Uutiset
13.10.2020

Eritrea: 27 kristittyä vapautettu vuosien vankeuden jälkeen

Yli kaksikymmentä uskonsa tähden vuosia vankeudessa viettänyttä eritrealaista kristittyä vapautettiin takuita vastaan aiemmin tässä kuussa. 19 miestä ja kahdeksan naista pääsivät pois Mai Serwan vankilasta Asmarassa, lähellä maan pääkaupunkia syyskuun alkupäivinä. Open Doors ei ole onnistunut vahvistamaan raportteja, joiden mukaan tämä vapautus liittyisi Covid-19 virukseen. 27 kristittyä, jotka kuuluvat evankelisiin ja helluntaiseurakuntiin, olivat pidätettyinä neljästä kuuteentoista vuotta ilman oikeudenkäyntiä.

On lähes mahdotonta tietää, kuinka moni eritrealainen on vankilassa uskonsa tähden. Virallisia tilastoja ei ole eikä vangeille nosteta syytteitä. Paikallisten lähteiden mukaan uskonsa tähden on vangittuna satoja pitkäaikaisvankeja ja lisäksi tuhansia vangitaan lyhyemmiksi ajoiksi aalloissa. ”Pidätysten ja vapautusten kierre ei ole uutta”, kertoo OD:n tiedottaja 27 vapautettuun viitaten. ”Mutta tämä tilanne on epätavallinen, sillä vapautetut olivat olleet vangittuina pitkään.” 27 vapautetun joukossa ei ollut seurakuntien johtajia. Kristityt vapautuivat allekirjoitettuaan erään asiakirjan. ”Meille on kerrottu, että vapautetut pakotettiin allekirjoittamaan julistus, joka yleensä pitää sisällään lupauksen lopettaa uskonnollisiin tilaisuuksiin osallistuminen”, kertoo tiedottaja. Vapautuksen ehtona oli myös kristittyjen omistamien kiinteistöjen kauppakirjojen luovuttaminen viranomaisille.

Vapautuksen jälkeen suurin osa kristityistä lähetettiin takaisin suorittamaan asevelvollisuuttaan, kertoivat paikalliset lähteet Open Doorsille. Eritreassa asevelvollisuus on pakollinen kaikille kansalaisille. Ihmiset palvelevat armeijassa tai muissa kansallisissa tehtävissä määräämättömän ajan, usein epäinhimillisissä oloissa; palkalla, joka ei riitä peruselinkustannuksiin tai perheen tukemiseen. Tämä on yksi maasta pakenemisen pääsyistä.

Eritrea on ollut jo vuosia yksi maailman kymmenestä vaikeimmasta maasta elää kristittynä Open Doorsin World Watch- listan mukaan. Vuoden 2002 laki sallii ainoastaan ortodoksiset, katoliset ja evankelisluterilaiset seurakunnat. Muut kirkkokunnat eivät saa palvoa Jumalaa tai toimia muutenkaan julkisesti. Maan hallitus kieltää rajoittavansa kansalaisten perusihmisoikeuksia, kuten uskonnonvapautta. Vastauksena YK:n erityisraportoijan heinäkuun raporttiin Eritrea toteaa: ”rajatut valtaryhmittymät yhä horjuttavat perimmäisiä lain periaatteita ja oikeudenmukaisuutta edistääkseen omia kapeita poliittisia etujaan” [CSW].