Lehdet
02.11.2021

Kun joku rakkaimmista puuttuu jouluna

Jouluisin juhlitaan Jeesuksen syntymää rakkaiden ihmisten kanssa. 11-vuotiaalle Rafifille joulu tuo mieleen vaikean kysymyksen: miksi isäni kuoli Jeesuksen tähden? Open Doorsin tuella Rafif on saanut kristillistä opetusta, joka auttaa häntä löytämään vastauksia ja myös kaipaamaansa isän rakkautta.

YouTube video

”Joulu on aina ihana”, sanoo Rafif ja nousee varpailleen yltääkseen ripustamaan kuuseen joulukoristeen. ”Saa kikattaa ja nauraa ja ennen kaikkea olla yhdessä rakkaittensa kanssa.”

Yksi rakas ja tärkeä henkilö Rafifin joulusta kuitenkin puuttuu. Isä ei koskaan ole ollut mukana Rafifin elämässä. Hän kuoli ennen tyttärensä syntymää, koska oli kristitty.

”Jos emme tue näitä lapsia hengellisesti, he eivät pääse yli kohtaamastaan tuskasta ja kärsimyksestä.”

– Moshriq, Rafifin opettaja Irakissa.

11 vuotta sitten Raddif lähti töihin Mosulin yliopiston lähellä sijaitsevaan kauppaansa. Hän huomasi ensimmäisenä pommit, jotka olivat valmiina räjäytettäviksi, kun ympäristökylien kristittyjä opiskelijoita kuljettava bussi saapuisi. ”Kun isä näki pommin, hän juoksi kohti bussia huutaen ja huitoen”, kertoo Rafif. ”Hän käski pysähtyä, muuten kaikki kuolisivat.”

Bussinkuljettajat uskoivat häntä ja kaikki pysähtyivät ennen räjähdystä. Raddifin sankariteon ansiosta vain yksi iskun kohteena olleista nuorista kristityistä kuoli. Mutta hän itse joutui vaaraan, josta maksoi hengellään: Rafifin isä kuoli ennen kuin ehti nähdä tytärtään.

Vaikka Rafif ei koskaan tavannut isäänsä, hänellä on aivan erityinen tapa muistaa tätä jouluisin. Isä jätti hänelle seimiasetelman, jonka Rafif rakentaa joka vuosi.

”Isä teki tämän”, hän sanoo ylpeänä ja asettaa Marian, Joosefin ja Jeesus-lapsen paperimassasta tehtyyn luolaan. ”En ole nähnyt häntä koskaan, mutta aina kun kokoan tämän seimen, tunnen, että hän on ainakin vähän mukana meidän joulussamme.”

Lapset ovat sijoitus tulevaisuuteen

Kun Rafif kasvaa, hän haluaa tietää lisää isänsä elämästä, uskosta ja Vapahtajasta, jonka vuoksi isä kuoli.
”Kun kuulen ystävieni kertovan, mitä heidän isänsä on tehnyt heidän kanssaan tai tuonut heille, olen kysynyt Jumalalta, miksi otit isäni pois? Miksi teit niin?”

Siksi on niin tärkeää panostaa Rafifin kaltaisiin lapsiin ja auttaa heitä luomaan oma vahva side Jeesukseen. Sillä tavoin he voivat pysyä vahvoina vainoa kohdatessaan niin nyt kuin myös tulevaisuudessa. Ellemme tue näitä lapsia nyt, vainotulla kirkolla ei ole tulevaisuutta.

Rafif saa kristillistä opetusta Open Doorsin ylläpitämässä Toivon keskuksessa. Hänen opettajansa, Moshriq, kuvailee opetusta: ”Kerromme lapsille tarinoita, mutta liitämme kertomuksiin toimintaa, jotta he kokisivat olevansa osa tarinaa. Jos emme tue näitä lapsia hengellisesti, he eivät pääse yli kohtaamastaan tuskasta ja kärsimyksestä”.

Opetus auttaa Rafifia ymmärtämään, mitä hänen isälleen tapahtui. ”Raamatussa on kertomuksia, joissa jotkut pelastavat toisten ihmisten hengen”, sanoo Rafif. ”Kun kuulen tällaisia tarinoita, ajattelen, että tuohan kertoo minun isästäni! Myös hän kuoli pelastaakseen toisten hengen, aivan kuin tietyt Raamatun henkilöt.”

”Tämän vainon täyttämän maan pimeydessä lapset ovat löytäneet kipinän: Jeesuksen.”

– Open Doorsin kenttätyöntekijä.

Raamattu antaa luottamusta

Oppitunneilla Raamattu on tullut Rafifille yhä tutummaksi. Hän sanoo: ”Aina kun minusta tuntuu, että en ole oikeassa paikassa, luen Raamattua. Se antaa minulle varmuuden siitä, että olen oikeassa paikassa.”

Rafif tietää, että Irak ei ole ainoa paikka, missä lapsia vainotaan uskon tähden. Maailmassa on miljoonia lapsia, jotka kaipaavat vanhempiaan ja kohtaavat väkivaltaa tai syrjintää uskonsa vuoksi.

”Jokaisen heistä pitäisi saada kristillistä opetusta samalla tavoin kuin minä”, sanoo Rafif. ”Heidän pitää tuntea juurensa ja saada tietää, mikä on totuus, tietää, miksi he kärsivät.”

Open Doors ajattelee Rafifin tavoin, että jokainen uskonsa vuoksi vainottu lapsi ansaitsee turvaa ja huolenpitoa heidän – ja samalla koko kirkon – tulevaisuuden varmistamiseksi. Vainotun kirkon lapset tarvitsevat pitkäaikaista tukea ja rukouksia, jotta tämä voisi toteutua.

Vaikka Rafif ei voi syödä jouluateriaa isänsä kanssa, hänellä on lohtuna ja voimana toivo. Open Doorsin kenttätyöntekijän sanoin: ”Tämän vainon täyttämän maan pimeydessä lapset ovat löytäneet kipinän: Jeesuksen, joka tuli maan päälle ja on edelleen kanssamme”.

Voit tukea Rafifia ja muita hänen kaltaisiaan lapsia ostamalla Hyväntekijän lahjan.

RUKOILE

Rukoile Rafifin ja niiden tuhansien muiden lasten puolesta, joiden rakkaista joku on poissa tänä jouluna vainon vuoksi. Rukoillaan, että he saavat kokea Vapahtajansa Jeesuksen läsnäolon ja lohdutuksen.

Podcast