Uutiset
21.04.2018

Nigerian presidentti vakuuttaa Canterburyn arkkipiispalle työskentelevänsä kristityn koulutytön vapauttamiseksi turvallisesti

Tavattuaan Canterburyn arkkipiispan Nigerian presidetti Muhammadu Buhari sanoi, että hänen hallituksensa  työskentelee ”hiljaisuudessa” Boko Haramin kidnappaaman teini-ikäisen kristityn tytön vapauttamiseksi.

Arkkipiispa Justin Welby tapasi yhdessä anglikaanisen kirkon pääsihteerin, nigerialaisen arkkipiispa tri Josiah Idowu-Fearonin kanssa presidentti Buharin Nigerian Lontoon suurlähetystössä 11.4 ja vetosi presidenttiin, jotta tämä ”tekisi kaiken mahdollisen” varmistaakseen Leah Sharibun (15 v) vapautumisen. Sharibu on yksi 110 koulutytöstä, jotka Boko Haramin asemiehet kaappasivat helmikuussa Dapchissa, Yoben osavaltiossa koillis-Nigeriassa.

Boko Haram vapautti 21.3. tytöistä 104 hallituksen neuvoteltua sopimuksen. Leahia ei vapautettu, koska hänen kerrottiin kieltäytyneen kääntymästä islamiin. Tapaamisen jälkeisessä lausunnossa presidentti Buhari kertoi hallituksensa työskentelevän ”hiljaisuudessa”, koska ”äänen pitäminen asiasta ei auttaisi”. Presidentti jatkoi: ”Pyrimme keräämään mahdollisimman paljon tiedustelutietoa yhdessä Punaisen ristin ja muiden kansainvälisten toimijoiden kanssa. Alueella on liikaa epärehellisiä ihmisiä, joiden kanssa emme toimi. Tällä tavalla me saimme Dapchin ja Chibokin tytöt takaisin.”

Ongelma ei ole ”uskonnollinen”

Arkkipiispan mukaan he keskustelivat myös “Nigerian monimutkaisesta turvallisuustilanteesta” ja maan keskivyöhykkeen konfliktista fulani-paimentolaisten alueella. ”Tarjosin myös tukea etsittäessä kestävää ratkaisua paimentolaisten ja maanviljelijöiden väliseen kiistaan”, sanoi arkkipiispa anglikaanisen kirkkoyhteisön uutispalvelun ACNS:n mukaan.

Buhari painotti , että hänen hallituksensa ”työskentelee ongelman ratkaisemiseksi” ja että ongelma ”ei pohjimmiltaan ole uskonnollinen, vaan taloudellinen ja yhteiskunnallinen.” Samalla hän myönsi fulanien aseistuksen kehittyneen ja painotti koulutuksen merkitystä ”uskonnollisen manipuloinnin estämiseksi.”

Nigerialaiset kristilliset johtajat ovat usein kritisoineet presidentti Buharia siitä, ettei hän toimi riittävästi hillitäkseen fulanien väkivaltaa.

Hyökkäysten sarjan jälkeen tammikuussa arkkipiispa vaati presidenttiä ”toimimaan heti väkivallan lopettamiseksi”. Oli ilmennyt, että Isisin uusi haara pyrki värväämään ulkomaalaisia toimimaan fulani-paimentolaisina.

”Uskonnollista puhdistusta”

Kristillinen avustusjärjestön Open Doors julkaisi tammikuussa raportin, josta ilmeni, että  Nigerian valtio on jo vuosikymmenten ajan epäonnistunut hillitsemään islamilaisten fulani-paimentolaisten väkivaltaa eteläisessä Kadunassa, joka on yksi keski-Nigerian osavaltioista. Väkivallalla on pitkät juuret historiassa. Raportin mukaan tilanteen jatkuessa samanlaisena kristityt joutuvat yhä enenevässä määrin jättämään alueen. Tällainen ”uskonnollinen puhdistus” on linjassa ”islamistien laajentumispyrkimysten kanssa”.
Tapaamisessa arkkipiispa ”ilmaisi syvän huolensa kärsimyksistä, joita hyökkäykset kristittyjen yhteisöjä vastaan aiheuttavat aina Deltan eteläisessä osavaltiossa asti. Keskustelimme myös syistä, jotka ovat johtaneet tällaiseen hävitykseen, jonka seurauksena hyvin moni on kuollut  ja jonka uhkana on välivallan eskaloituminen. Kannustin sellaisiin toimenpiteisiin, jotka palauttavat ihmisten luottamuksen valtion tasapuolisuuteen, ja puhuin erityisesti köyhien kärsimyksistä tällaisissa tragedioissa.”

Nigerian presidentti oliLontoossa osallistuakseen Kansanyhteisön valtionpäämiesten tapaamiseen.

Uutisen Nigerian presidentin keskustelusta Canterburyn arkkipiispan kanssa kristityn koulutytön vapauttamiseen liittyen julkaisi ensin World Watch Monitor .

Lähde: World Watch Monitor