Uutiset
18.05.2022

Sri Lankaan julistettu hätätila talouskriisin tähden

”Viime päivien aikana  #GoHomeGota on levinnyt sosiaalisessa mediassa. Ihmiset vaativat yksimielisesti Sri Lankan presidentin Gotabaya Rajapaksan eroa. Mielenosoitukset keräävät yhä laajempia ihmisjoukkoja, viha kasvaa päivä päivältä. Bensaa, dieseliä ja nestekaasua jonottavat ihmiset ovat tavallinen näky ympäri maata. Ihmisten on vaikea tulla toimeen inflaation kohottua korkeuksiin. Päivittäiset sähkökatkot saattoivat viime viikolla kestää jopa 13 tuntia, tällä taas on suuri vaikutus ihmisten päivittäiseen elämään.”

1. huhtikuuta 2022 Sri Lankan presidentti julisti maahan poikkeustilan ja antoi viranomaisille oikeuden pidätyksiin ilman pidätysmääräystä, kotitarkastuksiin ja kiinteistöjen haltuunottamiseen, lakien lakkauttamiseen ja määräysten antamiseen ilman valitusoikeutta. Poikkeustilajulistus annettiin presidentin asunnolle virranneen laajan kansalaismielenosoituksen jälkeen.

Protestina alkanut mielenosoitus muuttui väkivaltaiseksi, kun poliisi otti käyttöön kyynelkaasun sekä vesitykit ja mielenosoittajat vastasivat sytyttämällä poliisien ajoneuvoja palamaan. 54 mielenosoittajaa pidätettiin, ja jotkut heistä presidentin media leimasi ”ekstremisteiksi”. Kansalaiset, riippumatta etnisyydestään, uskonnostaan tai sosioekonomisesta asemastaan, ilmaisivat tukensa mielenosoittajille. Poliisiasemalle saapui pidätysten jälkeen lakimiehiä valmiina tarjoamaan ilmaista oikeusapua.

Tyrmistys levisi koko maassa, kun kuvia ja videoita poliisin hyökkäyksistä mielenosoittajien ja toimittajien kimppuun levisi sosiaalisessa mediassa. Lauantai-iltapäivänä presidentti määräsi maanlaajuisen ulkonaliikkumiskiellon klo 18 lauantaista (2. huhtikuuta) aina klo 6 aamulla maanantaina (4. huhtikuuta). Poikkeuksellinen tiedotus julisti, että kukaan ei saa olla julkisilla teillä, rautatieasemilla, puistoissa, virkistysalueilla tai muilla julkisilla alueilla, merenrannoilla tai muilla vastaavilla alueilla ulkonaliikkumiskiellon aikana. Sunnuntaina ihmiset huomasivat sosiaalisen median suljetuksi. Tämä ei kuitenkaan estänyt osaa suunnitelluista mielenosoituksista. Vaikka ulkonaliikkumiskielto olikin voimassa, ihmiset tulivat ulos kodeistaan osoittaakseen mieltään rauhanomaisesti.

Sri Lankan evankelinen neuvosto (National Christian Evangelical Alliance of Sri Lanka, NCEASL) julkaisi lausunnon, jossa ilmaistiin ”syvä huoli maan viimeaikaisista tapahtumista, erityisesti hätätilan julistamisesta ja maanlaajuisesta ulkonaliikkumiskiellosta”. Maan hallintoa vaadittiin luopumaan rauhanomaisten mielenosoitusten rajoittamisesta, kumoamaan hätätila ja priorisoimaan toteuttamiskelpoisten ratkaisujen löytäminen talouskriisiin.

Vaikutus uskoviin

4. huhtikuuta 2022 Open Doors kutsui maailmanlaajaa Kristuksen seurakuntaa rukoilemaan Sri Lankan puolesta maan ajauduttua hätätilaan talouskriisin tähden. Vihaisten kansalaisten ja paikallisten viranomaisten keskuudessa kiehuu väkivalta jatkuvien sähkökatkojen, polttoainehintojen nousun ja ruoan puutteen takia. ”Maassa on täysi kaaos”, kertoo Sunil *, OD:n paikallinen kumppani. ”Poliittinen kriisi vaikuttaa myös uskoviin. Verkostomme pastorit ovat ottaneet meihin yhteyttä, koska eivät tule enää toimeen ilman apua.”

Kristityt eivät ole jääneet selviytymistaistelun ulkopuolelle. Vainotuimmilla alueilla asuvat uskovat ovat usein vähävaraisia ja talouskriisi on vaikuttanut heihin eniten. ”Elinkustannusten noustua pilviin monien toimeentulo on kärsinyt. Maidosta on tullut luksustuote, ja polttoainetta on vain harvoilla”, Sunil kertoo. ”Eilen (sunnuntaina iltapäivällä), saimme puhelun eräältä vapaaehtoiselta, joka kertoi perheensä epätavallisesta lounaasta – nuudeleita ja linssikastiketta. ’Meidän on pärjättävä sillä, mitä meillä on’, hän sanoi.  Moni tekee juuri tuota: selviytyy sillä, mitä on.”

Kentällä olevien  OD-kumppaneiden tekemä työ on myös kohdannut vaikeuksia maan tilanteen takia. Moni on joutunut miettimään ennen lähtöään vainottujen pastoreiden ja uskovien luo: ”Onko meillä tarpeeksi polttoainetta sinne ja takaisin? Onko meillä aikaa jonottaa polttoainetta ennen lähtöä?”

Sunil kertoo, että kentällä olevat kumppanit ottavat koulutuksiin mukaan ladattavia taskulamppuja, jotta oppitunnit voivat jatkua sähkökatkojen aikana. Koulutuksiin osallistuvat pastorit ja uskovat joutuvat tarkoin miettimään matkasuunnitelmansa, sillä bussien liikkuminen on vähentynyt dieselpulan tähden. ”Kentällä olevien kumppaneiden työ on voinut jatkua Jumalan armosta, vaikkakin rajoitetusti”, Sunil kertoo. ”Seurakunta on kantanut maata rukouksissa koko kriisin ajan. Yhtykää tekin kanssamme rukoukseen pyytäessämme Jumalalta muutosta.” Open Doorsin kumppanit Sri Lankassa arvioivat maan tilannetta ja etsivät keinoja auttaa.

Kuuntele podcast

Katso video