Selaa World Watch -listan maita

14. sijalla World Watch -listalla

Saudi-Arabia

WWL 2021: Sijalla 14, pisteitä 78/100
WWL 2020: Sijalla 13
WWL 2019: Sijalla 15
WWL 2018: Sija 12

 

Alue: Lähi-itä / Pohjois-Afrikka
Vainon pääsyyt: ääri-islam, klaanien välinen ja etninen vihamielisyys, hallinnon vainoharhaisuus
Vainon taso: erittäin vakava
Väkiluku: 34,1 miljoonaa
Kristittyjen määrä: 1,4 miljoonaa (Open Doorsin arvio)
Pääuskonto: islam
Hallitusmuoto: absoluuttinen monarkia
Johtaja: kuningas ja pääministeri Salman bin Abd al-Aziz Al Saud

Miksi Saudi-Arabiassa vainotaan kristittyjä?

Saudi-Arabia on vahvasti islamilainen valtio, jossa profeetta Muhammad on islamilaisen tradition mukaan syntynyt ja haudattu. Maan oikeusjärjestelmä perustuu islamilaiseen sharia-lakiin. Muun uskonnon harjoittaminen avoimesti on kiellettyä. Islamin jättämisestä rangaistaan kuolemalla.

Miksi Saudi-Arabian listaussijoitus on muuttunut?

Saudi-Arabian pistemäärä ja sen seurauksena sijoitus putosivat molemmat yhdellä WWL 2020:een verrattuna.

Tämä johtui kristittyihin kohdistuneiden väkivaltatapausten hiukan alhaisemmasta määrästä. Painostusta mittaava keskimääräinen pistemäärä pysyi korkealla tasolla (15,2).

Maa on yksi harvoista maailman maista, joissa kirkkorakennukset ovat yhä kiellettyjä. Väkivaltaa mittaava pistemäärä oli alhainen (2,2).

Millaista Saudi-Arabiassa on elää kristittynä?

Saudi-uskovien on pidettävä uskonsa täysin salassa. Muualta tulleet kristityt saattavat tulla pidätetyksi tai karkotetuksi, jos he kertovat uskostaan muslimeille.

Tositarinoita

Jotkut saudit ovat saaneet unia ja näkyjä Jeesuksesta. Monet muut ovat kuulleet kristillistä sanomaa televisiosta tai internetistä. Nawal (nimi muutettu) on yksi heistä. Hän kuuli kristinuskosta internetissä ja otti yhteyttä muihin kristittyihin Open Doorsin tukeman internetverkoston kautta. Hänelle lähetettiin materiaaleja ja ohjattiin nettiraamatun ääreen. Hiljalleen hän koki Jumalan puhuvan ja eräänä päivänä Nawal antoi elämänsä Kristukselle.

Nawal pitää uskonsa täysin salassa. Hänen kaltaisensa uskovien perheet saattavat hakata heitä tai jopa tappaa heidät uskon takia. Ja kaikesta huolimatta saudikristityt ovat yhä rohkeampia kertomaan evankeliumia.

Miten Open Doors auttaa Saudi-Arabian kristittyjä?

Open Doors tukee Kristuksen ruumista Arabian niemimaalla organisoimalla esirukousta, jakamalla materiaaleja ja kouluttamalla uskovia ja pastoreita. Voit edesauttaa tätä työtä tekemällä lahjoituksen Open Doorsin toiminnan ylläpitämiseksi.

closer
Lisätietoa

Vainoavat tahot

Saudi-Arabiassa kansalaisten yleinen mielipide on kristittyjä vastaan. Islamin uskosta kristityiksi kääntyneet kokevat painostusta enimmäkseen suvuiltaan, mikä voi tarkoittaa jopa tappouhkauksia. Hallituksen virkamiehet luovat ja ylläpitävät ankaraa islamilaista järjestelmää, joka kohtelee kristittyjä toisen luokan kansalaisina ja kieltää jumalanpalveluksiin kokoontumiset kaikilta muilta paitsi muslimeilta.

Islamilaiset johtajat koettavat toteuttaa tiukkaa islamilaista lakia kaikkia ihmisiä kohtaan, jotka saapuvat Saudi-Arabiaan, siis myös kristittyihin. Nämä lait ovat useimmiten suuri ongelma niille kristityiksi kääntyneille, joita pidetään edelleen muslimeina.

Vainojen ilmeneminen

Useimmat Saudi-Arabian kristityistä ovat maassa asuvia ja tilapäisesti siellä työskenteleviä ulkomaalaisia tai siirtolaisia. Suurin osa ulkomaalaisista kristityistä tulee matala- ja keskituloisista maista, esimerkiksi Intiasta, Filippiineiltä ja Afrikasta, mutta myös länsimaalaisia on mukana.

Maahan tulevia aasialaisia ja afrikkalaisia käytetään hyväksi ja heidän työstään maksetaan liian vähän. Sen lisäksi he joutuvat usein verbaalisen ja fyysisen pahoinpitelyn kohteeksi etnisen ja alemman asemansa takia – myös kristillisyys voi olla osasyynä kohteluun. Ulkomaalaisia kristittyjä rajoitetaan tiukasti jakamasta uskoaan muslimien kanssa ja kokoontumasta hartauksiin; näihin liittyy vaara joutua vangituksi tai karkotetuksi.

Muslimitaustaiset saudikristityt, joita joukossa ei ole paljoakaan, joutuvat vielä kovemman painostuksen kohteeksi. Tästä huolimatta heidän määränsä on ollut lisääntymässä ja he ovat rohkaistumassa jakamaan uskon sanomaa toisille internetissä ja kristillisten satelliitti-TV-kanavien välityksellä.

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia ja artikkeleita