Uutiset
25.06.2023

Kristittyjen tilanne WWL-kärkimaissa: näkökulmia Aasiasta ja Afrikasta

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kristittyjen vainolle on leimallista leviävä ja kiihtyvä ääri-islamistinen äärimmäinen väkivalta. Afganistanissa, Pakistanissa ja Iranissa vaino on niin ikään radikaali-islamistisen ideologian motivoimaa, ja siihen liittyy myös lainsäädännöllä perusteltuja vainomuotoja.

Kristittyjen vaino on lisääntynyt hälyttävästi World Watch List -vainoraportin kolmikymmenvuotisen historian aikana. Tällä hetkellä yli 360 miljoonaa kristittyä kärsii vähintään vakavaa vainoa ja syrjintää.

Vuonna 1993 kristityt kärsivät vakavasta, erittäin vakavasta tai äärimmäisestä vainosta 40 maassa, mutta vuonna 2023 luku on laajentunut koskemaan jo 76 maata.

Terroria lietsovat ihmiskauppa, ilmastonmuutos ja venäläisten Wagner-palkkasotilaiden toiminta Afrikassa.

Jihadistinen väkivalta ja siitä johtuva pakolaisuus ovat muodostuneet pysyväksi ilmiöksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Vainon taso on erittäin korkea peräti 26 maassa. Terroria lietsovat ihmiskauppa, ilmastonmuutos ja venäläisten Wagner-palkkasotilaiden toiminta Afrikassa.

Seuraavaksi taustoitamme vainon syitä Afrikassa ja Aasiassa WWL-vainoraportin kärkimaiden (sijat 6–10) osalta:

6. Nigeria

Nigeria on kristityille maailman väkivaltaisin maa. Aseistettujen islamistiryhmien hyökkäykset ovat vuodesta 2015 lähtien jatkuvasti lisääntyneet, eikä maan hallitus ei ole kyennyt estämään niitä. Väkivalta kohdistuu kaikkiin nigerialaisiin, mutta erityisesti kristittyihin.

Väkivalta on laaja-alaisinta pohjoisessa, missä terroristiryhmät Boko Haram ja ISWAP sekä fulanimilitantit ahdistavat uhrejaan pahoinpitelyillä ja seksuaalisella väkivallalla sekä tekevät sieppauksia ja murhia. Kristityiltä riistetään heidän maansa ja elinkeinonsa. Monet elävät maan sisäisinä pakolaisina tai pakenevat maasta. 

Pohjoisissa osavaltioissa, joissa on voimassa šaria-laki, kristittyjä syrjitään ja eristetään toisen luokan kansalaisina. Muslimitaustaiset kristityt kokevat lisäksi hylkäämistä omissa perheissään, painostusta luopua kristinuskosta ja usein myös fyysistä väkivaltaa.

Siniseen paitaan pukeutunut afrikkalainen mies hymyilee ulkona.
Ayuba menetti ääri-islamistien hyökkäyksessä isänsä. Hän sai tukea Open Doorsin traumaterapiakeskuksesta, joka auttaa väkivaltaa kohdanneita Nigerian kristittyjä. Kuvituskuva.

7. Pakistan

Pakistanissa kristittyjä pidetään toisen luokan kansalaisina ja heitä syrjitään kaikilla elämänalueilla. Viranomaiset varaavat heille ala-arvoisina, likaisina ja nöyryyttävinä pidetyt työt ja työntävät heidät siten yhteiskunnan marginaaliin. Heidän edustuksensa politiikassa on myös vähäinen.

Viime vuonna suuria hyökkäyksiä kirkkoja vastaan ei ollut, mutta yksilöitä vastaan hyökätään lähes jatkuvasti. Moni kokee, ettei voi harjoittaa uskontoaan turvallisesti.

Noin neljännes kaikista jumalanpilkkasyytteistä kohdistuu kristittyihin, joita on Pakistanin väestöstä vain 1,8 %.

Pakistanin pahamaineiset jumalanpilkkalait vaikuttavat uskonnollisiin vähemmistöihin, myös muslimeihin, mutta erityisesti kristittyihin. Noin neljännes kaikista jumalanpilkkasyytteistä kohdistuu kristittyihin, joita on maan väestöstä vain 1,8 %, ja oikeustapausten määrä on kasvussa.

Kristittyjen – ja muihin vähemmistöuskontoihin kuuluvien – tyttöjen sieppaukset, hyväksikäyttö ja pakkokäännyttäminen islamiin ovat myös lisääntyneet.

8. Iran

Irania johtaa yhä ankarampi islamistinen hallinto. Se näkee iranilaiset kotiseurakunnat länsimaisten valtioiden yrityksenä heikentää islamia ja sen auktoriteettiasemaa.

Islamista kääntyneet kristityt voivat kokoontua ainoastaan salaisissa kotikirkoissa. He ovat suuressa vaarassa joutua tarkkailluiksi, häirityiksi, pidätetyiksi ja syytetyiksi ”rikoksista kansallista turvallisuutta vastaan”. Tämä syyte on tunnetusti huonosti määritelty, ja sitä voidaan käyttää väärin. 

Naisille tilanne Iranissa on vielä vaarallisempi, koska maan lait suovat heille vain vähän oikeuksia.

Iranin kotikirkkojen johtajat ja jäsenet ovat saaneet pitkiä vankeusrangaistuksia, joihin on kuulunut fyysistä ja henkistä pahoinpitelyä. Iranin kristityiltä voidaan kieltää opiskelu, ja he voivat menettää työpaikkansa, jolloin uudelleen työllistyminen on hyvin vaikeaa. 

Naisille tilanne on vielä vaarallisempi, koska Iranin lait suovat heille vain vähän oikeuksia. Jos heidän uskonsa Jeesukseen paljastuu, siitä seuraa todennäköisesti väkivaltainen rangaistus tai miehen ottama avioero ja lapsista erottaminen.

Huivipäinen nainen ovella kasvot kohti kameraa, kuvan reunassa naista katsovan miehen takaraivo.
Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueella sosiaaliset käytännöt, sukujen odotukset ja lakien asettamat rajoitukset tuovat kristittyille naisille paineita mukautua uskonnollisiin normeihin. Iranilainen Sahar pakeni vainoa Turkkiin.

9. Afganistan

Talebanin valtaannousu elokuussa 2021 on pakottanut suurimman osan kristityistä pysymään maan alla tai lähtemään pois Afganistanista. Monet – kenties kaikki – kotiseurakunnat sulkivat ovensa, ja uskovat joutuivat jättämään kaiken omistamansa taakseen. 

Vuoden kuluttua Talebanin valtaannoususta kaikki sen lupaukset vapauksien tunnustamisesta ovat osoittautuneet valheiksi. Jos Jeesuksen seuraaminen paljastuu, siitä seuraa edelleen kuolemantuomio.

Mikäli kristityiksi kääntyneiden uusi uskonto paljastuu, seuraukset ovat karut ja väkivaltaiset jopa oman perheen taholta.

Militanttiryhmän asettama ankara yhteiskuntamuoto ei salli mitään poikkeavaa. Sen vuoksi kristittyjen – joista lähes kaikki ovat islamista kääntyneitä – täytyy pitää uskonsa salassa. Vallitsevan islamilaisen lain mukaan islamista kääntyminen on häpeällistä ja kuolemalla rangaistavaa. 

Mikäli kristityiksi kääntyneiden uusi uskonto paljastuu, seuraukset ovat karut ja väkivaltaiset jopa oman perheen taholta, koska perheenjäsenten täytyy pelastaa ”kunniansa” hankkiutumalla heistä eroon.

10. Sudan

Kristittyjen vainon taso on pysynyt Sudanissa korkeana, ja tilanteen pelätään pahenevan meneillään olevien levottomuuksien vuoksi. Joukkomielenosoitukset johtivat pääministeri Abdallah Hamdokin eroon tammikuussa 2022, ja Sudanin pelätään palaavan edellisen presidentin Omar al-Bashirin aikaiseen autoritarismiin.

Yhteisön asenteet kristittyjä kohtaan eivät ole muuttuneet etenkään pääkaupunki Khartumin ulkopuolisilla alueilla.

Erityisesti islamista kääntyneet kristityt ovat edelleen alttiita äärimmäiselle vainolle sekä yhteisöissään että perheissään. Kääntyneet voivat joutua kotonaan perhe- ja seksuaalisen väkivallan uhreiksi, ja uhkana on muutoinkin joutua pahoinpidellyksi tai vangituksi.

Lue lisää WWL-vainoraportin maista sijoilta 1–5