Selaa World Watch -listan maita

9. sijalla World Watch -listalla

Nigeria

WWL 2021: Sijalla 9, pisteitä 85/100
WWL 2020: Sija 12
WWL 2019: Sija 12
WWL 2018: Sija 14
WWL 2017: Sija 13


Alue: Afrikka
Vainon pääsyyt: islamistinen sorto, vainoharhainen itsehallinto, järjestäytynyt rikollisuus ja korruptio, etninen ja klaanien välinen vihamielisyys
Vainon taso: erittäin vakava
Väkiluku: 201 miljoonaa
Kristittyjen määrä: 93,8 miljoonaa
Pääuskonnot: kristinusko 46,7%, islam 46,1%
Hallitusmuoto: liittotasavalta
Johtaja: presidentti Muhammadu Buhari

Miksi Nigeriassa vainotaan kristittyjä?

Nigerian hidasta islamisaatiota on tapahtunut jo 1800-luvun alusta. 1999 Nigerian pohjoisosat pyrkivät toteuttamaan sharia-lakia osittain ja islamisaatio on vahvistunut entisestään presidentti Muhammadu Buharin tultua valituksi vuonna 2015.

Buhari on asettanut muslimeja keskeisiin rooleihin: puolustukseen, poliisiin, maahanmuuttoon ja kasvavassa määrin myös oikeusjärjestelmään. Katalista väkivallanteoista, jotka sortavat monia nigerialaisia, erityisesti kristittyjä, ei ole suoranaista tilivelvollisuutta. Rankaisemattomuus on päivän sana.

Buharin häpeilemättömästi islamistisen APC-puolueen noustua valtaan kristittyjä kohtaan tehdyt hyökkäykset ovat tulleet uskaliaammiksi ja julmemmiksi.

Kristityt eivät kamppaile ainoastaan Boko Haramin hyökkäyksiä vastaan, nyt heitä vastaan hyökkää myös Länsi-Afrikan Isis-alaryhmä sekä suurimmaksi osaksi islamististen Fulani-paimenten militanttijoukot. Hallitusta on kritisoitu laajasti sen heikosta reaktiosta paimenten tekemiin hyökkäyksiin ja sieppauksiin. Paimenet ovat tuoneet väkivaltaa ja tuhoa maan keskiosien kristittyihin yhteisöihin. Väkivalta vaikuttaa kaikkiin nigerialaisiin, muslimit mukaan lukien, mutta kristityille uhka on kohtalokas.

Miksi Nigerian listasijoitus on muuttunut?

Nigerian pisteet nousivat viidellä verrattuna WWL 2020:een. Painostus lisääntyi pisteen verran jokaisella elämän osa-alueella. Väkivalta pysyi ylimmällä tasolla, korkeimmassa pistemäärässä.

Kristittyjä vastaan suunnattuun väkivaltaan syyllistyivät Boko Haram, ISWAP ja fulani-paimentolaiset sekä ”tunnistamattomat asemiehet”. Jatkuva väkivalta on aiheuttanut maan pohjoisosissa ja keskivyöhykkeellä asuville kristityille suunnattomia kärsimyksiä. Yleinen painostus on voimistunut, koska väkivalta on lisääntynyt ja levinnyt maan eteläosiin.

Liittovaltion valvonnassa olevat turvallisuusjoukot ovat presidentti Buharin toisella kaudella islamisoituneet vahvasti eivätkä toimi kristittyjen turvallisuuden puolesta.

Millaista Nigeriassa on elää kristittynä?

Osassa pohjoisen osavaltioita yhä enenevä määrä kristittyjä pukeutuu kuin muslimit pitääkseen uskonsa piilossa ja pienentääkseen hyökkäyksen uhkaa. Näissä osavaltioissa kristityiltä nuorilta evätään pääsy korkeampaan koulutukseen ja kristittyjä on pyydetty jättämään uskonsa työn saamisen ehtona. Luvat kirkkojen rakennukseen sivuutetaan.

Kristityt naiset ja tytöt ovat vaarassa joutua kidnapatuiksi ja pakotetuiksi naimisiin. Kristittyjen ollessa paenneiden joukossa heidät yleensä jätetään vaille hallituksen tarjoamaa apua heidän uskonsa tähden.

Tilanne on erityisen hankala muslimitaustaisille kristityille. Heitä autetaan yleensä salaisissa piilopaikoissa vainon ja tapon pelon johdosta. Pohjoisessa he joutuvat usein jättämään kotinsa tai jopa osavaltionsa. Tällaisen tapahtuminen on paljon epätodennäköisempää maan eteläosissa, tosin vastaavaa tapahtuu rajoitetusti maan lounaisosissakin.

Tositarinoita

”Kutsuin häntä Warasiniksi, sillä en uskonut pääseväni takaisin kotiin.” Ijanadan pikkutyttö Warasini on noin vuoden vanha. Sylissä ollessaan hän haluaa olla maassa, ja maassa olleessaan hän taas haluaa syliin. Kun hän on sylissä, hän pyrkii kiipeämään ylemmäs, kunnes äiti vihdoin ymmärtää, että Warasini tahtoo Ijanadan heittävän tämän korkealle ilmaan ja ottavan kiinni noilla turvallisilla ja rakastavilla käsillä. Warasinin kirmailuista eivät käy ilmi ne kamalat olosuhteet, joissa hän ja hänen isoveljensä Luka saivat alkunsa.

Iljanadan ollessa 14-vuotias hänen kotikaupunkiinsa hyökättiin ja hänet kidnapattiin. Hänestä tehtiin orja ja myöhemmin hänet naitettiin. Hän tuli raskaaksi ja sai pojan. Odottaessaan tytärtään toisella kuulla raskaana oleva Iljanada pakeni eräänä yönä vuonna 2018. Myöhemmin hän palasi vanhempiensa luokse, mutta yhteisö ei ollut hänelle ystävällinen. Häntä pilkattiin eikä hänen lapsiaan lähestytty. Open Doorsin traumaterapia auttaa häntä vapautumaan katkeruudesta, joka on syntynyt kaikesta hänen kokemastaan.

Iljanada: ”En ymmärtänyt anteeksiannon tärkeyttä, mutta nyt ymmärrän sen ja olen päästänyt niistä asioista irti… Kaikille, jotka tukevat tätä ohjelmaa, haluan sanoa kiitos. Avatkoon Jumala sinulle ovia. Antakoon Jumala sinulle yhä viisautta ojentautumaan useiden muiden puoleen.”

Miten Open Doors auttaa Nigerian kristittyjä?

Open Doors on vaikuttanut Nigeriassa 1990-luvun alusta saakka. Visiomme Nigeriassa on seurakunta, jolla on ymmärrys kärsimyksestä ja kuinka vastata siihen raamatullisesti. Visiossamme on myös kunnollinen hengellinen huolenpito lapsille, parempi taloudellinen vakaus maaseutuseurakunnille, kristittyjen vainojen huomioiminen ja tarvetta vastaava tuki kristityille yhteisöille, jotka ovat kohdistettujen hyökkäysten kohteina. Muita kohteita:

  • Vainoihin valmistava koulutus
  • Kristilliseen opetukseen vaadittava aineisto
  • Monenlaisia holistisia ohjelmia
  • Uusien uskovien huolenpito- ja opetuslapseuskoulutus
  • Palveleva johtaja -kehitysohjelma
  • Lakiapua vainotuille kristityille / seurakunnille
  • Traumaterapiaa ja -koulutusta
  • Hätäapua

Kuinka sinä voit auttaa nigerialaisia kristittyjä?

Nigerian avustustyö keskittyy auttamaan Boko Haramin hyökkäysten seurauksena leskiksi jääneitä naisia. Open Doorsin kautta voit lahjoituksin tukea Nigerian vainottuja kristittyjä.

Nigerialaisten kristittyjen ajatuksia

Iljanada:
”En ymmärtänyt anteeksiannon tärkeyttä, mutta nyt ymmärrän sen ja olen päästänyt niistä asioista irti… Kaikille, jotka tukevat tätä ohjelmaa, haluan sanoa kiitos. Avatkoon Jumala sinulle ovia. Antakoon Jumala sinulle yhä viisautta ojentautumaan useiden muiden puoleen.”

closer
Lisätietoa

Vainoavat tahot

Radikaali islam ruokkii kristittyihin kohdistuvaa vihamielisyyttä etenkin Nigerian pohjoisosassa, jossa islam on valtauskonto. Tilannetta heikentää maan eri osien etnisten ryhmien välinen kilpailu. Radikaalit asejoukot, kuten Boko Haram ja fulani-paimentolaiset, ovat olleet erityisen aktiivisia Pohjois- ja Keski-Nigeriassa. Väkivalta maan keskiosassa merkitsee, että vainot leviävät kohti etelää.

Kaikilla Nigerian hallinnon tasoilla on korruptiota. Järjestäytynyt rikollisuus harjoittaa ihmis- ja huumekauppaa, joka kohdistuu tyypillisesti etnisiin ryhmiin ja mikä osaltaan aiheuttaa ajoittain vainoja.

Vainojen ilmeneminen

Nigerian eteläosassa kunnioitetaan useimpien kristittyjen uskonnonvapautta. Sen sijaan maan keski- ja pohjoisosissa kärsitään islamilaisten asejoukkojen väkivallanteoista, jotka johtavat usein omaisuuden menettämiseen, fyysisiin vammoihin tai jopa kuolemaan. Kristityt ovat myös menettäneet maata ja joskus mahdollisuuden hankkia elantonsa. Pohjois-Nigeriassa ja erityisesti sen sharia-lakia noudattavissa osavaltioissa kristittyjä syrjitään ja pidetään toisen luokan kansalaisina.

Korruptio on heikentänyt hallintoa, joka ei siksi kykene suojelemaan kristittyjä tehokkaasti Boko Haramin kaltaisilta ryhmittymiltä. Islamista kääntyneet joutuvat lisäksi perheidensä hylkäämiksi, ja heitä painostetaan luopumaan uskostaan.

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia ja artikkeleita

Kylvä toivoa Rikiyan kaltaisille naisille. Heihin kohdistuu uhka sekä uskon että sukupuolen vuoksi.

”Olin traumatisoitunut. Mieheni oli poissa ja Boko Haram oli vallannut kylämme. Olimme menettäneet kaiken paitsi vaatteet päältämme.”