Uutiset
01.09.2022

Pienen radioaseman vahva sanoma kiirii läpi Irakin – ”Ohjelmissa kerromme keitä todella olemme”

Irakin kristityillä on ääni, joka kuuluu Qaraqoshin kaupungista Niniven maakunnasta. Ohjelmien avulla kristityt pääsevät lähemmäs seurakuntaa, mutta sen lisäksi ne oikovat väärinkäsityksiä, joita irakilaisilla on kristitystä vähemmistöstä.

Radioasema Rauhan ääni (Saut al-Salam) voisi jäädä huomaamatta, jos ei tietäisi, missä se on. Kirkon kulttuurikeskuksen lähellä olevan lentopallokentän vierestä lähtevät portaat, jotka johtavat radioasemalle. Siellä kymmenen ihmistä tekee töitä antaumuksella joka päivä.

Radioaseman toiminta alkoi vuonna 2003, jolloin se alkoi lähettää ohjelmia. Asemaa johtava Saeb esittelee toimitusta ylpeänä. Siellä on useita toimistoja, ääniteknikon pöytä ja tietysti tilava studio, jossa on pöytä ja useita mikrofoneja.

Kymmenettuhannet ihmiset taksinkuljettajista opiskelijoihin ja kotiäideistä siivoojiin kuuntelevat kaikki lempiohjelmiaan. ”Tai katsovat niitä”, Saeb kertoo ylpeänä. ”Aloimme hiljattain lähettää ohjelmia myös videoina Facebookin kautta.”

Ohjelmien konsepti on yksinkertainen: ei politiikkaa eikä konflikteja. Aiheina ovat kirkko, kristinusko ja kristillinen elämä. Radiolla on esimerkiksi ohjelma lasten kasvattamisesta, kristillistä musiikkia sisältävä ohjelma sekä raportteja kirkon kulttuuritapahtumista.

Sanomaa Kristuksesta ja kirkosta

Yksi radioaseman toimittajista on Silva-niminen nainen, joka aivan viime aikoihin asti pääasiassa kirjoitti kirkon verkkosivuille. Osallistuttuaan Open Doorsin paikallisen kumppanin järjestämään koulutukseen hän alkoi tehdä myös radio-ohjelmia. 

Irakilainen radiotoimittaja Silva seisoo kivitalon ovella.
”Toivon, että ohjelmamme vetävät ihmisiä takaisin kirkkoon”, radiotoimittaja Silva kertoo.

”Koulutuksessa saimme tietoa kirkon ja median välisestä suhteesta, mutta opimme myös monia käytännön taitoja. Minulla ei ollut mitään tiedotusvälineisiin liittyvää koulutusta, joten siitä oli hyvin paljon apua”, hän kuvaa.

Silva pakeni Bagdadista vainon takia vuonna 2007. Nyt hän rakastaa työtään radioasemalla.

”Ohjelmat tarjoavat eräänlaista tyyneyttä, jota irakilaiset kaipaavat.”

”Käytän kykyjäni sanoman välittämiseen”, hän sanoo. ”Tärkeimpänä on sanoma Kristuksesta. Toisena on se, että voin esitellä maailmalle Shekhanin alueella olevaa seurakuntaani. Meitä ei ole monta, mutta olemme omalla tavallamme erityisiä, ja on mukavaa voida kertoa toiminnastamme ja tuoda esiin myös kirkossa vallitsevaa rakkautta.”

Silva tuntee erityistä sympatiaa yhtä kuuntelijaryhmää kohtaan, nimittäin nimikristittyjä tai niitä, jotka eivät enää käy kirkossa. ”Kirkko ei ole rakennus vaan joukko kristittyjä. Ja uskon, että kirkko on kristityille korvaamaton, koska sinne kokoontuminen on yksi tärkeimmistä tavoista, joilla opimme tuntemaan Jumalaa.”

Rauhaa ihmisten välille

”Radioasema ei vain vahvista kirkkoa sisältäpäin. Se vahvistaa myös kirkon asemaa maassa”, Saeb sanoo radioaseman studiossa.

Radioaseman studiomikrofoni.
Radioaallot voivat toimia Lähi-idässä rauhan välittäjinä ja hälventää ihmisryhmien välisiä ennakkoluuloja.

”Ohjelmat tarjoavat eräänlaista tyyneyttä, jota irakilaiset kaipaavat. Se on jotakin muuta kuin jatkuvat uutiset sodasta ja poliittisesta väittelystä”, hän selittää. ”Sen takia kuulijoissamme ei ole vain kristittyjä, vaan itse asiassa suuri osa ei ole kristittyjä. Kuuluvuusalueemme ulottuu Erbiliin ja Mosuliin, mutta internetin kautta saavutamme suuren joukon kuulijoita maan eteläosassa ja jopa Saudi-Arabian kaltaisissa maissa.”

Myös muslimit pitävät radioasemasta. Kun eräänä päivänä joku kirjoitti radioaseman Facebook-sivulle kielteisen kommentin, siihen vastasivat muslimikuuntelijat, jotka puolustivat radioasemaa. He sanoivat sen julistavan rauhaa ja ettei ollut ollut mitään syytä raportoida siitä kielteisesti.

”Saamme kuuntelijoiltamme paljon puheluita. Monet kertovat, että heidän käsityksensä kristityistä on muuttunut.”

Saeb on samaa mieltä muslimikuuntelijoiden kanssa. ”Uskon, että luomme rauhaa ja rakkautta ihmisten välille”, hän sanoo.

”Ohjelmien kautta annamme lähimmäisillemme aidon kuvan siitä, keitä olemme. Monilla muslimeilla ja muilla ei-kristityillä on vääriä käsityksiä kristityistä. Ne ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle. He ajattelevat esimerkiksi, että kristityt haluavat vain juhlia ja juoda alkoholia – mitä he halveksivat.”

Maassa, jota repivät sota, ryhmittymien väliset selkkaukset ja vaino, väärän kuvan oikominen on keskeinen osa matkalla rauhaan.

”Ohjelmissa kerromme, keitä todella olemme. Osoitamme rakkauttamme ja vastustamme vihaa”, Saeb korostaa. Ja palautteen mukaan se todella toimii.

Liity maailmanlaajuiseen rukouskampanjaan Lähi-idän puolesta.

Kuuntele podcast