Uutiset
01.09.2022

Pidätetty, hakattu, häädetty – Myanmarin ex-buddhalaisten kertomuksia kääntymyksestä

Miltä buddhalaisesta tuntuu, kun hänen ystävänsä ja sukulaisensa alkavat uskoa vieraaseen jumalaan? Hänen silmissään kääntyminen kristityksi on oman uskonnon, kansallisuuden ja identiteetin pettämistä.

U Aoh* ja hänen perheensä asuivat heimokylässä, jossa buddhalaisuus ja animismi ovat uskonto, perinne ja elämäntapa. Kun U Aoh, hänen perheensä ja useat muut kyläläiset kuulivat ilosanoman Jeesuksesta kristityltä naapurilta, se muutti heidän elämänsä. He päättivät lähteä seuraamaan Jeesusta, vaikka päätöksellä oli hintansa.

Kun tieto uusista käännynnäisistä levisi, kylän kiihkeät buddhalaiset kokoontuivat sukulaisineen osoittamaan mieltään heitä vastaan. Heidät haluttiin ajaa pois kylästä. Sen jälkeen U Aoh ja muut uudet uskovat alkoivat kokoontua salaa voidakseen palvella yhdessä Jumalaa.

Buddhalaisessa heimokylässä ei ollut tilaa kristityille

Kyläläiset eivät kuitenkaan jättäneet asiaa sikseen vaan vaativat U Aohia ja hänen uskonystäviään muuttamaan pois kylästä, koska he eivät olleet enää samanlaisia kuin ennen. U Aoh ja muut uskovat pyysivät saada jäädä kylän läheisyyteen, jotta heillä olisi ollut pääsy maatiloilleen. Kyläläiset kuitenkin halusivat nämä kristityt ehdottomasti pois kylästään ja koko elämästään.

Heidän ei annettu ottaa kodeistaan mitään mukaan, ei edes varavaatteita.

Seuraavaksi kyläläiset ilmiantoivat U Aohin ja hänen uskonystävänsä paikalliselle militanttiryhmälle, joka pidätti, sitoi ja hakkasi U Aohin. Heti seuraavana päivänä hän ja kaikki muut kristityt lähtivät. Oli selvää, ettei heillä ollut kylään enää mitään asiaa. Heidän ei annettu ottaa kodeistaan mitään mukaan, ei edes varavaatteita. He pakenivat ja asettuivat seudulle, jonne oli etsiytynyt turvaan muitakin kodeistaan häädettyjä uskovia.

U Aohista tuli uskovien johtaja. Tällä hetkellä hän johtaa yli kahtakymmentä buddhalaistaustaista perhettä. Kun Win Tin* ja Open Doorsin paikalliskumppanit vierailivat U Aohin luona ja tapasivat nämä perheet, he kuulivat heidän tarinansa ja rukoilivat heidän kanssaan. He veivät mukanaan myös kipeästi kaivattuja elintarvikkeita.

Ko Miang*, eräs Open Doorsin paikalliskumppani muistelee: ”Uskovat olivat niin onnellisia ja tyytyväisiä, että heidän hymynsä sai minutkin hymyilemään. Menin sinne rohkaisemaan heitä, mutta itse asiassa he rohkaisivat enemmän minua.”

Kristityllä nuorella ei katsottu olevan ihmisarvoa

Samoihin aikoihin Moe*, Mimi* ja heidän tyttärensä Wor* asuivat buddhalaisyhteisössä Myanmarin eteläosassa. Myös he kohtasivat Jeesuksen ja ottivat hänet vastaan pelastajanaan. Heti kun uutinen heidän kääntymyksestään levisi ja tuli kyläläisten, uskonnollisten johtajien ja paikallisten viranomaisten tietoon, perhe joutui vihan ja syytösten kohteeksi. Sen jälkeen Moen ja hänen perheensä oli vaikea jatkaa elämäänsä kylässä, mutta he olivat sinnikkäitä ja halusivat jäädä voidakseen elää yhteisön tarjoamassa suojassa.

Wor vaikeni kärsimyksistään, koska ei uskaltanut kertoa niistä.

Erityisen raskasta elämä oli Worille, perheen tyttärelle. Yli vuoden ajan kylän pojat pahoinpitelivät ja raiskasivat häntä, sillä kristittynä hänellä ei katsottu olevan ihmisarvoa. Wor vaikeni kärsimyksistään, koska ei uskaltanut kertoa niistä.

Lopulta Wor ei enää kestänyt vaan vastentahtoisesti paljasti äidilleen Mimille kaiken. Mimi kertoi tyttären kärsimyksistä puolisolleen, ja vanhemmat ymmärsivät tyttärensä tuskan. Nyt heillä ei enää ollut vaihtoehtoja: kotikylästä oli pakko lähteä.

Moe asettui perheineen asumaan erääseen pakkosiirretyille pakolaisille tarkoitettuun leiriin. Wor saa parhaillaan traumaterapiaa kristityltä sielunhoitajalta. Eheytyäkseen ja toipuakseen hän tarvitsee sinunkin rukouksiasi.

Kuuntele podcast