Lehdet
03.07.2023

Vaarallinen usko 1/8 – Alussa olivat apostolit

”Vaarallinen usko” on uusi opetussarja suositun, samannimisen verkkokurssimme pohjalta! Lue raamatunkohta ja tämä tausta-artikkeli, katso video-opetus ja tee oivalluksia artikkelin alaosassa olevien pohdintakysymysten äärellä.

Lue Raamatusta: (raamattu.fi) Apostolien teot 28:23–31

Katso video-opetus: (Google Drive) Vaarallinen usko – Jakso 1

Tässä alkuseurakunnan vainoihin keskittyvässä opetussarjassa kuljemme halki Apostolien tekojen. Aloitamme matkan yllättävästä paikasta: aivan kirjan lopusta. Apostolien teot lienee Raamatun dramaattisin kirja. Se on täynnä toinen toistaan erikoisempia hetkiä ja tapahtumia: helluntain liekit, seurakunnan synty, ihmeitä, vainoa, marttyyreitä, parantumisia, pakanoiden kääntymisiä ja hengenvaarallisia matkoja. Apostolit eivät välty myöskään vankeudelta, väkivallalta tai riidoilta. Lisäksi kirja kertoo, kuinka evankeliumi löysi tiensä Eurooppaan.

”Ja hän otti vastaan kaikki, jotka tulivat hänen luokseen.”

Ap. t. 28:30

Yksi kirjan ymmärtämisen avaimista on maantiede. Apostolien teot kuljettaa meidät läpi Rooman valtakunnan keskittyen erityisesti neljään paikkaan: Jerusalemiin, Samariaan, Antiokiaan ja Roomaan. Meidän matkamme alkaa kerronnan päätepisteestä eli Roomasta. Kun Paavali joutui Jerusalemissa pidätetyksi, hän päätti viedä asiansa Roomaan suoraan tuon ajan mahtavimman miehen – keisarin – kuultavaksi.

Emme kuitenkaan pääse näkemään tätä viimeistä näytöstä, jossa maailman hämmästyttävin lähetystyöntekijä kohtaa maailman mahtavimman miehen elävän Jumalan nimessä. Sen sijaan kahdeksan viimeisen luvun ajan Paavali on vankina. Ja matka Roomaan vie vuosia. Missä on loppuhuipennus? Miksi kirja päättyy näin?

Aika ja paikka: Rooma vuonna 60 jKr.

  • Paavali on kotiarestissa. Hän ei ole vankilassa vaan majapaikassa, jossa hänellä on vartija. Entisaikaan vankien piti maksaa omat ruokansa ja juomansa.
  • Kristinusko saapui Roomaan noin 20 vuotta ennen Paavalia. Tiedämme, että kristillisyys oli vakiintunut kaupungissa vuoteen 49 jKr. mennessä. Roomassa asui myös noin 40 000 juutalaista.
  • Rooma oli selvästi valtakunnan suurin kaupunki, ja siellä saattoi olla jopa miljoona asukasta. Vain rikkaat asuivat domuksissa eli yksityistaloissa. Suurin osa ihmisistä asui vuokrakasarmeissa eli insuloissa tai nukkui kaduilla.

Pohdittavaksi:

  • Oletko koskaan tuntenut olevasi tuuliajolla?
  • Oletko koskaan miettinyt, käyttääkö Jumala sinua yhä?