Uutiset
21.11.2022

Paossa Saudi-Arabiasta: Adam ja Hope voivat hyvin turvallisessa maassa

Kristityt ympäri maailmaa ovat kyselleet, kuinka jemeniläiset Adam* ja Hope* sekä heidän kaksi poikaansa voivat. Vastaus on, että he voivat hyvin uudessa maassa, jossa he elävät pakolaisina.

Adam ja Hope tietävät, että ihmiset ovat rukoilleet heidän puolestaan ympäri maailmaa. Saudi-Arabiassa kokemansa vankeuden ja vainon jälkeen perhe asuu nyt turvallisessa maassa.

Open Doorsille lähettämässään lyhyessä kiitoskirjeessä Adam kirjoittaa: ”Haluan kiittää jokaista veljeä ja sisarta, joka rukoili puolestamme ja oli mukana auttamassa, että pääsimme perheenä jälleen yhteen. Kiitos, että tuitte meitä ja kuljitte meidän rinnallamme.” 

Adam sai yli 2 000 rohkaisevaa viestiä kristityiltä ympäri maailmaa.

Adam jatkaa: ”Me voimme hyvin. Olen päässyt turvaan ja koen voivani taas elää. Lapseni opiskelevat yliopistossa. Kiitämme Jumalaa hänen lahjoistaan ja siitä, että hän on vastannut teidän rukouksiinne. Tämä maailma tarvitsee sitä, että käännymme Jumalan puoleen rukoillen seurakunnan ja toistemme puolesta. Jumala kuulee rukouksemme. Jos rukoilemme, saamme kokea hänen läsnäolonsa ja johdatuksensa.”

”Aina kun luemme Jumalan sanaa, saamme elämäämme valoa ja selvyyttä. Näin hengellinen elämämme pikkuhiljaa kasvaa.”

Äärimmäistä vainoa kokenut pääsi turvaan perheensä luo

Saatat muistaa, että Adam on jemeniläinen muslimitaustainen kristitty, joka koki vuosien ajan äärimmäistä vainoa Saudi-Arabiassa. Kun hänen vaimonsa ja poikansa olivat ensin lähteneet Saudi-Arabiasta, hän lähti sieltä itsekin vuonna 2021. Samana vuonna hän sai Open Doorsin kirjoituskampanjan aikana yli 2 000 rohkaisevaa viestiä kristityiltä ympäri maailmaa. 

Jemeniläiset naiset kokoontuvat raamatuntutkiskeluun kotikokoontumisessa. Kuvituskuva.

Uudessa maassa perhe totuttelee yhä uuteen elämäänsä pakolaisina. Heillä on väliaikainen oleskelulupa, joka täytyy uusia usein. Molemmat pojat opiskelevat hammaslääkäreiksi. Samalla perhe toipuu kaikesta kokemastaan eikä anna haastatteluja tai esiinny julkisesti.

Hakeem, perheen tunteva jemeniläinen uskova, kertoo: ”Adam, Hope ja heidän poikansa liittyivät seurakuntaan nykyisessä asuinmaassaan, ja toisia jemeniläisuskovia he tapaavat pienryhmässä. Hope liittyi naisten raamattupiiriin, ja pojat ovat mukana seurakunnan nuortenryhmässä.” 

Open Doorsin ansiosta perhe saa tukea päästäkseen taas jaloilleen. Hakeem toteaa, että sen avulla he ovat saaneet aikaa etsiä työmahdollisuuksia Adamille, joka aiemmin työskenteli kaupan alalla.

Uusi alku vie aikaa

Ensimmäiset päivät Saudi-Arabiasta lähdön jälkeen Adam koki epäonnistuneensa. 

Hän oli halunnut jäädä Saudi-Arabiaan ja kokea vankeuden ja kaiken sen kärsimyksen, mikä siihen liittyi. Hän oli halunnut kantaa ristinsä. Hän suostui lähtemään vasta sitten, kun hänen uskonveljensä rohkaisivat häntä lähtemään perheensä luokse, joka oli myös hänen vastuullaan. 

”Emme rohkaise kristittyjä lähtemään maastaan. Mutta tämä oli hätätapaus.”

”Hänellä kesti jonkin aikaa päästä irti epäonnistumisen tunteesta”, Hakeem kertoo. ”Näytimme hänelle Paavalin esimerkin Raamatusta: kun Paavalia etsittiin, kristityt ystävät auttoivat häntä pakenemaan kaupungista.” 

Uskovien auttaminen pois maasta ei ole Hakeemille ja hänen ystävilleen tavallista.

”Emme yleensä tee näin. Emme rohkaise kristittyjä lähtemään maastaan. Mutta tämä oli hätätapaus. Adam oli jo kokenut liikaa, ja jos hän olisi jäänyt, se olisi voinut vaarantaa myös muiden kristittyjen tilanteen. Hän oli todellisessa vaarassa, ja siksi autoimme häntä.”

Hakeem tietää, että joku perheenjäsenistä saa terapiaa kokemustensa vuoksi. ”He voivat hyvin, mutta vie aikaa päästä traumasta yli. Hyvä asia on, että he kokevat olonsa turvalliseksi muiden uskovien joukossa. Tässä maassa on paljon enemmän vapautta kuin Saudi-Arabiassa.” 

Rukoilethan yhä perheen puolesta: 

  • että Adam saisi työn ja sitä kautta toimeentulon perheelleen
  • että Adam ja Hope voisivat parantua saamistaan traumoista
  • että heidän poikansa kasvaisivat uskossaan ja menestyisivät opinnoissaan.

*Nimet muutettu turvallisuussyistä