ajankohtaan liittyvistä toiveistaan, rukouksistaan ja odotuksistaan.

Etiopia: Hawi, 9

”Joulu on se päivä, jolloin juhlimme Jeesuksen Kristuksen syntymää”, sanoo Hawi. ”Joulu on se päivä, jolloin pimeydessä vaeltaneet ihmiset saivat valon. Se on päivä, jolloin Jumala on osoittanut rakkautensa omaa kansaansa kohtaan.”

Muslimitaustaisille kristityille joulu voi kuitenkin olla vaikea. Uskovat saattavat käydä kirkossa tavallista useammin, mutta siihen liittyy myös paljastumisen ja pahoinpitelyn tai kylästä karkotuksen riski. Koska Hawin isä palvelee muslimitaustaisia uskovia, hänen perheeseensä kohdistuvat uhkaukset ja painostus saattavat lisääntyä joulun aikaan.


Egypti: Adel, 10*

”Jumalan tunteminen tekee minut iloiseksi”, sanoo Adel. ”Tiedän, että minulla on taivaassa isä, jolle voin puhua aina. Se on hienoa.”

Tänä vuonna Adel viettää joulua ensimmäistä kertaa tietoisena siitä, että Jeesus on hänen Vapahtajansa. Hän kävi kyllä aina kirkossa hakemassa ilmaisen joululahjan, mutta siinä kaikki. Alettuaan osallistua kristilliseen opetukseen hän oppi tuntemaan Jumalan isänään. Nyt hänen elämällään on uusi tarkoitus: ”Haluan puhua ihmisille Jumalasta. Haluan kertoa hänestä monille ihmisille.”

*nimi muutettu turvallisuussyistä


Syyria: Ahmad, 14 ja Lian, 10

”Vietän joulua menemällä isoisän taloon, ja syömme makeisia ja muuta hyvää”, kertoo Lian. ”Koristelemme puun ja syömme herkullisia ruokia”, lisää Ahmad: ”Menen kavereitten kanssa ulos ja kävelemme kristittyjen kadulla, jonka varrelle asukkaat ovat laittaneet joulukoristeita.”

Ääri-islamistien aseelliset ryhmät vaikeuttavat kristittyjen elämää Syyriassa ja monet kristityt kohtaavat väkivaltaa. Lian ja Ahmad huomaavat syrjintää myös pienemmissä asioissa: ”Jotkut musliminaapurit eivät kunnioita juhlapäiväämme”, Lian sanoo. ”He metelöivät juhlan aikana ja lapset saattavat tulla paukuttamaan oveamme.”


Iran, Alya, 10

”Koulussa en missään tapauksessa voi kertoa muille lapsille, että vietämme joulua. Jos he huomaisivat, että olen kristitty, joutuisin selittämään uskoani heille. He kertoisivat kouluviranomaisille, jotka voivat rangaista meitä miten haluavat.”

Alya asuu Iranissa, jossa kääntymistä islamista kristityksi pidetään rikoksena. Siellä vietetään joulua, mutta salaa. Alya sanoo: ”Minua harmittaa, ettemme voi viettää täällä avoimesti joulua.”