Uutiset
25.08.2022

Arabian niemimaalla internet auttaa etsijöitä Jeesuksen luo

Kun länsimaissa joku haluaa tietää enemmän Jeesuksesta, hän voi mennä kirkkoon, hankkia kristillisiä kirjoja tavallisesta kirjakaupasta tai jopa koputtaa kristityn naapurinsa oveen. Arabian niemimaalla näitä vaihtoehtoja ei ole. 

Saudi-Arabiassa ei ole kirkkoja, ja muissa maissa kirkkoon voivat mennä vain ulkomaalaiset. Esimerkiksi Qatarissa tai Yhdistyneissä arabiemiraateissa jokainen kirkon alueelle tuleva tarkastetaan ja vain ulkomaalaiset päästetään sisään”, Daniel* sanoo. Hän vastaa Open Doorsin työstä Arabian niemimaalla.

Kristillisiä kirjoja on saatavilla vain kirkkojen yhteydessä. Bahrain on poikkeus siinä suhteessa, sillä Raamattuja myydään myös muualla. Koska Arabian niemimaalla lähes kaikki paikalliset kristityt ovat salaisia kristittyjä, lisää tietoa haluavat eivät tiedä, mihin oveen koputtaa.

Kahviloista verkkoyhteyksien kätköihin

”Kun näissä maissa asuva ulkomaalainen kristitty halusi ennen internetin ja sosiaalisen median aikaa tavata etsivän ihmisen tai jopa uuden kristityn, hän koetti järjestää tapaamisen kahvilaan. Se oli kuitenkin hyvin vaarallista. Ulkomaalaiset karkotettiin heti, kun heidän toimintansa paljastui”, Daniel kuvaa.

Arabikevään jälkeen internetin ja kännykän käyttö muuttui hyväksyttäväksi.

”Aloimme keskittyä käyttämään internetiä saadaksemme yhteyden etsijöihin. Internet on anonyymi, vaikka niemimaan hallitukset seuraavat, mitä ihmiset tekevät sosiaalisessa mediassa”, Daniel sanoo.

Kun henkilö on todella kiinnostunut, järjestämme tapaamisen 12–24 tunnin sisällä.

Daniel*

Tärkeä työväline on verkkosivu, joka tulee näkyviin, kun ihmiset googlettavat kysymyksiään ”Kuka Jeesus on?”, ”Sanoiko Jeesus olevansa Jumalan Poika?”, ”Onko Raamatussa väärää tietoa?” ja ”Uskovatko kristityt kolmeen jumalaan?”.

Daniel jatkaa: ”Kun ihmiset esittävät näitä kysymyksiä ja meillä on niihin vastaukset, haluaisimme, että verkkosivumme tulisi näkyviin ensimmäisenä. Nyt ensimmäiset vaihtoehdot ovat liian usein Jehovan todistajien tai mormonien sivuja.”

Ja päinvastoin: verkkokeskustelusta kahvilatapaamiseen

Open Doors tekee nyt työtä johtaakseen etsijät verkkosivuille, joilta saa vastauksia.

”Olemme auttaneet näitä työmuotoja kasvamaan. Ne luovat sisältöä, kuten videoita ja animaatioita, selittämään Raamattua uudella tavalla, mutta ne antavat myös vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin. Niillä on myös jälkiseurantatiimi”, Daniel kertoo.

Danielin mukaan kymmenettuhannet ihmiset esittävät kristinuskoon liittyviä kysymyksiä joka vuosi. Tuhannet aloittavat verkkokeskustelun jälkiseurantatiimin jäsenen kanssa, ja lopulta keskustelut johtavat vuodessa 200 tapaamiseen kasvotusten. Se voi kuulostaa pieneltä määrältä, mutta Danielin mukaan se on paljon enemmän kuin kahvilatapaamiset internetiä edeltävänä aikana.

Arabikevään jälkeen internetin ja kännykän käyttö muuttui Arabian niemimaalla hyväksyttäväksi.

Sen jälkeen kun kontakti on luotu sosiaalisen median kautta, kasvotusten tapaaminen järjestetään hyvin nopeasti.

”Kun henkilö on todella kiinnostunut, järjestämme tapaamisen 12–24 tunnin sisällä. Open Doors tekee nämä tapaamiset mahdollisiksi, sillä tilanne Arabian niemimaalla on erilainen kuin länsimaissa. Joskus esimerkiksi naisen on ajettava taksilla tunnin matka päästäkseen paikkaan, jossa hän voi tavata jonkun turvallisesti. Joskus etsijöillä ei ole rahaa istua kahvilassa keskustelemassa”, Daniel kuvaa.

Opetuslapseuttajat etsimässä etsijöitä

Open Doors etsii yhdessä verkkosivujen luojien kanssa myös erityisiä ryhmiä, jotka saattaisivat olla muita kiinnostuneempia etsimään Jumalaa.

”Esimerkiksi ihmiset, jotka ovat hyvin kiinnostuneita ympäristöstä, luonnosta tai ilmastonmuutoksesta, saattavat olla kiinnostuneempia kuin ne, jotka rakastavat hienoja autoja. Raamatussa Paavali meni paikkoihin, joissa hän oletti tapaavansa etsimiään ihmisiä”, Daniel selittää.

Jotta työ olisi tehokkaampaa, Open Doors kokoaa myös yhteen “opetuslapseuttajat” ja ne, jotka toteuttavat kasvotusten tapahtuvia tapaamisia. He oppivat toisiltaan parhaita käytäntöjä ja rohkaisevat toisiaan. Tapaamiset kasvokkain ovat nimittäin prosessin hankalin osa.

Danielin mukaan tapaaminen järjestetään yleensä ulkomaalaisen kanssa, koska jos paikallinen kristitty menee tapaamaan etsijää, riski on paljon suurempi. Toisaalta etsijänkin on helpompi luottaa ulkomaalaiseen kuin paikalliseen ihmiseen. Ulkomaalainen voi olla turvallinen kontakti, joka aikanaan tuo opetuslapseuttamiseen mukaan jonkun paikallisen kristityn.

Tapaamisten aikana pyritään vastaamaan etsijän alkuperäisiin kysymyksiin, mutta häntä rohkaistaan myös ottamaan seuraava askel

Tapaamisten aikana pyritään vastaamaan etsijän alkuperäisiin kysymyksiin, mutta häntä rohkaistaan myös ottamaan seuraava askel: tutustumaan Raamattuun, tutkimaan sitä ja rukoilemaan itse.

Työ on jo tuottanut hedelmää ja johtanut ihmisiä löytämään Kristuksen. Voit tukea tätä tärkeää työtä rukoilemalla.

”Tarvitsemme Jumalan viisautta antaaksemme ihmisille oikeat vastaukset”, Daniel sanoo. ”Rukoile, että sopiva materiaali päätyy oikealle henkilölle. Tarvitsemme myös viisautta tietää, kenen kanssa jatkaa keskustelua. Rukoile myös, että työhön saadaan lisää paikallisia kristittyjä.”

Työhön kuuluvat verkkosivut:

Verkkosivu Kristuksessa kasvamisesta etsijöille ja Kristuksen seuraajille

Vastauksia kysymyksiin

Artikkeleita kristinuskosta

Raamatunjakeita

Perusasioita kristinuskosta

*Nimi muutettu turvallisuussyistä.