Uutiset
13.06.2022

Nigeriassa hyökkääjät ampuivat kirkossa ainakin 50 seurakuntalaista ja sieppasivat pastorin 

Tuntemattomat aseistetut miehet hyökkäsivät 5.6.2022 katoliseen Pyhän Fransiskuksen kirkkoon, johon seurakunta oli kokoontunut juhlistamaan helluntaita. Miehet tappoivat arviolta 50 ihmistä sekä sieppasivat johtavan pastorin ja muutamia seurakuntalaisia. Tapaus sattui Lounais-Nigeriassa Ondon osavaltiossa sijaitsevassa Owon kaupungissa. 

Ondon osavaltion poliisin tiedottaja Funmilayo Ibukun Odunlami kertoi Reutersille, että asemiehet ampuivat ihmisjoukkoa kirkkorakennuksen ulko- ja sisäpuolella, ja silminnäkijöiden mukaan hyökkääjät sytyttivät myös räjähteitä. Useat seurakuntalaiset saivat surmansa tai loukkaantuivat, ja BBC:n raportin mukaan hyökkääjät sieppasivat iskun jälkeen pastorin ja joitain seurakuntalaisia.

Artikkelia kirjoitettaessa virallinen kuolonuhrien määrä ei vielä ollut selvillä, mutta Owon alueen edustajana parlamentin alahuoneessa toimiva Adelegbe Timileyin kertoi medialle ainakin 50 ihmisen kuolleen hyökkäyksessä. Jotkut muut lähteet kertoivat vielä korkeammasta uhriluvusta. Osavaltion poliitikon Ogunmolasuyi Oluwolen mukaan heidän joukossaan oli useita lapsia.

Nimettömänä pysyttelevä lääkäri kertoi, että kahteen sairaalaan oli tuotu ainakin 50 ruumista. Samaan aikaan kymmenet haavoittuneet tarvitsivat hoitoa, mikä ruuhkautti sairaalan toiminnan.

Ondon osavaltion kuvernööri Arakunrin Oluwarotimi Akeredolu vieraili hyökkäyspaikalla ja kävi myös katsomassa sairaalaan joutuneita. Hän kuvaili sunnuntain onnettomuutta ”suureksi verilöylyksi”, joka ei saisi toistua.

Motiivi

Kukaan ei tähän mennessä ole ilmoittanut olevansa vastuussa hyökkäyksestä, ja useimpien tietolähteiden mukaan sen motiivi on epäselvä. Ondolainen lakimies Adeyemi Olayemi kuitenkin totesi Guardianille, että hyökkääjien uskotaan kuuluvan fulaniterroristeihin, rosvojoukkoon, joka on järjestänyt säälimättömiä hyökkäyksiä erityisesti Pohjois-Nigeriassa, mutta myös muualla maassa.

Olayemin mukaan hyökkäys oli luultavasti kosto Ondon osavaltion hallituksen viimeaikaisista laidunmaita koskevista rajoituksista. Ne koskevat myös metsiä, joissa hyökkääjät ovat toteuttaneet iskujaan. Rajoitukset asetettiin osavaltiossa tapahtuneiden kidnappausten määrän lisääntymisen jälkeen. ”Turvallisuutemme on parantunut sen jälkeen, kun paimenet määräyksen myötä ajettiin pois metsistämme”, Olayemi kertoo. ”Tämä on kostoisku, jolla on haluttu lähettää kuvernöörille pirullinen viesti.”

Open Doors tutkii väitteitä

Vaikka tämänkaltaiset hyökkäykset ovat yleisesti ottaen harvinaisia Etelä-Nigeriassa, vastaavat pohjoisnigerialaisiin kristittyihin kohdistetut iskut ovat useimmiten jääneet rankaisematta. 

Viikkoa aikaisemmin Kaakkois-Nigeriassa siepattiin metodistikirkon johtaja ja kaksi muuta pappia. Kirkon johto kertoi myöhemmin maksaneensa 230 000 € lunnaita vapauttaakseen heidät. Kaksi viikkoa aiemmin kaksi katolista pappia kidnapattiin puolestaan maan pohjoisosassa Katsinassa, presidentti Muhammadu Buharin kotiosavaltiossa. Heitä ei ole vapautettu. Presidentti Buhari tuomitsi hyökkäyksen “vastenmielisenä”. 

Ondossa katolisen kirkon sihteeri, pastori Augustine Ikwu kertoi lausunnossaan, että kirkkoisku on ”tehnyt yhteisöstä aution”. ”Käännymme Jumalan puoleen, että Hän lohduttaisi omaisiaan menettäneitä perheitä”, hän sanoi. Vatikaanista kerrottiin paavi Franciskuksen rukoilevan uhrien puolesta, joita vastaan ”oli tuskallisesti isketty juhlan hetkellä”.

Open Doorsin Saharan eteläpuolisen Afrikan tiedottaja Jo Newhouse* kommentoi: ”Tuomitsemme mitä voimakkaimmin iskun kristittyjä vastaan, jotka olivat rauhassa kokoontuneina jumalanpalvelukseen. Vetoamme Nigerian hallitukseen, jotta se riittävän selkeästi täyttäisi laillisen velvollisuutensa suojella kansalaisiaan sekä kansainvälisesti että kansallisesti.

Samoin vetoamme viranomaisiin, että he vastustaisivat kaikkea väkivaltaa, myös fulanimilitanttien harjoittamaa, tutkisivat väkivallanteot, saattaisivat syylliset oikeudelliseen vastuuseen ja katkaisisivat väkivallan kierteen, joka on laajentumassa maan muihin osiin, kuten tämä tapaus selkeästi osoittaa. Mitä pitempään teot jäävät rankaisematta, sitä kauemmin ne tulevat jatkumaan.”

Rukoilethan Owon kirkon verilöylyn uhrien perheiden puolesta, että

  • Herra Jeesus lohduttaisi heitä ja auttaisi näinä vaikeina aikoina
  • Herra parantaisi kaikki, jotka saivat fyysisiä ja emotionaalisia vammoja hyökkäyksessä.
  • pastori ja seurakuntalaiset vapautettaisiin turvallisesti
  • Herra Jeesus auttaisi Nigerian kirkkoa pysymään edelleen vahvana uskossa lisääntyvistä iskuista huolimatta
  • viranomaiset toimisivat tunnollisesti, jotta hyökkääjät tunnistettaisiin ja tapaus käsiteltäisiin.

Katso video