Uutiset
01.11.2019

Mikä on Turkin kristittyihin kohdistuvan maastakarkotustulvan takana?

Lähes vuosi sitten Turkki tuomitsi ja samalla vapautti Yhdysvalloissa syntyneen pastori Andrew Brunsonin, joka oli ollut kaksi vuotta pidätettynä vakoilusta syytettynä. Tämän jälkeen Turkki on karkottanut yli 20 maassa asuvaa kristittyä lyhyellä varoitusajalla.

Michael Bosch, vainoanalyytikko Open Doorsin World Watch Research -yksiköstä uskoo tietävänsä syyn. ”On vaikea tulkita tätä mitenkään muuten kuin kostona kasvojen menetyksestä Brunsonin tapauksessa, kun presidentti Erdogan joutui taipumaan Yhdysvaltojen painostuksesta”, hän totesi. ”Vaikuttaa siltä, että Erdoganin mielestä kristittyihin tulee suhtautua osana länsimaiden invaasiota islamilaiseen Turkkiin ja siksi he ovat koston kohteena.”

Tuorein tapaus liittyy saksalaissyntyiseen Hans-Jurgen Louveniin, joka on kristitty matkanjärjestäjä ja elänyt Länsi-Turkissa 20 vuotta. Elokuun 21. päivänä hänelle annettiin 10 päivää aikaa lähteä. Hän palasi Saksaan vaimonsa luo, joka oli jo edeltä mennyt Eurooppaan perheasioiden merkeissä, jättäen jälkeensä Turkin Mugla-provinssissa opiskelevan tyttärensä. Sisäministeriöltä tulleessa kirjeessä ei kerrottu mitään syytä lähtökäskylle ja Louvenin turkkilainen lakimies yrittääkin saada hallitukselta selitystä.

Viimeisten kahdeksan kuukauden aikana vähintään 23 kristityltä, joilla on ollut voimassaoleva oleskeluviisumi Turkkiin, on evätty pääseminen maahan tai kerrottu heidän lähtiessään, ettei heitä enää päästetä takaisin Turkkiin.

Vuoden 2016 epäonnistuneen presidentti Erdogan kaatamisyrityksen seurauksena journalistit ja oppositiopuoleen poliitikot ovat päätyneet vankilaan. ”Nyt on pienen protestanttisen yhteisön vuoro”, Bosch sanoi. Kirkko on vaikeassa tilanteessa, koska Turkin laki ei salli seurakuntien ylläpitää seminaareja, vaan niiden tulee hankkia opetus ulkomaalaisilta. Ja se on paljon vaikeampaa kun ulkomaalaiset lähetetään kotiinsa.