Uutiset
31.07.2023

Mustien lippujen jälkeen: Nuoret irakilaiset ylistävät Isisin vanhalla ampumaradalla

Nuoret kristityt muusikot laulavat Jumalan kunniaksi Qaraqoshin kaupungin kirkkoaukiolla, jota Isisin taistelijat käyttivät ennen ampumaratanaan. Vaikka Isis yritti tehdä lopun kristillisestä uskosta Irakissa, kristityt laulavat ja rakentavat kotejaan jälleen.

Muusikot laulavat siellä, missä luodit ennen iskivät seiniin. Luodinreiät ja halkeamat ovat yhä jäljellä muistuttamassa tulevia sukupolvia Qaraqoshin historian mustista vaiheista.

Melody-yhtye perustettiin Erbilissä, jonne sen jäsenet joutuivat pakenemaan Niniven tasangolla sijaitsevasta kotikaupungistaan elokuussa 2014. Vallattuaan noin 25 kilometrin päässä olevan Mosulin kaupungin, Isis otti hallintaansa Niniven tasangon, jolloin valtava määrä kristittyjä joutui pakenemaan.

Isisin mustat liput liehuivat Niniven tasangon kylien ja kaupunkien yllä yli kaksi vuotta.

Isisin mustat liput liehuivat Niniven tasangon kylien ja kaupunkien yllä yli kaksi vuotta. Kaupungeissa ja kylissä ristejä poistettiin paikaltaan. Kirkkoja ja luostareita vahingoitettiin ja usein poltettiin.

Paikassa, jossa mustiin pukeutuneet ääri-islamistit vuosia sitten ampuivat lippansa tyhjiksi, soi tänään kristillinen laulu. Kuusi Melody-yhtyeen jäsentä esittää yhden lauluistaan Puhtaan Neitsyen kirkon aukiolla. Yhden jäsenen mukaan kirkko on alueen suurin.

Tarvitsemmeko muuta todistetta siitä, että kristinusko on jälleen voimissaan Qaraqoshin kaupungissa?

Irak Melody Singers -laulajat hymy ja nauru kasvoillaan
Qaraqoshissa on jälleenrakennettu muutakin kuin talojen ja kirkkojen seiniä. Tämä ryhmä nuoria aikuisia jälleenrakentaa toivoa ja elämää.

Musiikista sielun ravintoa

Sam, Farid ja Fady perustivat yhtyeen vuonna 2017. He olivat menettäneet kaiken ja heillä ei ollut mitään tekemistä, joten he kokoontuivat yhdessä soittamaan. Musiikista tuli sielun ravintoa.

”Musiikin soittaminen antoi meille energiaa, tunsimme olevamme taas elossa. Erbilissä ei ollut mitään tekemistä, joten yritimme musiikin kautta elvyttää niin itseämme kuin muitakin”, yhtyeen johtaja Sam sanoo.

Kun kuulee yhtyeen laulavan tällä historiallisella paikalla, missä Isis luuli voivansa lopettaa täällä jo varhaisista ajoista asti harjoitetun kristillisen jumalanpalveluksen, mieleen nousevat profeetta Jesajan sanat:

”Ammoin raunioituneet asumuksesi sinä rakennat jälleen, pystytät rakennuksia muinaisille perustuksille, ja niin sinun nimesi on oleva: sortuneiden muurien korjaaja, maan asutuksen elvyttäjä.” (Jes 58:12)

Vain harva kristitty palasi Mosuliin Irakin armeijan vapautettua kaupungin, joten yhtye esiintyi kaupungissa pääosin muslimiyleisölle.

Sam kertoo: ”Soittamisen kautta pystyimme nousemaan tuhon yläpuolelle ja elvyttämään elämän merkitykseen liittyvät tarpeemme, jotka olivat olemassa. Musiikin kautta pystyimme luomaan toivoa.”

Kerran Melody-yhtye jopa meni esiintymään Mosulin kaupunkiin, jonne Isis julisti perustaneensa kalifaatin kesäkuussa 2014. Vain harva kristitty palasi Mosuliin Irakin armeijan vapautettua kaupungin, joten yhtye esiintyi pääosin muslimiyleisölle.

“Sellaiselle yleisölle esiintyessämme yritämme järjestää ohjelmamme uudelleen, mutta tuomme uskomme esiin kappaleittemme ja tyylimme kautta,” Sam sanoo.

Kolme naista hymyilevät rinnakkain vaalean rakennuksen pihamaalla
Laulajiin kuuluvaa Hibaa kannustaa jatkamaan yleisön palaute. ”Näen iloa ja onnellisuutta heidän silmissään, ja tulen siitä todella onnelliseksi.”

Kulttuuristen esteiden yli

Hiba, 25, on onnellinen naisäänien mukaan ottamisesta: ”Jumala antaa jokaiselle jonkin lahjan, ja sitä kykyä pitää käyttää; pitää selvittää, kuinka lahjakkuutta vaalitaan. Siksi liityin mukaan.”

Hiban motivaatio liittyi myös hänen haluunsa murtaa naisten esiintymisen kulttuuriset esteet.

”Meidän kulttuurissamme on ongelma, jos myös tytöt laulavat. Liityin mukaan murtaakseni tämän rajan ja esteen. On epätavallista, että tyttö laulaa. Se on muuri, joka on hyvin vaikea murtaa.”

Jumala antoi meille lahjan. Meidän täytyy panostaa tähän kykyymme.

Hiba

Hiballe on tärkeää tietää, että elämässä asioilla on tarkoitus: ”Jumala antoi meille lahjan. Meidän täytyy panostaa tähän kykyymme. Yhtyeessä jokaisen annettiin löytää Jumalan antama lahja, seisoa lavalla ja laulaa Jumalan antamalla kauniilla äänellä.”

Hiba ja Sam muistelevat erityisesti yhtä ensimmäisistä esiintymisistään: ”Se oli äitienpäivänä. Kutsuimme paljon ihmisiä Saint Pauliin (kirkolle kuuluva toimintakeskus). Toimme iloa yleisölle. Tunsimme ilon ja näimme, kuinka kosketettuja ja liikuttuneita nuo äidit olivat.”

”Me jäämme tänne”

Farid, 27, on laulaja, joka myös soittaa yhtyeessä dafia, joka on Lähi-idässä yleinen rumpu.

”Haluan esittää musiikkia, joka ylittää sodan ja tuhon metelin. Haluan välittää maailmalle sanoman. Yleisesti ottaen musiikki on tärkein tulevaisuuden toivon luoja. Musiikki on rauhan kieli, rakkauden kieli.”

”Varmasti yleisö aistii sanoman, jonka haluamme välittää. Kaikenlainen yleisö käsittää sen. Sanomamme tulee sydämestä.”

Irakissa pysymisestä Farid sanoo: ”Tämä maa on esi-isiemme maa ja lastemme tulevaisuuden maa. Musiikkimme saa ihmiset ymmärtämään, että aiomme jäädä tähän maahan. Meidän täytyy suojella sitä, meidän täytyy välittää maailmalle kaunis kuva musiikin kautta.”

Katso video

YouTube video