Myanmar

13

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Myanmarin väkivaltainen konflikti on jatkunut jo neljä vuotta. Ratkaisuja tai edes tulitaukoa ei ole näköpiirissä. Väkivaltainen tilanne vaikuttaa voimakkaasti maan kristittyyn vähemmistöön.

Helmikuun 2021 vallankumouksen jälkeen kristityt ovat joutuneet kokemaan lisääntyvää väkivaltaa ja tiukempia rajoituksia. Kristittyjä on tapettu ja kirkkoihin on hyökätty. Näin on tapahtunut jopa niissä osissa maata, joissa kristityt muodostavat enemmistön, kuten Chinin, Kayahin ja Kachinin osavaltioissa. Sagaingin ja Irrawaddyn alueilla, joissa on merkittävä kristittyjen vähemmistö, heitä vastaan on hyökätty. Kristittyjä on paennut kodeistaan ennennäkemättömän paljon. He ovat etsineet turvaa kirkoista tai pakolaisleireiltä. Jotkut ovat paenneet jopa viidakkoon, missä heillä on pulaa ruuasta ja terveydenhuollosta. Hallituksen joukot ovat jatkaneet suhteettomia hyökkäyksiään kristittyihin kyliin ja seurakuntiin. Kristittyjä pastoreita ja avustustyöntekijöitä on tapettu useiden ilmaiskujen ja pommitusten yhteydessä.

Paine luopua kristillisestä uskosta on suuri niillä kristityillä, joilla on buddhalais-, muslimi- tai heimotausta. Paine nousee erityisesti perheestä ja yhteisöstä. Kristittyjen olot ovat erittäin vaikeat yhteisöissä, jotka pyrkivät säilymään puhtaasti buddhalaisina. Perinteistä poikkeavat seurakunnat kohtaavat vastustusta. Niitä ovat erityisesti maaseudulla olevat ja lähetystyötä tekevät seurakunnat.

Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?

Vuoden 2025 World Watch List -vainoraportissa Myanmar on noussut kahdella sijalla. Vaino on äärimmäistä. Sotilashallitus suoritti maanlaajuisen väestönlaskennan vuoden 2025 vaaleja varten ja toimeenpani yleisen asevelvollisuuden. Tämän vuoksi monet, erityisesti nuoret kristityt, ovat paenneet maasta. Joissakin kristillisissä yhteisöissä on pulaa nuorista. Monissa paikoissa kristityt ovat erityisen vainon kohteina. Maan sisäisten ja muiden pakolaisten joukossa on paljon kristittyjä. Koska kristityt ovat hajallaan, seurakunnat eivät voi kokoontua. Pastoreiden palkkoja ei kyetä maksamaan seurakuntalaisten lahjoitusvarojen puuttuessa. Monien ihmisten, myös muiden kuin kristittyjen, on vaikea huolehtia toimeentulostaan. Jotkut eivät pysty ostamaan edes ruokaa.

Millaista maassa on elää kristittynä?

Viimeisen vuoden aikana Myanmarin sisällissota on levinnyt ja juurtunut myös merkittäville kristittyjen asuinalueille, kuten Chinin osavaltioon. Konfliktin luonteen takia kristityiksi kääntyneitä uhkaavat vaarat alueilla, joilla kristillinen vaikutus on vähäisempää, ovat lisääntyneet. Vainosta on muodostunut todellinen riski eri puolilla maata asuville kristityille.

Millaista maassa on elää miehenä?

Myanmarilaisissa perheissä toimeentulosta huolehtii ensisijaisesti mies. Kristityksi kääntyneillä miehillä on usein vaikeampaa saada työtä, minkä takia perheet joutuvat taloudellisiin vaikeuksiin. Kristittyjä miehiä uhkaillaan, halveksitaan ja pahoinpidellään ja heitä voidaan vangita tai jopa kiduttaa.

Konfliktin vuoksi yhä useammat tarttuvat aseisiin. Armeijan tiedetään määränneen kristittyjä miehiä pakkotyöhön estääkseen heitä osallistumasta seurakunnan toimintaan. Raporttien mukaan jotkut pastorit ovat joutuneet vaikeuksiin yrittäessään estää nuoria miehiä liittymästä kapinallisryhmiin. Sotilashallinto on toimeenpanemassa asevelvollisuuslakia. Laillistaessaan yleisen asepalveluksen sotilasjuntta pidättää oikeuden siepata kansalaisia, erityisesti miehiä. Mikäli kansalaiset eivät osallistu asevelvollisuuskutsuntoihin, heidät voidaan vangita.

Na Ta La -koulut pyrkivät käännyttämään kristityt lapset buddhalaisiksi. Se on tehokas tapa estää kristinuskon siirtäminen seuraavalle sukupolvelle.

Millaista maassa on elää naisena?

Viime vuosikymmenten aikana naisten oikeudet ovat hieman parantuneet. Helmikuun 2021 vallankaappauksen jälkeen riski myönteisen kehityksen taantumisesta on kuitenkin olemassa. Armeijan tiedetään harjoittavan seksuaalista ja fyysistä väkivaltaa erityisesti etnisiin vähemmistöihin kuuluvia kristittyjä naisia kohtaan.

Burmalaisen sanonnan mukaan “aviomies on jumala ja poika on herra”. Sanonta viittaa naisen alistettuun asemaan Myanmarissa. Vallitsevat asenteet toimivat oikeutuksena vakavalle vainolle. Vaino kohdistuu perheen ja suvun perinteisen uskon hylänneisiin naisiin. Seuraamuksena voi olla esimerkiksi pakkoavioliitto tai kotiaresti.

Raporttien mukaan enemmistöltään kristityssä Kachinin osavaltiossa kristittyjä naisia on joutunut ihmiskaupan uhreiksi. Heitä on kaapattu Kiinaan ja myyty kiinalaisille miehille. Myanmarin armeija vainoaa Kachinin osavaltion kristittyjä ja pakolaisleireillä asuvia naisia. Kodeistaan lähteneet pakolaisnaiset Kayahin, Shanin ja Chinin osavaltioissa sekä Sagaingissa ja Mandalayssa ovat vaarassa joutua ihmiskaupan uhreiksi sekä hyväksikäytetyiksi halpatyössä.

Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?

Open Doorsin kumppanit vahvistavat Myanmarin vainottuja kristittyjä. He jakavat kirjallisuutta, tarjoavat opetuslapseuskoulutusta ja järjestävät toimeentulohankkeita ja työllistymistä edistävää koulutusta sekä lapsille, nuorille ja perheille kohdennettua palvelutoimintaa.

Rukoile:

Pyydä Jumalaa vahvistamaan kristittyjä, että he kestävät vallankumouksen pitkäaikaiset seuraukset.
Rukoile, että keskelle hallitsevan sotilasjuntan ja kapinallisryhmien välistä konfliktia joutuvat kristityt saisivat toimia rauhantekijöinä.
Pyydä Jumalaa näyttämään Myanmarin armeijan johtajille, että Jeesus on todellinen rauhan ja ilon lähde.

Isä Jumala, me tuomme Myanmarin kristityt Sinun eteesi. Kiitos, että Sinä olet Rauhanruhtinas (Jes. 9:6). Auta kristittyjä olemaan rauhantekijöitä, jos he joutuvat armeijan ja kapinallisryhmien välisen taistelun keskelle. Suojele pakolaisleireillä eläviä, haavoittuvassa asemassa olevia kristittyjä, täytä heidän tarpeensa ja paranna heidän traumansa. Auta buddhalais-, hindu- tai muslimitaustaisia kristittyjä oppimaan lisää Sinusta ja tapaamaan muita kristittyjä. Anna Myanmarin seurakunnan olla edelleen valona pimeydessä. Aamen.