Uutiset
25.04.2019

LÄHIHISTORIAN RAJUIN ISKU AASIAN KRISTITTYJÄ VASTAAN

Sri Lankan kristityt ovat joutuneet lähihistorian ankarimman iskun kohteeksi.

Open Doorsin kenttätyöntekijöiden viestit Sri Lankan pääsiäissunnuntain tapahtumista pysäyttivät. Terroristit iskivät pääsiäismessun aikana kolmeen kirkkoon ja kolmeen hotelliin. Kuolleita on jo yli 300, haavoittuneita ainakin 500. Pommi-iskut vaikuttavat tuhansien kristittyjen elämään.

Pääosin buddhalaisen Sri Lankan asukkaista 12% ovat hindulaisia, 10% muslimeja ja vain noin kuusi prosenttia kristittyjä. Maa on ollut uskonnollisten ääriryhmien sekä eri etnisten ryhmien jakama. Kristityt ovat olleet sillanrakentajia, sillä kristittyihin kuuluu esimerkiksi aiemmin sisällisodan osapuolina olleita tamileja ja singaleeseja.

Open Doors on palvellut Sri Lankan kristittyä vähemmistöä vuosikymmeniä, mutta mitään tämän kaltaista ei ole koskaan aiemmin koettu. Aiemmat iskut kirkkoihin ja kristittyihin ovat olleet alueellisia, usein kyläkohtaisia, eikä niissä ole käytetty pommeja tai muita moderneja aseita.

Pääsiäissunnuntaina kaikki muuttui.

Etelä-Aasian kristityt rukoileva nyt Sri Lankan veljien ja sisarten puolesta. Näin vainottu kirkko puhuu vainottujen puolesta.

Kuuden ensimmäisen pommi-iskun kohteet olivat St. Anthonyn kirkko Colombossa, St. Sebastianin kirkko Negombossa ja Zion-kirkko Batticaloassa sekä Kingsbury ja Cinnamon Grand -hotellit Colombossa. Viiden tähden hotelleissa tarjottiin pääsiäisaamiaista ja kaikissa kirkoissa juhlittiin Jeesuksen Kristuksen ylösnousemusta pääsiäismessussa. Yksi räjähdys tapahtui Dematagodan asuinalueella ja yksi hotellissa Dehiwalan eläintarhan lähellä.

Open Doorsin kriisiryhmä on paikan päällä kartoittamassa avuntarpeita. He ovat tavanneet kirkon johtajia ja rohkaisseet seurakuntalaisia. Paikalliset kristityt ovat pyytäneet meiltä esirukousta ja taloudellista tukea. Open Doors auttaa muun muassa pommi-iskussa haavoittuneiden hoidossa sekä surmansa saaneiden omaisia toipumisessa. Tuhansille Sri Lankan kristityille perheille pääsiäissunnuntai ei tule koskaan olemaan enää entisensä.

Työntekijämme Sunil Kumar kertoi tiistaina tunnelmista:

”Pyydämme rukousta kaikkien iskuista kärsineiden puolesta. Monet ovat haavoittuneet tai surevat kuolleita rakkaitansa. Rukoilkaa voimaa ja lohtua, ja Jumalan parantavaa kättä heidän ylleen.”

Kumar kertoi tiistaina, että Batticaloan kirkkoiskussa oli tunnistettu vasta 28 kuolonuhria, mutta moni (varsinkin lapsista) on edelleen kateissa: ”Alueella on ulkonaliikkumiskielto ja sosiaalinen media on suljettu. En pysty lähettämään enkä vastaanottamaan Viber- tai Whatsapp-viestejä. Pääteillä on vilkasta, kun ihmiset kiirehtivät kotiin, mutta muut tiet ovat autioita”, Kumar kuvaili tilannetta tiistaina.

KUKA ON VASTUUSSA?

Täyttä varmuutta iskun taustoista ei ole vaikka keskiviikkona 24.4. ISIS ilmoitti olevansa iskun takana. Sri Lankan poliisiviranomaiset ovat jo aiemmin epäilleet iskun taustalla oleen islamilaisen National Thowheed Jamath -jihadistiryhmän, jonka epäillään saaneen tukea kansainvälisesti.

Tähän mennessä Sri Lankan viranomaiset ovat  pidättäneet 24 ihmistä epäiltynä osallisuudesta iskuihin. Pommi-iskujen takana kerrotaan olleen seitsemän itsemurhapommittajaa, kaikki Sri Lankasta. Sri Lankan hallitus on pyytänyt, etteivät tiedotusvälineet julkaisisi epäiltyjen nimiä, sillä se voisi antaa muille ääriryhmille mahdollisuuden käyttää tilannetta hyväkseen.

TAUSTATIETOA SRI LANKASTA

Sri Lanka on World Watch 2019 -listan sijalla 46. Lisätietoja löydät tästä: Opendoors.fi/sri-lanka

Vuosikymmenien etnisten jännitteiden jälkeen maassa puhkesi vuonna 1983 sisällissota buddhalaisen singaleesienemmistön ja pääasiassa hindujen, mutta myös kristittyjen muodostaman tamilivähemmistön välillä. Kumpikin puoli kärsi raskaita tappioita. Sota päättyi 2009 tamilien (erityisesti Tamilitiikerien) häviöön, mutta todellinen rauha on edelleen kaukana.

Näistä syistä uskonnollinen nationalismi on kukoistanut Sri Lankassa. Radikaaleja buddhistiryhmiä on versonut eri puolille maata ja edellinen hallitus käytti niitä apuna uskonnollisten vähemmistöjen valvonnassa.

 

PÄÄSIÄISISKUT

Terroristit ovat ennenkin iskeneet kristittyjä kohtaan juuri pääsiäisenä. Kaksi pahinta iskua tapahtuivat palmusunnuntaina 2017 Egyptissä (45 kuollutta) ja pääsiäisenä 2017 Pakistanin Lahoressa (75 kuollutta).

Useissa vakavimman vainon maissa kristityt ovat erityisen suuressa vaarassa suurten kirkollisten pyhien kuten joulun ja pääsiäisen aikaan. Esimerkiksi Nigeriassa, Irakissa, Egyptissä ja Pakistanissa joulu- ja pääsiäisjumalanpalvelusten järjestämiseen liittyy usein turvallisuusriskejä.

”Näiden kauheiden tapahtumien keskellä saamme lohtua siitä totuudesta, että Hän on ylösnoussut. Kiitos että pyydätte yhä useampia liittymään rukoukseen Sri Lankan puolesta. Pysytään polvillamme.”- Open Doorsin kenttätiimi.

Rohkaise Sri Lankan kristittyjä:

  1. Rukoile Sri Lankan iskun kohteeksi ja sen koskettamaksi joutuneiden veljien ja siskojemme puolesta.
  2. Kirjoita lyhyt rohkaisu tai rukousviesti rukousseinällemme
  3. Julkaise viestisi Facebook, Twitter tai Instagram -tililläsi tunnisteella #PrayforSriLanka
Kuva: Pommi-iskujen uhrien omaiset surevat poliisiaseman ruumishuoneen luona Colombossa, Sri Lankassa, maanantaina, 22.4.2019. Hallituksen rikostutkijan mukaan Sri Lankan kirkkojen ja luksushotellien läpi pyyhkineiden pääsiäisiskujen takana oli seitsemän itsemurhapommittajaa, jotka tappoivat ja haavoittivat satoja ihmisiä. Iskut olivat Sri Lankan pahimmat sen jälkeen kun tuhoisa kansalaissota päättyi vuosikymmen sitten.(AP Photo/Chamila Karunarathne)

Lähde