Positiiviset
03.05.2018

Kardinaali muistutti Saudi-Arabiassa: ”Kristittyjä ei saa pitää toisen luokan kansalaisina”

Viime viikolla ranskalainen kardinaali Jean-Louis Tauran vieraili Saudi-Arabiassa tapaamassa saudiviranomaisia. ”Painotin tapaamisissani, että kristityistä ja muista ei-muslimeista pitää puhua hyvää kouluissa ja heitä ei saa koskaan pitää toisen luokan kansalaisina”, kardinaali sanoi Vatikaanin radiossa uutistoimisto Reutersin mukaan. Saudi-Arabia on luvannut kieltää ääri-ideologiat kouluista ja yliopistoista. Kansainvälisen uskonnonvapauskomission mukaan Saudi-Arabian koulujen oppikirjoista löytyi kuitenkin hiljattain materiaalia, jossa edistettiin uskonnollisiin vähemmistöihin kohdistuvaa vihaa.

Vatikaanin uskontodialogia varten perustettua neuvostoa johtava kardinaali oli ensimmäinen katolinen, joka vieraili tapaamassa Saudi-Arabian nykyjohtajia. Hän tapasi vierailullaan sekä kuningas Salmanin että hänen perillisensä kruununprinssi Mohammad bin Salmanin, joka on ajanut uudistusohjelmaa konservatiivisessa kuningaskunnassa: naiset ovat saaneet lisää oikeuksia ja prinssi on luvannut ”maltillistaa” islamintulkintaa.

Isisin alueella tekemien hirmutekojen jälkeen Saudit haluavat rakentaa inhimillisempää kuvaa itsestään”, Paris II -yliopiston akateemikko Christian Lochon kertoi kansainväliselle katoliselle uutissivustolle, La Croix’ille. Lochonin mukaan kardinaali Tauranin vierailu Saudi-Arabiaan on todiste siitä, että maa on valmis toteuttamaan myös kristittyjen asemaa parantavia uudistuksia.

Saudi-Arabian kruununprinssi vieraili kuukausi sitten Lontoossa, jossa hän tapasi Canterburyn arkkipiispan, Justin Welbyn, ja lupasi edistää uskontojen välistä dialogia. Aiemmin prinssi tapasi Egyptissä koptikirkon johtajan, paavi Tawadros II:n. Viime vuoden marraskuussa puolestaan libanonilainen patriakka, Bechara Boutros al-Rai, vieraili kuningaskunnassa.

”Saudi-Arabiassa koetaan hengellistä nälkää”

Mission Network News raportoi aiemmin huhtikuussa, että Emad Al Abdy, yksi Saudi-Arabian Kristittyjen Yhdistyksen johtajista, uskoo, että maassa on nyt otollinen aika kristinuskon kasvulle huolimatta kristittyihin kohdistuvista paineista. Al Abdy, joka vangittiin vuonna 2014 kristinuskoon kääntymisen vuoksi, sanoo, että saudien keskuudessa on juuri nyt ”hengellistä nälkää”.

Saudi-Arabian kristittyjen yhdistys on saudikristittyjen perustama ja johtama. He korostavat, että saudeilla pitää olla mahdollisuus elää kristittyinä. Tällä hetkellä aavikkokuningaskunnassa ei ole kirkkorakennuksia ja kristittyjen täytyy kokoontua salassa. Open Doorsin mukaan maassa on noin 1,4 miljoonaa kristittyä, joista suurin osa on maassa työskenteleviä aasialaisia, afrikkalaisia tai länsimaalaisia ihmisiä. Saudi-Arabia sijoittuu 12. sijalle Open Doorsin vuoden 2018 World Watch Listalla, jossa on 50 eniten kristittyjä vainoavaa maata.

Lue lisää Saudi-Arabian uudistuksista ja kristittyjen tilanteesta.