Selaa World Watch -listan maita

15. sijalla World Watch -listalla

Saudi-Arabia

WWL 2019: Sijalla 15, pisteitä 77/100

WWL 2018: Sija 12

 

Asukasluku: 32.7 milj. (1.4 milj. kristittyä)
Pääuskonto: Islam
Vainoamisen syy: Ääri-islam

Vainoavat tahot

Saudi-Arabiassa kansalaisten yleinen mielipide on kristittyjä vastaan. Islamin uskosta kristityiksi kääntyneet kokevat painostusta enimmäkseen suvuiltaan, mikä voi tarkoittaa jopa tappouhkauksia. Hallituksen virkamiehet luovat ja ylläpitävät ankaraa islamilaista järjestelmää, joka kohtelee kristittyjä toisen luokan kansalaisina ja kieltää jumalanpalveluksiin kokoontumiset kaikilta muilta paitsi muslimeilta.

Islamilaiset johtajat koettavat toteuttaa tiukkaa islamilaista lakia kaikkia ihmisiä kohtaan, jotka saapuvat Saudi-Arabiaan, siis myös kristittyihin. Nämä lait ovat useimmiten suuri ongelma niille kristityiksi kääntyneille, joita pidetään edelleen muslimeina.

Vainojen ilmeneminen

Useimmat Saudi-Arabian kristityistä ovat maassa asuvia ja tilapäisesti siellä työskenteleviä ulkomaalaisia tai siirtolaisia. Suurin osa ulkomaalaisista kristityistä tulee matala- ja keskituloisista maista, esimerkiksi Intiasta, Filippiineiltä ja Afrikasta, mutta myös länsimaalaisia on mukana.

Maahan tulevia aasialaisia ja afrikkalaisia käytetään hyväksi ja heidän työstään maksetaan liian vähän. Sen lisäksi he joutuvat usein verbaalisen ja fyysisen pahoinpitelyn kohteeksi etnisen ja alemman asemansa takia – myös kristillisyys voi olla osasyynä kohteluun. Ulkomaalaisia kristittyjä rajoitetaan tiukasti jakamasta uskoaan muslimien kanssa ja kokoontumasta hartauksiin; näihin liittyy vaara joutua vangituksi tai karkotetuksi.

Muslimitaustaiset saudikristityt, joita joukossa ei ole paljoakaan, joutuvat vielä kovemman painostuksen kohteeksi. Tästä huolimatta heidän määränsä on ollut lisääntymässä ja he ovat rohkaistumassa jakamaan uskon sanomaa toisille internetissä ja kristillisten satelliitti-TV-kanavien välityksellä.

 

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia maasta ja sen lähialueilta:

Saudi-Arabia

​Peter* asuu Saudi-Arabian syrjäseudulla. Hän on tullut uskoon, mutta on viime aikoina vetäytynyt uskovien...

Irakista New Yorkiin

Kaksitoistavuotias irakilainen Noeh-poika matkusti joulukuussa Irakista New Yorkiin mukanaan yli 800 000 allekirjoitusta, jotka hän...