Uutiset
24.04.2018

Kiina: Henanin kristityt puristuksissa

Kiinan itäosassa sijaitsevassa Henanin maakunnassa paikallisviranomaiset ovat poistaneet useita ristejä kirkoista, sulkeneet päiväkodin ja kehottaneet kristittyjä rekisteröitymään.

Yichuanin piirikunnan kansallisuus- ja uskontoviraston työntekijä ilmoitti kansalliselle Global Times- lehdelle 9. huhtikuuta poistaneensa “pari kolme” ristiä. “Laittomien seurakuntien toiminta kielletään, muu laillinen toiminta saa jatkua”, hän sanoi ja lisäsi, että hallituksen kohteena ovat nimenomaan valvomaton toiminta, eivätkä kristityt.

Istuvan presidentin Xi Jingpingin  aikana Kiinan hallitus onkin pyrkinyt kiristämään otettaan maan uskonnollisista asioista, mikä on johtanut muun muassa kiisteltyyn ristienpoistokampanjaan rannikolla sijaitsevassa Zhejiangin maakunnassa.

Kohteena Henan

Sillä välin Anyangissa, Henanin pohjoisosassa kristittyjä kehotettiin rekisteröitymään, ilmeisesti jotta viranomaiset saisivat heistä tiukemman otteen. Global Timesin mukaan kristityille lähetettiin kutsu ilmoittautua väestönlaskentaan. Muuan naapurikomitean nimettömäksi jättäynyt ja laskennasta vastannut jäsen sanoi, ettei osallistuminen ollut pakollista.

Maaliskuussa, niin ikään Anyangissa, viranomaiset sulkivat seurakunnan lastentarhan. Aasian vapaiden katolisten kirkkojen uutistoimisto UCAN:in mukaan lastentarha oli “kelpaamaton”. Poliisi oli kiinnittänyt sen oveen varoituksen kahdesti, minkä jälkeen se suljettiin ja 60-70 lapselle piti löytää uusi paikka.

“Monia läheisiä lastentarhoja hoidettiin paljon huonommin, mutta vain kristittyjen paikka suljettiin,”  paljasti eräs lähde UCANille. “Viranomaiset tarkkailevat erityisesti kristittyjen pitämiä päiväkoteja”, paikallinen lähde kertoi World Watch Newsille.

Kotiseurakuntien koti

Lähde kertoi myös, että “Henanissa uskonnollinen sääntely on yleisesti tiukempaa kuin muualla maassa”, etenkin helmikuun alussa voimaan tulleen uuden lakipaketin jälkeen. Uusissa säädöksissä on muun muassa yksityiskohtaiset määräykset, jotka uskonnollisten järjestöjen tulee täyttää, jotta ne voivat rekisteröityä tai perustaa paikan toiminnalleen.

Henan on myös maakunta, jonka maaseudulta lähti liikkeelle ihmisten kodeissa kokoontuva “maanalaisten” kirkkojen liike. Kahta tärkeintä tällaista liikettä johdettiin Henanista, minkä lisäksi maakunnassa on paljon pienempiä ryhmiä. Tämä tuottaa erityisiä haasteita viranomaisille, jotka haluavat saattaa rekisteröitymättömät seurakunnat ja muut uskonnolliset organisaatiot hallituksen valvontaan, kertoo lähde.

Mutta “paikalliset viranomaiset ovat hyvin huolellisia toteuttaessaan näitä määräyksiä. He eivät halua tehdä liian vähän muihin   maakuntiin verrattuna, etenkään maan johdon vahvojen puheiden jälkeen. Toisaalta he eivät halua liioitella, sillä se voisi häiritä rauhallista yhteiseloa kirkon kanssa. Lisäksi seuraisi vaikeuksia, jos seurakunnat reagoisivat toimiin voimakkaasti ja herättäisivät mediakohua sekä mielenosoituksia ulkomailla. Viranomaisten on siis toimittava hyvin huolellisesti, ellei heillä ole esimiestensä vahvaa tukea,” lähde lisäsi.

Seurakunnan lastentarha suljettiin Pekingissä

Samaan aikaan pääkaupungissa Pekingissä viranomaiset sulkivat toisen seurakuntien lastentarhan.

Autuaaksijulistamisten julkinen päiväkoti ratsattiin maailskuussa. Noin 40 poliisia tunkeutui tiloihin, takavarikoi kirjat ja pöydät sekä esti vanhempia ja opettajia pääsemästä päiväkodin tiloihin kolmen päivän ajan. Vanhemmat yrittivät turhaan kysellä, keitä heidän esimiehensä olivat.

Lastentarhanopettaja Zhu Bin kertoi amerikkalaiselle ChinaAid -avustusjärjestölle: “Portilla oli koko yön useita vartijoita, vanhemmat ja opettajat yrittivät päästä hakemaan henkilökohtaisia tavaroitaan, mutta vartijat eivät antaneet heidän näin tehdä.”

Pastori Joseph Cui joutui odottamaan partioautossa puoli tuntia, ja eräs vanhemmista loukkaantui ja vietiin sairaalaan. Lastentarha on kiinteä osa Aijabein seurakunnan toimintaa. Hallitus on kehottanut vuokranantajaa häätämään kyseisen lastentarhan.

Lähde