Uutiset
24.06.2023

Mistä vainoissa on kyse? Viisi kristityille vaarallisinta maata avaa tilannetta

On vaikea käsittää kristittyihin kohdistuvan vainon laajuutta. Open Doorsin vuoden 2023 World Watch List -vainoraportin tilastojen mukaan vähintään 360 miljoonaa kristittyä kärsii vakavasta vainosta ja syrjinnästä uskonsa vuoksi.

Kaikissa vuoden 2023 World Watch List -raportin maissa kristityt voivat joutua vaikeuksiin, koska seuraavat Jeesusta, mutta listan kärjessä olevissa maissa kristittynä eläminen voi olla päivittäistä kamppailua. Näillä alueilla pelkkä uskominen voi merkitä painostusta, syrjintää, julmuuksia ja järkyttävää väkivaltaa.

Mitä tekijöitä vainojen taustalla piilee ja miltä vaino näyttää? Tiivistämme alla, miksi seuraavissa viidessä maassa on vaikeinta elää kristittynä:

1. Pohjois-Korea

Pohjois-Korea on pysynyt jo pitkään hyvin vihamielisenä paikkana kristityille. Jos viranomaiset löytävät kristittyjä, nämä lähetetään joko poliittisina vankeina työleireille — joissa olot ovat hirvittäviä — tai tapetaan heti. Heidän perheensä kokevat saman kohtalon.

Kristityillä ei ole minkäänlaista vapautta. Heidän on lähes mahdotonta kokoontua yhteen tai osallistua jumalanpalvelukseen. Niiden, jotka uskaltautuvat tapaamaan toisiaan, on pidettävä se täysin salassa ja otettava valtava riski.

Kristittynä eläminen ja Raamatun omistaminen on Pohjois-Koreassa vakava rikos, josta saa ankaran rangaistuksen.

Uusi ”taantumuksellisen ajattelun vastainen laki” tekee täysin selväksi, että kristittynä eläminen ja Raamatun omistaminen on vakava rikos, josta saa ankaran rangaistuksen.

Äärimmäisen vainon syynä on se, että kristinuskoa pidetään erityisenä uhkana maan julmalle hallinnolle ja sen diktatuuriselle ideologialle. Kristityt katsotaan sekä maan johdon että koko yhteiskunnan vihollisiksi.

Open Doorsin Kiinassa toimivat kenttätyöntekijät tavoittavat Pohjois-Koreasta paenneita naisia, jotka usein joutuvat ihmiskaupan uhreiksi. Näytelty kuvituskuva salaisesta raamattupiiristä.

2. Somalia

Somalia on muslimienemmistöinen maa, jossa yhteiskunta edellyttää kaikkien somalien olevan muslimeja. Imaamit opettavat julkisesti moskeijoissa ja islamilaisissa kouluissa, ettei kristinuskolle, kristityille eikä kirkoille ole sijaa maassa.

Väkivaltainen, islamistinen al-Shabaab-järjestö on toistuvasti ilmaissut halunsa hävittää kristityt Somaliasta. Muslimitaustaiset kristityt ovat heille merkittäviä kohteita ja heidät voidaan tappaa heti löydettäessä.

Aseistautuneet islamistit ovat tehostaneet johtoasemissa olevien kristittyjen etsimistä.

Kristityt kohtaavat myös vakavaa vainoa perheissään ja yhteisöissään. Islamista luopumista pidetään suvun ja klaanin pettämisenä. Suvun jäsenet ja klaanien johtajat ahdistelevat, uhkailevat ja jopa tappavat somalikäännynnäisiä. Jos jonkun vain epäilläänkin kääntyneen kristityksi, yhteisön vanhimmat ja jopa perheenjäsenet seuraavat häntä tarkkaan.

Seurakuntaelämä ei yksinkertaisesti ole mahdollista, joten harvojen kristittyjen on tavattava salaa. Aseistautuneet islamistit ovat tehostaneet johtoasemissa olevien kristittyjen etsimistä.

3. Jemen

Jemenissä on äärimmäisen vaarallista olla kristitty maan ankarien islamilaisten lakien ja aseistautuneiden islamististen ryhmien takia. Valtaosa maan väestöstä on muslimeja, ja islamista kristinuskoon kääntyminen on laitonta. Jemen on myös heimoyhteiskunta, jossa heimolaki kieltää ihmisiä jättämästä heimoaan.

Jemeniläiset kristityiksi kääntyneet eivät ole vain vaarassa tulla sukujensa, klaaniensa ja heimojen hylkimiksi ja karkottamiksi, vaan myös suuressa vaarassa tulla tapetuiksi. Isisin ja al-Qaidan kaltaiset ääriryhmät uhkaavat ns. luopioita kuolemalla elleivät nämä palaa islaminuskoon.

Kristityt ovat heikossa asemassa, koska hätäapua jaetaan pääasiassa paikallisten muslimien ja moskeijoiden kautta ja kristittyjä voidaan syrjiä.

Useimmat muslimitaustaiset kristityt harjoittavat uskoaan salaa. He eivät voi kokoontua yhteen, sillä he pelkäävät yhä enemmän sitä, että naapurit ilmoittavat heistä viranomaisille. Kristillisten symbolien esilläpito voi johtaa heti vangitsemiseen, fyysiseen väkivaltaan tai jopa teloittamiseen.

Käynnissä olevan sisällissodan aiheuttama humanitaarinen kriisi vaikuttaa kaikkiin jemeniläisiin, mutta kristityt ovat vielä heikommassa asemassa, koska hätäapua jaetaan pääasiassa paikallisten muslimien ja moskeijoiden kautta. Niiden sanotaan syrjivän kaikkia, joita ei pidetä hartaina muslimeina.

Jemenin humanitaarinen kriisi ja nälänhätä on jatkunut jo vuosia, kun maa suistui sisällissotaan vuonna 2015. Naisia Jemenin pääkaupungin Sanaan kadulla. Kuvituskuva.

4. Eritrea

Eritrea on tunnustanut 20 vuoden ajan vain kolme virallista kristillistä kirkkokuntaa: ortodoksisen, katolisen ja luterilaisen. Siitä huolimatta näitä kirkkoja valvotaan tarkkaan. Vuosien kuluessa hallituksen turvallisuusjoukot ovat tehneet satoja kotiratsioita löytääkseen muita kristittyjä. Eritrean vankiloissa uskotaan olevan 1 000 kristittyä, joita ei ole virallisesti syytetty mistään.

Kristityt osoittavat suurta rohkeutta ja iloa ja hyväksyvät riskin tulla pidätetyiksi Jeesuksen takia.

Kristittyihin kohdistuvan, valtion hyväksymän vainon ja väkivallan suuri määrä pakottaa jotkut pakenemaan maasta. Tästä huolimatta kirkko on itse asiassa kasvamassa. Kristityt osoittavat suurta rohkeutta ja iloa ja hyväksyvät riskin tulla pidätetyiksi Jeesuksen takia.

Kristittyjä miehiä, naisia ja jopa vasta 14-vuotiaita lapsia on kutsuttu armeijaan ja velvoitettu taistelemaan aseellisessa konfliktissa Tigrayssa, Etiopiassa. Asepalveluksella ei ole aikarajaa, eikä Eritrea salli vapautusta omantunnonsyistä. Itse asiassa kristittyjä vankeja ”vapautetaan” usein asepalvelukseen sen sijaan, että he pääsisivät kotiin.

5. Libya

Libya on käytännössä laittomuuden vallassa oleva maa. Sekä maassa asuvat että Libyan kautta kulkevat kristityt kohtaavat äärimmäistä väkivaltaa.

Koska maassa ei ole keskitettyä hallintoa, joka pitäisi yllä järjestystä, sekä aseelliset islamistiset ääriryhmät että järjestäytyneet rikollisryhmät käyttävät valtaa maassa. Ne ottavat kohteikseen ja sieppaavat kristittyjä, ja joitakin kristittyjä on surmattu.

Muslimitaustainen kristitty voidaan hänen paljastuessaan jopa tappaa.

Jos muslimitaustainen libyalainen kääntyy kristityksi, hän kohtaa todennäköisesti kovaa painostusta ja ahdistelua perheessään ja yhteisössään, jotta hän luopuisi uskostaan. Hänet voidaan jopa tappaa.

Ääriryhmät hyvin todennäköisesti vangitsevat tai rankaisevat kristittyjä, jotka ilmaisevat uskonsa julkisesti ja koettavat kertoa evankeliumia muille.

Lue lisää WWL-vainoraportin maista 6–10