Uutiset
27.06.2023

Marttyyrien maa: Joka toinen tunti yksi kristitty saa surmansa Nigeriassa

Open Doorsin viimeisimmän vainoraportin mukaan lähes 5 000 nigerialaista kristittyä menehtyi viime vuoden aikana uskonnollisen vainon vuoksi. Se tarkoittaa keskimäärin yli 13 kristityn kuolemaa päivittäin. Tilastojen takana on todellisia ihmiskohtaloita – ja näkökulmia kristillisestä toivosta.

Afrikassa on enemmän kristittyjä kuin missään muualla maailmassa. Suurin osa heistä asuu Nigeriassa, jossa heitä on Pew Research -tutkimuskeskuksen mukaan arviolta yli 87 miljoonaa.  Luvun ennustetaan tulevina vuosikymmeninä kasvavan huimaa vauhtia.

Haasteissa ei ole kyse pelkästään surmista. Vuoden 2023 vainoraportin raportointikaudella Nigeriassa siepattiin yli 4 700 kristittyä, ja vähintään tuhat joutui raiskauksen, seksuaalisen väkivallan tai ahdistelun kohteeksi kristillisen uskonsa vuoksi. Yli 10 000 kristittyä joutui pakenemaan ja piiloutumaan, ja toiset 10 000 koki fyysistä tai henkistä väkivaltaa.

Open Doorsin tilastoimat luvut ovat vahvistettuja lukuja, joissa väkivaltaa on todistettavasti kohdistettu kristittyihin juuri heidän uskonsa takia. Tapausten todellinen määrä on luultavasti merkittävästi suurempi.

Lue Open Doorsin tutkimus väkivaltaisesta militarismista Afrikassa

Tilastot ovat vakavia ja hämmentäviä, ja niiden tulisi ajaa meidät rukoukseen. Jokainen kuolema on enemmän kuin vain numero. Jokaisen taustalla on oma tarinansa, kuten Ayuballa*.

Rukoushaastekuva maan puolesta: Nouse Afrikka -rukousviikko 7.-14.5.2023
Ayuban* toipuminen väkivaltaiskun aiheuttamasta surusta ja vihasta käynnistyi traumaterapian avulla. Tulevaisuuden toivo on löytynyt anteeksiannosta. Kuvituskuva.

Usko tilastojen takana

Ayuba on Koillis-Nigeriassa asuva nuorukainen, jonka kotikylään pahamaineinen islamistinen ääriliike Boko Haram hyökkäsi. Paetessaan hyökkäystä Ayuba ja hänen sisaruksensa ajautuivat erilleen isästään.

Tuona yönä militantit tappoivat yhdeksän kristittyä, joista yksi oli Ayuban isä. He olivat kysyneet,  oliko hän muslimi vai kristitty, eikä isä ei kieltänyt uskoaan Jeesukseen vaan vastasi olevansa kristitty. Hänet mestattiin saman tien.

Ayuballe selvisi myöhemmin, että myös hänen nimensä oli Boko Haramin tappolistalla, minkä vuoksi hänen täytyi paeta kotikylästään. Tämän todellisuuden veljemme ja sisaremme joutuvat kohtaamaan eri puolilla Nigeriaa.

Jokainen surmattu on ollut äiti, isä, veli, sisko, ystävä tai kollega ja jättänyt jälkeensä surevan yhteisön.

Jokainen tapettu kristitty voi Nigeriassa olla joku sellainen kuin Ayuban isä. Tai hän voi olla kuin Agnes, jonka ystävät siepattiin ja tapettiin. Tai hän voi olla kuin Hajaratu, joka menetti tyttärensä paetessaan fulanimilitantteja.

Tilastojen takana on lukemattomia muita samankaltaisia tarinoita. Jokainen surmattu on ollut äiti, isä, veli, sisko, ystävä tai kollega. Jokainen on jättänyt jälkeensä surevan yhteisön. Kaikki tämä voisi murtaa Nigerian kirkon – mikä onkin kaiken perimmäinen tarkoitus. Vihollisen tavoitteena on lyödä Jumalan seurakunta aina kun se on mahdollista. 

Olisi helppoa olettaa, että pimeys olisi voittamassa Nigeriassa. Mutta oletus on virheellinen.

Värikkäisiin asuihin pukeutuneet kolme naista ja kaksi miestä hiekkamaalla savimajan edessä.
Ääri-islamistinen väkivalta on levinnyt ja kiihtynyt Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Alue on silti täynnä kertomuksia kristityistä, jotka oman henkensä uhalla seuraavat Jeesusta. Kuvituskuva.

Väkivallan linnake ja lannistumaton kirkko

Nigeriassa ja koko Saharan eteläpuolisen Afrikan alueella kirkko kestää ja kasvaa. Rohkeat kristityt pitävät huolen siitä, että ilosanoma eletään todeksi vaikeista olosuhteista huolimatta.

Nuori Ayuba on täydellinen esimerkki tästä totuudesta. Hän oli vihan vallassa isänsä murhan vuoksi ja halusi vain kostaa. Hän sai kuitenkin parantua ja löytää toivon Open Doorsin Shalom Center -traumakeskuksessa.

Tätä on kristittyjen todellisuus Nigeriassa: järkyttävää väkivaltaa, mutta toivoa Jeesuksessa.

Nigeriassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa asuvien kristittyjen on saatava tietää, että he eivät ole yksin. Järkyttävä väkivalta, jota he joutuvat kohtaamaan, vaatii reagointia. Tämän vuoksi Open Doors on aloittanut neljän vuoden mittaisen kampanjan yhdistääkseen maailmanlaajuisen kirkon heidän tuekseen.

Veljemme ja sisaremme ovat lujia ja rohkeita, ja heidän seurakuntansa kasvavat väkivallasta huolimatta. Meidän näkymme on varustaa heitä pysymään Jeesuksessa, vaikka mitä tapahtuisi.

Ja me tarvitsemme teidän apuanne.

Miten voin tukea Afrikan vainottuja kristittyjä?

Paras tapa tukea Saharan eteläpuolisen Afrikan kristittyjä on yksinkertaisesti rukoilla.

Ayuba selittää, miksi rukoileminen on elintärkeää: “Ilman rukousta mikään ei voi toimia. En olisi täällä, jos puolestani ei olisi rukoiltu.”

Raamattu kertoo meille yhä uudelleen, että rukous kykenee muuttamaan kaiken – ja Nigerian kirkko tarvitsee sinua rinnalleen rukousten kautta.

Kristityille Nigeria on maailman väkivaltaisin maa. Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton. Eri puolilla maailmaa asuvien uskovien tuen ja rukousten ansiosta nigerialaiset kristityt eivät ole yksin.

*Nimi muutettu.

Kuuntele podcast