Uutiset
20.05.2022

Nigerialainen opiskelija murhattu WhatsApp-viestin takia

Kristitty nigerialainen opiskelijatyttö murhattiin 12. toukokuuta, kun hän oli jakanut WhatsApp-ryhmässä Jeesusta ylistävän viestin. Murhaajat olivat hänen kurssitovereitaan maan luoteisosassa Sokotossa sijaitsevassa opistossa.

Murhattu Deborah Samuel Yakubu oli iloinnut siitä, että hän oli läpäissyt tenttinsä. Open Doorsin paikallisten lähteiden mukaan Deborah oli lähettänyt ryhmään ääniviestin, jossa hän sanoi: ”Jeesus Kristus on suurin. Hän auttoi minua suoriutumaan tenteistä.” Hänet murhattiin tämän viestin takia.

Kristilliseen opiskelijajärjestöön kuuluva Deborah oli mukana WhatsApp-ryhmässä, joka oli luotu opiskeluun liittyviä keskusteluja varten. Jotkut muslimiopiskelijat jakoivat ryhmässä islaminuskoon liittyviä viestejä ja Deborah vastasi omalla viestillään Jeesuksesta. Deborahin viestiä ei tiedetä sanatarkasti, koska muut opiskelijat ovat kieltäytyneet toistamasta ”rienausta” tiedotusvälineille. On esitetty, että Deborah myös kyseenalaisti muiden viestejä sanomalla, että keskustelu oli tarkoitettu opiskeluun liittyviin kysymyksiin eikä hölynpölyyn islamista.

Muslimiopiskelijat loukkaantuivat ja uhkailivat Deborahia. Opiston henkilökunta koetti poistaa hänet paikalta, mutta vihaisten miesten ryhmä tempaisi nuoren naisen mukaansa ja alkoi pahoinpitelyn. Deborah kivitettiin kuoliaaksi, ja sitten hänen ruumiinsa poltettiin. Tapauksesta kiertää video, jossa kameraan katsova mies sanoo tappaneensa ja sitten polttaneensa tämän nuoren naisen.

Pidätyksiä ja mellakoita

”Tämä on taas yksi traaginen päivä pohjoisen Nigerian kristityille”, sanoo Jo Newhouse, Open Doorsin Saharan eteläpuolisen Afrikan työn tiedotusvastaava. ”Suremme Deborahin perheen ja kristillisen yhteisön kanssa hänen kuolemaansa. Tuomitsemme ankarasti tämän julman teon ja vetoamme viranomaisiin, että he ryhtyvät nopeasti toimenpiteisiin tekijöiden tunnistamiseksi ja kuulustelemiseksi.”

Poliisi on vahvistanut, että kaksi henkilöä on pidätetty murhan yhteydessä. Tämä on synnyttänyt mielenosoituksia muslimienemmistöisessä Sokoton osavaltiossa. Kaksi päivää murhan jälkeen mielenosoitukset muuttuivat väkivaltaisiksi. Veitsin ja kepein aseistautuneet mellakoitsijat toistivat islamilaisia rukouksia ja vaativat pidätettyjen epäiltyjen vapauttamista. Kauppoja on ryöstelty ja poltettu, ja joidenkin raporttien mukaan myös kirkkoja on vandalisoitu. Jotkut mielenosoittajat ovat piirittäneet Sokoton sulttaanin, Muhammad Sa’ad Abubakarin palatsia. Sulttaania pidetään Nigerian muslimien hengellisenä johtajana.

Sulttaani on muiden, sekä kristillisten että muslimijohtajien, tavoin tuominnut murhan. Hän julkaisi tiedotteen, jossa hän sanoo tuomitsevansa tapahtuneen kokonaan, ja hän on kehottanut turvallisuusjoukkoja tuomaan syylliset vastaamaan oikeutuksettomasta teostaan. Sokoton piispa Matthew Hassan Kukah totesi puolestaan seuraavaa: ”Deborahin perheen, opiskelutovereiden ja opiston kuuluu saada varmuus siitä, että niitä, jotka ovat syyllistyneet tähän epäinhimilliseen tekoon, motivaatioon katsomatta, rangaistaan maan olemassa olevien lakien mukaan.”

Maan hallitus määräsi vuorokauden mittaisen ulkonaliikkumiskiellon, jota monet eivät noudattaneet. Sokoton maaherra Aminu Waziri Tambuwal kehotti mielenosoittajia palaamaan koteihinsa rauhan palauttamiseksi.

”Tuomitsemme ankarasti tämän julman teon ja vetoamme viranomaisiin, että he ryhtyvät nopeasti toimenpiteisiin tekijöiden tunnistamiseksi ja kuulustelemiseksi.”

JO NEWHOUSE, OPEN DOORS

Katso video

YouTube video

Lue lisää vainottujen kristittyjen tilanteesta Nigeriassa.