Podcastit
28.12.2023

Podcast: Open Doors Maailmankatsaus: Turkki


Jaakko Rahja ja Open Doorsin Miika Auvinen keskustelevat kristittyjen tilanteesta Turkissa, joka on WWL23-vainoraportin sijalla 41.

Turkin oikeusjärjestelmä puolustaa uskonnonvapautta nimellisesti. Kristityt eivät kuitenkaan elä sitä todeksi. Uskonnollinen nationalismi on voimakasta ja aiheuttaa kristityille lisääntyviä paineita.

Kansallismielisyys ja islam ovat olennainen osa toinen toistaan. Ketä tahansa ei-muslimia ja erityisesti toista uskontoa avoimesti harjoittavaa pidetään epälojaalina turkkilaisena. Kristittyjä ei sen vuoksi pidetä turkkilaisen yhteiskunnan täysivaltaisina jäseninä. Heillä on vain rajallinen pääsy valtion töihin, mutta myös yksityiset työnantajat syrjivät heitä, varsinkin jos niillä on siteitä maan hallintoon. Koska uskontokunta merkitään edelleen henkilökortteihin – nykyään elektronisen sirun avulla –, kristittyjä työnhakijoita on helppo syrjiä. Viime vuosina Turkin hallitus on kieltänyt ulkomaalaisia kristittyjä turkkilaisine puolisoineen ja lapsineen asettumasta maahan asumaan.

Turkki