Uutiset
12.02.2024

Uskollinen loppuun asti: eritrealaisen Abdullahin koskettava tositarina

Eritrean seurakunta kasvaa, vaikka se joutuu toimimaan salassa. Rajoituksista huolimatta niin suljettua paikkaa ei ole, etteikö Jumala voisi vaikuttaa niiden sydämissä ja mielissä, jotka Hän on kutsunut omikseen. Yksi asia on kuitenkin selvä: Kristuksen seuraaminen ja evankeliumin jakaminen Eritreassa tulee kalliiksi.

Eritreassa on todennäköistä, että joudut vangituksi, jos päätät kristittynä pysyä maassa. Ja vankilassa odottaa karu todellisuus: kidutus, nälkä ja vakavat sairaudet, jotka ilman hoitoa usein johtavat kuolemaan.

Vaikka eritrealaiset kristityt kohtaavat vaaroja, Abdullah* jakoi evankeliumia kaikille, jotka sitä halusivat kuulla.

Abdullahin* tarinan kertoo Open Doorsin kenttätyöntekijä Afrikan sarven alueelta. Tarinalla ei ole onnellista loppua, mutta kristittyjen ympäri maailmaa on tärkeää hahmottaa veljiemme ja sisartemme arkitodellisuus Eritreassa.

Erittäin alkeellista teltta-asutusta kukkulan juurella
Kuvituskuva eräästä Afrikan sarvessa sijaitsevasta kaupungista.

Todistuksia kahden kesken

Abdullah varttui perinteisessä muslimiperheessä. Islamin sunnalainen päähaara on yksi neljästä Eritrean tunnustetusta uskonnosta.

Vaikka emme tiedä, miten Abdullah alun perin kuuli Jeesuksesta Kristuksesta, yksi asia on selvä: uskoontulon jälkeen hän jakoi intohimoisesti ilosanomaa. Hän meni naimisiin erään kristityn naisen kanssa, ja he saivat yhdessä seitsemän lasta.

Vaikka eritrealaiset kristityt kohtaavat vaaroja, Abdullah jakoi evankeliumia kaikille, jotka sitä halusivat kuulla. Tämä koski myös hänen kollegoitaan maan hallituksessa.

Hän julisti Jumalan sanaa pelottomasti. Abdullah tiesi, että hänen evankelioimisensa – erityisesti virkamieskollegoiden osalta – herättäisi huomiota ja johtaisi koettelemuksiin. Tästä huolimatta hän jatkoi työtään todistamalla heille kahden kesken.

Kahden vuoden taistelu

Eräs Abdullahin kollega ei ollut tyytyväinen hänen toimintaansa. Hän koki Abdullahin pettäneen islamin uskonsa sekä oman hallituksensa, kun tämä jakoi sanomaa Kristuksesta ainoana Jumalana.

Eräänä päivänä vuonna 2019 Abdullah oli viettämässä vapaapäivää kotonaan, kun hänen työkaverinsa pyysi häntä tulemaan toimistoonsa. Kyseessä oli ansa. Työkaveri houkutteli hänet antamaan poliittisia kannanottoja ja tallensi samalla keskustelun salaa.

Seuraavana päivänä Abdullah pidätettiin, hän sai syytteen ja hänet lähetettiin vankilaan.

Kahden vuoden aikana Abdullah* ei saanut nähdä perhettään, mutta hän pystyi kirjoittamaan kirjeen vaimolleen.

Abdullah virui vankilassa kaksi vuotta. Hänen vaimonsa mukaan hän ei saanut viedä miehelleen ylimääräisiä vaatteita, ja ruokaa tarjottiin vain kolmesti viikossa. Ruokana oli ainoastaan ades-linssipataa ja leipää. Hänen wc-käyntinsä olivat myös rajoitettuja ainoastaan kolmeen kertaan viikossa.

Kahden vuoden aikana hän ei saanut nähdä perhettään, mutta hän pystyi kuitenkin kirjoittamaan kirjeen vaimolleen ja kuvailemaan siinä huononevaa terveydentilaansa. Vasta Abdullahin sairastuttua vakavasti hänet vietiin sairaalaan.

Valitettavasti oli jo liian myöhäistä saada hoitoa ja Abdullah menehtyi vuonna 2022. Hallitus ilmoitti hänen läheisilleen, että Abdullahin vaimon tulisi noutaa hänen ruumiinsa.

Kuolema ei ole loppu

Abdullahin perheen hyvin tunteneet tuttavat uskovat, että Abdullah vangittiin uskon tukahduttamiseksi. Hänen haluttiin kieltävän uskonsa Kristukseen ja kääntyvän takaisin islaminuskoon. Abdullahille kerrottiin, että syytteet häntä vastaan raukeaisivat, jos hän kääntyisi takaisin muslimiksi.

Mutta edes vankila, nälkä, kidutus ja sairaus eivät voineet erottaa Abdullahia Jumalan rakkaudesta.

Abdullahin tarina on monen Eritreassa asuvan kristityn tarina. Vaikka useimmat heistä ovat meille nimettömiä ja tuntemattomia tässä elämässä, he saavat lohdutuksen ja kirkkauden kruunun Herransa luona.

*Nimi muutettu turvallisuussyistä

Kuuntele podcast