Uutiset
25.02.2021

Vankilasta vapautunut eritrealainen kristitty kamppailee saadakseen elämänuskonsa takaisin

Vuonna 2002 Eritrean hallitus sääti lain, jolla kiellettiin kaikki uskonnollinen toiminta sunni-islamin sekä ortodoksisen, katolisen ja luterilaisen kirkon ulkopuolella. Tuhannet kristityt ovat joutuneet vankilaan uhmattuaan tätä lakia.

Kolmekymppinen Shiden* tuli uskoon myöhäisinä teinivuosinaan tietäen Kristuksen seuraamiseen liittyvät riskit. Muutamia vuosia myöhemmin hän jäi kiinni salaisessa ylistyskokouksessa ja joutui pidätetyksi 40 muun kanssa. Kymmenen vuoden vankeusaikansa Shiden vietti kolmessa eri vankilassa. Niissä hän joutui kärsimään äärimmäisistä lämpötiloista, sellien ripulia aiheuttavasta viemäröinnistä sekä ivallisista kommenteista, joiden mukaan kärsimys loppuisi, jos hän vain kieltäisi uskonsa. Siihen Shiden ei suostunut ja joutui siksi usein eristysselliin. Se oli kokonsa ja tunnelmansa puolesta enemmän ruumisarkku kuin selli.

Shiden ”vapautettiin” lyhyeksi aikaa suorittamaan asevelvollisuutta, mutta vakoojien löydettyä hänen hallustaan Raamatun osia hänet lähetettiin jälleen eristykseen kolmeksi kuukaudeksi. Sinä aikana hän ei tavannut ketään. Kerran päivässä oven luukusta ilmestyi kuppi teetä ja pala leipää. Shiden mietti, tiesikö kukaan hänen edes olevan elossa. Lisäksi häntä vaivasi tieto siitä, että jotkut hänen ystävistään olivat onnistuneet pakenemaan ja ylittämään Eritrean rajan.

Hän mietti, tiesikö kukaan hänen edes olevan elossa.

Mieli murtui vankeudessa

Sitten Shiden lähetettiin kotiin yllättäen ja ilman selityksiä. Hänen perheensä riemuitsi paluusta, mutta huomasi pian jonkin olevan vialla. Kaiken fyysisen ja henkisen kidutuksen vuoksi Shiden oli vankilasta päästyään murtunut mies. ”Palatessaan hän oli hyvin laiha ja änkytti,” Shidenin äiti kertoo.

Shidenin oli vaikea hyväksyä, että hän oli jäänyt paljosta paitsi: koulutuksesta, urasta, avioliitosta ja isyydestä. Menetyksistä tuli hänelle niin suuri taakka, että perhe pelkäsi pahinta. Hänen veljensä John kertoo: ”Shidenin vapauduttua huomasimme hänen muuttuvan päivä päivältä. Hän vaipui syvään masennukseen, ja ajoittain hän on täysin sekava. Meidän on valvottava häntä jatkuvasti, jopa yöllä, ettei hän vain vahingoita itseään. Se on järkyttävää.”

Veli itki Shidenin kerrottua hänelle asioita, joita hän oli vankeudessa kokenut. Niistä kuuleminen auttoi Johnia ymmärtämään nuoremman veljensä tunnekuohuja ja vihaa, joita seurasi toivottomuus, jolloin Shiden vain nukkui useita päiviä.

Seurakunnalla ei ole juurikaan voimavaroja Shidenin kaltaisten pitkäaikaisvankien vapautuksen jälkeiseen erityistukeen, koska suurin osa resursseista käytetään vankien ja heidän perheittensä tukemiseen vankeuden aikana. Tuhannet muut ovat Shidenin kanssa samassa vaikeassa tilanteessa.

”Meidän on valvottava häntä jatkuvasti, jopa yöllä, ettei hän vain vahingoita itseään.”

Toivoa ja rukousta

Shidenin äiti kertoi hiljattain: ”Kunnia Jumalalle, lapseni voi paljon paremmin. Kun annan hänelle syötävää, hän syö.” Shidenin henkinen kamppailu jatkuu kuitenkin yhä. John kertoo, että Shiden turhautuu edelleen siitä, että menetti niin paljon vankeutensa aikana ja ettei hänellä vaikuta olevan mahdollisuuksia rakentaa antoisaa elämää. ”Joskus hän luovuttaa. Hän kokee itsensä erittäin yksinäiseksi.”

John yrittää rohkaista Shideniä sanomalla: ”Jumala vahvistaa sinua, Hän on täällä, älä luovuta. Olet uskon sankari, ja Hän palkitsee rakkautesi. Älä katso ihmiseen. Kuulut Jumalalle, ja yksin Hän voi auttaa sinua. Laita toivosi Häneen!’” John on toiveikas, sillä hän on nähnyt muutosta veljessään. Shiden on kertonut haluavansa palvella Herraa kuolemaansa saakka ja olla uskon sankari.

Rukouksen merkitystä ei voi korostaa liikaa.
– Rukoile Shidenille täydellistä parantumista traumasta ja masennuksesta.
– Rukoile, että Herra avaisi Shidenille tien ammattiin, jotta hän voisi elää hedelmällistä ja antoisaa elämää.
– Rukoile Jumalan siunausta Eritrealle.

Open Doors on toiminut Eritreassa 1990-luvulta lähtien. Näkymme on vahva seurakunta, jonka jäsenet tukevat toisiaan ja joka opetuslapseuttaa jäseniään pysymään lujina vainoa kohdattaessa. Tuemme seurakuntaa myös taloudellisesti. Emme voi kertoa yksityiskohtia, mutta sen verran voimme sanoa, että toimintaamme kuuluu myös liiketoimintaopastusta. Tavoitteemme on, että uskovat löytäisivät tapoja ansaita elantonsa. Lähitulevaisuudessa meidän on myös tarkoitus aloittaa avainasemassa olevien johtajien kouluttaminen traumaterapiaan. Työmme Eritreassa on vaarallista ja hidasta, ja meidän on suojeltava rajoitettua yhteyttämme maan uskovien yhteisöön.

Rukoile Shidenin ja muiden Eritreassa vankeuden kokeneiden uskovien puolesta.

”Kunnia Jumalalle, lapseni voi paljon paremmin.”

YouTube video